Πρώτη μέρα σχολείο για χιλιάδες προσφυγόπουλα στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία

Για χιλιάδες παιδιά που έχουν μεταναστευτική προέλευση, σήμερα ήταν η πρώτη μέρα στο σχολείο, στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία. Πολλά από αυτά είναι παιδιά προσφύγων και μεταναστών που βρήκαν καταφύγιο στη Γερμανία. Πρέπει και θέλουν να πάνε εδώ σχολείο όμως πολλά από αυτά τα παιδιά εδώ και καιρό δεν έχουν επισκεφθεί κάποιο σχολείο ενώ άλλα δεν μιλάνε γερμανικά. Μια πρόκληση όχι μόνο για τα παιδιά αλλά και για τους δασκάλους και το εκπαιδευτικό σύστημα.

Με αφορμή το άνοιγμα των σχολείων σήμερα, η Σίλβια Λέρμαν, Υπουργός Παιδείας στη Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία, παραχώρησε συνέντευξη στο γερμανικό ραδιόφωνο DLF, όπως αναφέρει το αναλυτικό ρεπορτάζ της DW, επισημαίνοντας καταρχάς πως το μεγαλύτερο κρατίδιο της Γερμανίας έχει εμπειρία με ξένους μαθητές: «Ξεκινήσαμε ήδη την δεκαετία του 1980 να έχουμε περιφερειακές υπηρεσίες για παιδιά με μεταναστευτικό υπόβαθρο. Αυτή την υποδομή η κυβέρνησή μας την επέκτεινε σε όλο το κρατίδιο. Τώρα λειτουργούν κέντρα ενσωμάτωσης. Σε όλο το κρατίδιο λειτουργούν 49 τέτοια κέντρα και έχουν στελεχωθεί από ειδικούς. Εξετάζουμε από κοινού με τους γονείς ποιο είναι το κατάλληλο σχολείο που πρέπει να επισκεφθεί ένα παιδί.»

Το κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας, αναφέρει η υπουργός, προσφέρει ειδικά προγράμματα μαθητείας, μετεκπαίδευσης αλλά και τμήματα εκμάθησης της γερμανικής γλώσσας. Δημιουργήθηκαν επιπλέον 674 νέες θέσεις εργασίας διότι τα παιδιά είναι πλέον περισσότερα και στα κέντρα ενσωμάτωσης αλλοδαπών προσελήφθησαν 300 νέοι δάσκαλοι γερμανικών.

Ευρύ δίκτυο ψυχολογικής υποστήριξης

Παρόλα αυτά η αντιπολίτευση επιρρίπτει στην τοπική κυβέρνηση ότι δεν διαθέτει κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο για την εκπαίδευση των παιδιών με μεταναστευτικό υπόβαθρο. Η κυρία Λέρμαν απαντά πως δεν ισχύει κάτι τέτοιο και πως, για παράδειγμα, από κοινού με την αντιπολίτευση επεξεργάστηκαν πολλά προγράμματα για παιδιά μεταναστών που προέρχονται από την ανατολική Ευρώπη.

Η κατάσταση βεβαίως δεν είναι καθόλου εύκολη καθώς πολλά από τα παιδιά προέρχονται από εμπόλεμες χώρες όπως η Συρία και έχουν ψυχολογικά τραύματα. Πόσο καλά είναι προετοιμασμένοι οι δάσκαλοι για να αντιμετωπίσουν αυτές τις καταστάσεις;

«Είναι σωστό να κοιτάξουμε τι ακριβώς συμβαίνει σε κάθε περίπτωση. Κάθε παιδί, κάθε οικογένεια έχει μια άλλη ιστορία. Τα κατά τόπους κέντρα υγείας είναι επίσης υπεύθυνα για την υποστήριξη των παιδιών αυτών. Όσον αφορά τους δασκάλους και το εξειδικευμένο προσωπικό, υπάρχει ένα ευρύ δίκτυο παροχής ψυχολογικής υποστήριξης. Έχουν στη διάθεσή του επόπτες εάν προκύψουν κάποιες δυσκολίες».

H Υπουργός επισημαίνει πάντως ότι δεν είναι όλα τόσο δύσκολα και ότι μετά από συνομιλίες που είχε με διάφορους φορείς αλλά και δασκάλους, τα παιδιά προσαρμόζονται σχετικά εύκολα και επίσης εύκολα μαθαίνουν την γλώσσα.
Πρώτη μέρα σχολείου λοιπόν για χιλιάδες παιδιά σε μια νέα πατρίδα.