Τουρκία: Στο «κόκκινο» το πολιτικό θερμόμετρο - Κλιμακώνεται η επιχείρηση κατά του ΡΚΚ

Επικίνδυνα τεταμένη είναι η πολιτική ατμόσφαιρα στην Τουρκία καθώς ο στρατός κλιμακώνει τις επιχειρήσεις του κατά του ΡΚΚ εν μέσω προεκλογικής περιόδου, εξαπολύοντας απειλές για «συνθλιβή των τρομοκρατών». Την ίδια στιγμή το φιλοκουρδικό κόμμα HDP προειδοποιεί ότι οι κλιμακούμενες συγκρούσεις στα ανατολικά της χώρας δεν επιτρέπουν τη διενέργεια ούτε προεκλογικής εκστρατείας, πολλώ μάλλον δε εκλογών.

Το μεσημέρι της Τετάρτης, τουρκικά F16 τα οποία βομβάρδισαν θέσεις του ΡΚΚ με αποτέλεσμα να σκοτωθούν, όπως τουλάχιστον, μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο Anadolu. Είχε προηγηθεί ο θάνατος ενός Τούρκου στρατιώτη σε ενέδρα, όπως αναφέρουν τα τουρκικά ΜΜΕ, του ΡΚΚ στην νοτιοανατολική επαρχία Χακάρι μία μόλις μέρα μετά την δολοφονία ενός Τούρκου αστυνομικού σε ανάλογη περίσταση στην ανατολική επαρχία Μπατμάν που επίσης αποδίδεται στο ΡΚΚ.

Ο υπουργός Εσωτερικών της υπηρεσιακής κυβέρνησης Σελάμι Αλτινόκ επανέλαβε, αργά το βράδυ της Τετάρτης, μετά το τέλος της συνεδρίασης του συμβουλίου ασφαλείας της χώρας, ότι δεν πρόκειται να επιδειχθεί καμία ανοχή στους τρομοκράτες που αποσταθεροποιούν τη χώρα λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «θα συντρίψουμε τα κεφάλια τους εφόσον είναι απαραίτητο». Αυτό φάνηκε, για άλλη μια φορά και στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης, την Τρίτη όταν σε διαδήλωση υπέρ του τερματισμού της επιχείρησης κατά του ΡΚΚ, η οποία ξεκίνησε απολύτως ειρηνικά στην λεωφόρο Ιστικλάλ στο κέντρο του ευρωπαϊκού τμήματος της Κωνσταντινούπολης, επενέβη βιαίως η αστυνομία. Με δακρυγόνα, λαστιχένιες σφαίρες και αντλίες νερού διέλυσε τους διαδηλωτές και προχώρησε και σε δεκάδες συλλήψεις μεταξύ των οποίων και του φωτογράφου Γιασίν Ακγκιούλ που συνεργάζεται με το Γαλλικό Πρακτορείο, όταν ακούστηκαν συνθήματα κατά του Προέδρου Ερντογάν.

Ο ένας εκ των δύο Προέδρων του φιλοκουρδικού αριστερού κόμματος HDP, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, του οποίου το κόμμα αποδέχτηκε να συμμετάσχει στην υπηρεσιακή κυβέρνηση με δύο υπουργεία όχι πρώτης γραμμής, προειδοποίησε ότι η συνεχιζόμενη επιχείρηση του τουρκικού στρατού στις ανατολικές και νοτιοανατολικές περιοχές της χώρας, θέτουν υπό σοβαρή αμφισβήτηση τη δυνατότητα διεξαγωγής εκλογικής διαδικασίας. Ο Ντεμιρτάς επέρριψε ευθέως την ευθύνη στο ΑΚΡ του Ερντογάν.

Από τα μέσα Ιουλίου, ο τουρκικός στρατός έχει εξαπολύσει ευρεία επιχείρηση κατά του ΡΚΚ, με την ηγεσία του Ερντογάν να εγκαταλείπει την πολιτική προσέγγισης και να στήνει «μέτωπο» προκειμένου να πλήξει και το φιλοκουρδικό κόμμα HDP ενόψει της νέας εκλογικής αναμέτρησης. Η εντυπωσιακή εμφάνιση του HDP στην ανατολική Τουρκία στις εκλογές των αρχών Ιουνίου ανέκοψε τα σχέδια Ερντογάν για αυτοδυναμία και συνταγματική αλλαγή που θα του εξασφάλιζαν απεριόριστες εξουσίες.