31 είδη της άγριας πανίδας έλαβαν προστασία από τον ΟΗΕ

Κατά τη διάρκεια του προηγούμενου Σαββατοκύριακου, η ενδέκατη συνεδρίαση της Διάσκεψης των Μερών της Σύμβασης για τη Διατήρηση των Αποδημητικών Ειδών της Άγριας Πανίδας (CMS COP11) που συνήφθη στο Κίτο, στον Ισημερινό, με τη συμμετοχή περιβαλλοντολόγων από όλο τον κόσμο, αποφάσισε να επεκταθεί η προστασία σε δεκάδες αποδημητικά είδη, συμπεριλαμβανομένων πτηνών, ψαριών και θηλαστικών, μετά από μια εβδομάδα “εντατικών διαπραγματεύσεων.”

«Η Διάσκεψη στο Κίτο έχει δημιουργήσει ένα άνευ προηγουμένου επίπεδο της προσοχής για τη σύμβαση”, δήλωσε ο Bradnee επιμελητής και εκτελεστικός γραμματέας της Σύμβασης. “Ποτέ πριν στα 35 χρόνια ιστορίας του CMS, τα μεταναστευτικά ζώα δεν έχουν γίνει οι παγκόσμιες ναυαρχίδες για πολλά από τα πιεστικά ζητήματα της εποχής μας. Από το πλαστικό που ρυπαίνει τους ωκεανούς μας, τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, της λαθροθηρίας και την  υπερεκμετάλλευση, οι απειλές που αντιμετωπίζουν τα μεταναστευτικά ζώα  θα επηρεάσουν όλους μας τελικά.”

Συνολικά σε 31 νέα είδη επεκτάθηκαν διάφορα επίπεδα προστασίας στο πλαίσιο της Συνθήκης. Μεγάλοι νικητές φέτος ήταν 21 είδη καρχαριών και σελαχιών. Με, κατ ‘εκτίμηση, 100 εκατομμύρια καρχαρίες να σκοτώνονται κάθε χρόνο, ως επί το πλείστον για τα πτερύγιά τους, οι οικολόγοι φοβούνται ότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο και η σκληρή προστασία πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή τώρα για να τους κρατήσει από την εξαφάνιση.

Τώρα, διάφορες χώρες θα αρχίσουν να εργάζονται για τα σχέδια διατήρησης και για την προστασία έξι ειδών καρχαριών και 15 ειδών σελαχιών, συμπεριλαμβανομένων του καρχαρία – αλεπόσκυλο, τον σφυροκέφαλο καρχαρία και τον μεταξένιο καρχαρία.

Πηγή: www.care2.com