Άνοιξε ξανά η κατασκήνωση στο νησί Ουτόγια μετά την επίθεση Μπρέιβικ
Τέσσερα χρόνια μετά τη φονική επίθεση του Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ, η θερινή κατασκήνωση της Νεολαίας των Εργατικών στο νησί Ουτόγια άνοιξε και πάλι σήμερα τις πύλες της. Αποφασισμένοι να ανακτήσουν τον χώρο, οι κατασκηνωτές, μεταξύ των οποίων και επιζήσαντες του φονικού, έστησαν τις σκηνές τους για μερικές ημέρες στο ίδιο μέρος όπου ο δεξιός εξτρεμιστής είχε σκοτώσει 69 ανθρώπους στις 22 Ιουλίου του 2011.
«Είναι καλό να επιστρέφεις στο σπίτι» δήλωσε απευθυνόμενος σε εκατοντάδες νέους ο επικεφαλής της Εργατικής Νεολαίας (AUF) Μάνι Χουσάινι. «Η 22α Ιουλίου (2011) θα αποτελεί για πάντα μέρος της ιστορίας του Ουτόγια όμως η σημερινή ημέρα θα μπει επίσης στην ιστορία του Ουτόγια» υπογράμμισε στην εναρκτήρια ομιλία του και αυτή ήταν η μοναδική άμεση αναφορά στη σφαγή. Δίπλα στους κατασκηνωτές βρέθηκε και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.
Επί μία ώρα και ένα τέταρτο, ο κ. Μπρέιβικ πυροβολούσε εν ψυχρώ τους περίπου 600 νέους που συμμετείχαν στη θερινή κατασκήνωση της AUF, σκορπώντας τον τρόμο μεταξύ των εφήβων που είχαν παγιδευθεί στο νησί, το οποίο βρίσκεται στα ψυχρά νερά μιας λίμνης. Λίγο νωρίτερα, είχε ανατινάξει μια βόμβα 950 κιλών κοντά στην έδρα της κυβέρνησης στο Όσλο, σε απόσταση 40 χιλιομέτρων από εκεί, σκοτώνοντας άλλους οκτώ ανθρώπους.
Καθώς οι νορβηγικές αρχές είχαν επικριθεί έντονα για έλλειψη ετοιμότητας μετά τις επιθέσεις του κ. Μπρέιβικ, δύο σκάφη της αστυνομίας και ένοπλοι αστυνομικοί ήταν αυτή τη φορά ανεπτυγμένοι και παρακολουθούσαν τη συγκέντρωση. Τις πρώτες ώρες της κατασκήνωσης, η ατμόσφαιρα ήταν ανέμελη με συζητήσεις και ματς ποδοσφαίρου ή βόλεϊ. Συνηθισμένος στις κατασκηνώσεις αυτές στο Ουτόγια από τη δεκαετία του 1970, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος ανήκει στο Εργατικό Κόμμα και ήταν Πρωθυπουργός όταν είχαν πραγματοποιηθεί οι επιθέσεις, ήταν επίσης παρών.
«Είναι ωραίο να ξυπνάς στο Ουτόγια και να έχεις γύρω σου τόσους στρατευμένους νέους» έγραψε στο Twitter. Μια άλλη πρώην Πρωθυπουργός, η ιστορική φυσιογνωμία των Νορβηγών Εργατικών Γκρο Χάρλεμ Μπρούντλαντ, για την οποία ο Μπρέιβικ είχε δηλώσει πως ήταν στόχος του στις 22 Ιουλίου 2011, επρόκειτο να φθάσει σήμερα στο νησί.
Με την ευκαιρία της επιστροφής της νεολαίας των Εργατικών, στο Ουτόγια οικοδομήθηκαν νέα κτίρια δίπλα στα παλιά. Μόνο η καφετέρια, στην οποία 13 νέοι είχαν αφήσει την τελευταία τους πνοή, έχει διατηρήσει τα ίχνη από τις σφαίρες του δολοφόνου, για να θυμίζουν την τραγωδία.
Ορισμένοι νορβηγοί πολίτες θεωρούν πως είναι ακόμη πολύ νωρίς -αν όχι λάθος- να λειτουργήσει και πάλι η θερινή κατασκήνωση στον τόπο της τραγωδίας. Τα μέλη της Εργατικής Νεολαίας (AUF) έχουν αυξηθεί κατά σχεδόν 50% μετά το φονικό και έχουν φθάσει σχεδόν τις 14.000. Ο δεξιός εξτρεμιστής Μπρέιβικ εκτίει σήμερα ποινή κάθειρξης 21 ετών, η οποία μπορεί να παραταθεί επ’ αόριστον, αν εξακολουθήσει να θεωρείται απειλή για την κοινωνία.