Ανατολική Ουκρανία: Ρούβλι από σήμερα στην αγορά του Λουγκάνσκ

Το ρούβλι άρχισε να χρησιμοποιείται από σήμερα στις συναλλαγές στα μαγαζιά της αυτοαποκαλούμενης “Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ” στην ανατολική Ουκρανία όπου εδώ και ένα χρόνο μαίνεται ο εμφύλιος πόλεμος.

Σύμφωνα με τα ρωσικά ΜΜΕ τα σούπερ μάρκετ και γενικά η αγορά της “ΛΔ” του Λουγκάνσκ δέχονται από σήμερα τόσο το ρωσικό ρούβλι όσο και το ουκρανικό γκρίβεν, με την ισοτιμία στο εμπόριο να είναι δύο ρούβλια για ένα γκρίβεν, ενώ στα ανταλλακτήρια συναλλάγματος, το ένα γκρίβεν πωλείται έναντι 2,6 ρούβλίων.

Σε κάθε περίπτωση, η χρήση παράλληλου νομίσματος έχει περισσότερο πολιτκή, παρά οικονομική σημασία, αφού αποτελεί ακόμη ένα βήμα, έστω και συμβολικό, προς την αυτονομία των εξεγερμένων ανατολικών περιοχών της Ουκρανίας, στο φόντο των χθεσινών αιματηρών επεισοδίων στο Κίεβο με αφορμή την ψήφιση από τη βουλή συνταγματικών αλλαγών που αποκεντρώνουν εξουσίες προς τα ανατολικά.

Επισήμως οι αρχές της “ΛΔ” του Λουγκάνσκ προχώρησαν σε αυτό το μέτρο επειδή στην πράξη το ρούβλι ήδη κυριαρχεί στην αγορά έναντι του γκρίβεν, το οποίο έχει αρχίσει να εξαφανίζεται, ενώ η ουκρανική οικονομία κλυδωνίζεται επικίνδυνα.
Στάση αναμονής στη νομισματική πολιτική της κρατά η έτερη “ΛΔ” του Ντονιέτσκ.

.