Προφυλακίστηκαν οι τέσσερις συλληφθέντες για το θάνατο των 71 προσφύγων σε φορτηγό στην Αυστρία

Προφυλακιστέοι κρίθηκαν από την ουγγρική δικαιοσύνη, για ένα μήνα καταρχήν, τρεις Βούλγαροι και ένας Αφγανός που κατηγορούνται ως υπεύθυνοι για το θάνατο 71 προσφύγων, κυρίως από τη Συρία, οι οποίοι βρέθηκαν νεκροί σε φορτηγό που ήταν σταθμευμένο στη λωρίδα έκτακτης ανάγκης αυστριακού αυτοκινητοδρόμου.

Οι θάνατοι προκάλεσαν παγκόσμια κατακραυγή και υπογράμμισαν τους κινδύνους τους οποίους αντιμετωπίζουν εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες που επέλεξαν να φύγουν από τη βία και τη φτώχεια στη Μέση Ανατολή και στην Αφρική και να προσπαθήσουν να εγκατασταθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι ύποπτοι, φορώντας χειροπέδες και κρατώντας ο καθένας ένα μπουκάλι νερό, οδηγήθηκαν με τη συνοδεία ειδικών αστυνομικών δυνάμεων στην αίθουσα του δικαστηρίου στην πόλη Κεκσκεμέτ της κεντρικής Ουγγαρίας απ΄όπου το φορτηγό είχε ξεκινήσει το τελευταίο του ταξίδι.

Εκπρόσωπος της εισαγγελίας, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, δήλωσε στους δημοσιογράφους πως οι τέσσερις αντιμετωπίζουν κατηγορίες για παράνομη διακίνηση ανθρώπων περιλαμβανομένων βασανιστηρίων με σκοπό τον προσπορισμό οικονομικού οφέλους.

Ώρες νωρίτερα, στη Βουδαπέστη πραγματοποιήθηκε τελετή μνήμης, με τη συμμετοχή μεγάλου πλήθους κόσμου, στην μνήμη των 71 προσφύγων, που έχασαν βασανιστικά τη ζωή τους πιθανότατα από ασφυξία μέσα στο φορτηγό.