Δέσμευση Άμπε για μία Ιαπωνία χωρίς πυρηνικά

Tη δέσμευσή του για μία Ιαπωνία χωρίς πυρηνικά όπλα επανέλαβε σήμερα, κατά την 70η επέτειο από τη ρίψη της ατομικής βόμβας στο Ναγκασάκι, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε, στον απόηχο της κριτικής που δέχτηκε επειδή δεν προέβη στην ίδια δέσμευση κατά την επέτειο της πυρηνικής επίθεσης στη Χιροσίμα, την περασμένη εβδομάδα.

«Ως το μοναδικό έθνος στον κόσμο που έχει δεχτεί πυρηνική επίθεση σε καιρό πολέμου, ανανεώνω τη δέσμευσή μου να διαδραματίσω έναν ηγετικό ρόλο στην διεκδίκηση ενός κόσμου απαλλαγμένου από πυρηνικά όπλα και στις τρεις αρχές αποχής από τα πυρηνικά», δήλωσε ο Άμπε από το Πάρκο Ειρήνης του Ναγκασάκι.

Ο Υπουργός Άμυνας της Ιαπωνίας προκάλεσε αρνητικά σχόλια την Τετάρτη, με αφορμή μία αμφιλεγόμενη νομοθεσία για την ασφάλεια της χώρας όταν είπε ότι τα σχέδια νόμου τα οποία εξετάζει το κοινοβούλιο δεν αποκλείουν τη μεταφορά πυρηνικών όπλων ξένων δυνάμεων από τον ιαπωνικό στρατό.

Το υπουργικό συμβούλιο του Άμπε υιοθέτησε τον περασμένο χρόνο ψήφισμα το οποίο δίνει μία νέα ερμηνεία στο ειρηνιστικό Σύνταγμα του 1946, που συνέταξαν οι ΗΠΑ μετά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο, και επιτρέπει στην Ιαπωνία να ασκήσει συλλογικά το δικαίωμα της αυτοάμυνας ή να υπερασπιστεί έναν σύμμαχό της που δέχεται επίθεση, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Τα νομοσχέδια ήδη ψηφίστηκαν από την κάτω βουλή και η κυβέρνηση συνασπισμού του Άμπε διαθέτει την πλειοψηφία και στην άνω βουλή.

Ωστόσο, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η πλειοψηφία των ψηφοφόρων είναι αντίθετη σε κάτι το οποίο θα μπορούσε να αποτελέσει σημαντική αλλαγή στην αμυντική πολιτική της χώρας.

Τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι ο Άμπε δεν θα επισκεφθεί το αμφιλεγόμενο μνημείο Γιασουκούνι στο Τόκιο, το οποίο είναι αφιερωμένο στα θύματα του πολέμου, στις 15 Αυγούστου, ημέρα συμπλήρωσης 70 χρόνων από την παράδοση της Ιαπωνίας στους Συμμάχους στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο Άμπε επισκέπτεται τακτικά το μνημείο και οι επισκέψεις του προκαλούν συχνά την οργή των γειτόνων του στην Ασία, όπως η Κίνα και η Νότια Κορέα που βίωσαν την ιαπωνική κατοχή.

Japan_s_Prime_Mini_b

Ημέρα Μνήμης

Εβδομήντα χρόνια πέρασαν από την ρίψη της ατομικής βόμβας στο Ναγκασάκι της Ιαπωνίας. Οι παρευρισκόμενοι σε εκδήλωση στο Πάρκο Ειρήνης του Ναγκασάκι τήρησαν ενός λεπτού σιγή για τους δεκάδες χιλιάδες νεκρούς.

Η σεμνή τελετή πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή καλεσμένων από 75 χώρες, όπως αναφέρει το in.gr. Ανάμεσά τους ήταν και η αμερικανίδα πρεσβευτής Κάρολιν Κένεντι.

Η τελετή ξεκίνησε με την ανάγνωση μίας διακήρυξης από παιδιά και στις 11:02 τοπική ώρα (την ώρα που έπεσε η ατομική βόμβα), οι καμπάνες ήχησαν και τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή.
Στις ομιλίες τους, ένας από τους επιζώντες της επίθεσης του Αυγούστου του 1945, καθώς και ο δήμαρχος του Ναγκασάκι άσκησαν κριτική στον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας Σίντσο Άμπε να μειώσει τους περιορισμούς που αφορούν τη δράση του ιαπωνικού στρατού.

Ο ιάπωνας πρωθυπουργός προωθεί νομοθεσία, σύμφωνα με την οποία οι Ένοπλες Δυνάμεις της θα μπορούν να λειτουργούν εκτός πλαισίου ενός αμυντικού δόγματος και θα μπορούν να στέλνουν δυνάμεις εκτός Ιαπωνίας, για τη συνδρομή συμμαχικής χώρας.

Ο δήμαρχος της πόλης, Τομιχίσα Τάουε, είπε ότι επικρατεί «γενικευμένη ανησυχία» για τα σχέδια του Σίντσο Άμπε.

Μάλιστα, αρνητικά σχόλια έχει προκαλέσει το σχέδιο νόμου, καθώς δεν αποκλείει τη μεταφορά πυρηνικών όπλων ξένων δυνάμεων από τον ιαπωνικό στρατό.

Το νομοσχέδιο έχει ήδη ψηφιστεί από την Κάτω Βουλή και η κυβέρνηση συνασπισμού του Άμπε διαθέτει την πλειοψηφία και στην Άνω Βουλή.

Ωστόσο, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η πλειοψηφία των ψηφοφόρων είναι αντίθετη σε κάτι το οποίο θα μπορούσε να αποτελέσει σημαντική αλλαγή στην αμυντική πολιτική της χώρας.

Ο 86χρονος επιζών της επίθεσης, Σουμιτέρου Τανιγκούτσι, ο οποίος ήταν 16 ετών όταν έπεσε η ατομική βόμβα στο Ναγκασάκι, περιέγραψε τα τραύματά του.

Η ομιλία του ήταν η πιο συγκινητική στιγμή της τελετής. Ο Σουμιτέρου Τανιγκούτσι περιέγραψε τον τρόπο που το δέρμα του κρεμόταν από τα χέρια του και στη συνέχεια στράφηκε στο Σίντσο Άμπε που καθόταν εκεί κοντά.

Μην ανακατεύεστε με το ειρηνευτικό Σύνταγμα της Ιαπωνίας, τον προειδοποίησε, σημειώνοντας ότι δεν θα δεχθεί τη νέα νομοθεσία. Οι παρευρισκόμενοι ξέσπασαν σε χειροκροτήματα.

 

Παράλληλα, ο δήμαρχος του Ναγκασάκι απηύθυνε μία έκκληση στους παγκόσμιους ηγέτες: «Κάνω έκκληση από το Ναγκασάκι και απευθύνομαι στον πρόεδρο Ομπάμα και στους επικεφαλής των πυρηνικών δυνάμεων και σε όλους τους πολίτες του κόσμου: σας παρακαλώ ελάτε στο Ναγκασάκι και στη Χιροσίμα και δείτε από μόνοι σας ακριβώς τι συνέβη κάτω από εκείνα τα σύννεφα μανιταριού πριν από 70 χρόνια».

Το 1945, οι ΗΠΑ έριξαν δύο ατομικές βόμβες στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι, στις 6 και 9 Αυγούστου αντίστοιχα. Από την πυρηνική επίθεση στη Χιροσίμα σκοτώθηκαν περίπου 140.000 κάτοικοι της πόλης, ενώ από την επίθεση στο Ναγκασάκι περίπου 70.000.

Οι επιθέσεις αυτές οδήγησαν την Ιαπωνία να παραδοθεί στις 15 Αυγούστου του 1945 τερματίζοντας έτσι τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο.

Στις 6 Αυγούστου, η Χιροσίμα πραγματοποίησε εκδήλωση μνήμης με την παρουσία της αμερικανίδας πρεσβευτού στην Ιαπωνία Κάρολιν Κένεντι και της Ρόουζ Γκότεμελερ, υφυπουργού αρμόδιας για τον έλεγχο των εξοπλισμών και των θεμάτων διεθνούς ασφαλείας.

Σε μήνυμα που έστειλε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν, ανέφερε: «Το Ναγκασάκι πρέπει να είναι το τελευταίο, δεν θα πρέπει να επιτρέψουμε μελλοντική χρήση πυρηνικών όπλων. Οι ανθρωπιστικές συνέπειες είναι πολύ μεγάλες. Όχι άλλα Ναγκασάκι, όχι άλλες Χιροσίμα».