Σύροι ακτιβιστές και μη κυβερνητικές οργανώσεις υποστήριξαν ότι έχουν αποδείξεις ότι το ακραίο Ισλαμικό Κράτος είναι αυτό που βρίσκεται πίσω από την επίθεση με χημικά όπλα στην πόλη Μαρέα στη βόρεια Συρία. Οι ανακοινώσεις αυτές έρχονται λίγες μόλις μέρες μετά την πρώτη επίσημη παραδοχή από πλευράς Ουάσινγκτον, την περασμένη εβδομάδα, ότι το Ισλαμικό Κράτος φαίνεται ότι χρησιμοποιεί χημικά όπλα.
Η οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα εξήγησε σε ανακοίνωσή της ότι περιέθαλψε τέσσερις πολίτες, μέλη της ίδιας οικογένειας, που εκτέθηκαν σε χημικούς παράγοντες στις 21 Αυγούστου στη Μαρέα, το προπύργιο των Σύρων ανταρτών στην επαρχία του Χαλεπιού. Όλοι τους παρουσίασαν συμπτώματα όπως «ερυθρότητα στα μάτια, δερματικό ερύθημα, επιπεφυκίτιδα και αναπνευστικά προβλήματα» ενώ τρεις ώρες αργότερα παρουσίασαν «φουσκάλες και επιδείνωση των αναπνευστικών προβλημάτων».
Η οργάνωση δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει το είδος του χημικού που χρησιμοποιήθηκε, διαβεβαιώνοντας όμως ότι η κατάσταση των ασθενών και οι μαρτυρίες που συνέλεξε «δείχνουν ότι εκτέθηκαν σε κάποιον χημικό παράγοντα», όπως εξήγησε ένας υπεύθυνος του προγράμματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Συρία, ο Πάμπλο Μάρκο. Οι ασθενείς που νοσηλεύονται στο Χαλέπι είπαν ότι ένας όλμος έπληξε το σπίτι τους την περασμένη Παρασκευή και «μετά την έκρηξη, ένα κίτρινο αέριο γέμισε το σαλόνι».
Η Συριακή Αμερικανική Ιατρική Εταιρεία (SAMS) ανέφερε από την πλευρά της ότι οι δικοί της γιατροί αναγνώρισαν το χημικό και πιστεύουν ότι ήταν αέριο μουστάρδας. «Περισσότεροι από 50 πολίτες που παρουσιάζουν συμπτώματα έκθεσης σε χημικούς παράγοντες» νοσηλεύτηκαν σε ένα νοσοκομείο εκστρατείας που έχει στήσει η SAMS στη Μαρέα. «Εμφανίστηκαν φουσκάλες στο δέρμα 30 πολιτών και οι γιατροί αναγνώρισαν το αέριο της μουστάρδας» σημείωσε στην ανακοίνωσή της.
Ο Μαμούν αλ Χατίμπ, ένας δημοσιογράφος που βρισκόταν στη Μαρέα, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι περισσότερα από 50 βλήματα όλμων που εκτόξευσε το Ισλαμικό Κράτος έπληξαν το κέντρο της πόλης την περασμένη εβδομάδα. Το «Ισλαμικό Κράτος» προσπαθεί εδώ και μήνες να καταλάβει την πόλη.
Σύμφωνα με τον Χατίμπ, μετά από την επίθεση αυτή, στην πόλη απλώθηκε μια «απαίσια οσμή. Γιατροί σε ένα αυτοσχέδιο νοσοκομείο μας είπαν ότι υπήρχαν άνθρωποι που έπαθαν ασφυξία, άλλοι με σοβαρό βήχα, κοκκινίλες στα μάτια και το πρόσωπο και δερματικά εξανθήματα», πρόσθεσε ο Χατίμπ ο οποίος είναι διευθυντής του Shahba, ενός τοπικού ειδησεογραφικού πρακτορείου που αντιτίθεται στο συριακό καθεστώς.
Όπως υποστήριξε, τέσσερις πολίτες, η κατάσταση των οποίων ήταν πολύ σοβαρή, μεταφέρθηκαν στην Τουρκία.
Το αέριο μουστάρδας είναι ένα χημικό όπλο που χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τους Γερμανούς στο Βέλγιο το 1917. Η χρήση του απαγορεύτηκε από τον ΟΗΕ το 1993.