Deutsche Welle: Κακός βαθμός για την οικονομική πολιτική Μέρκελ

Σήμα κινδύνου από τους «5 σοφούς» για τη γερμανική οικονομία

Σήμα κινδύνου από τους «5 σοφούς» για τον ορατό κίνδυνο διολίσθησης της γερμανικής οικονομίας στην ύφεση. Επικρίνουν την καθιέρωση κατώτατου ωρομισθίου και σύνταξης στα 63. Περισσότερες επενδύσεις χωρίς δανεισμό.

Στην έκθεσή των 400 σελίδων με τον τίτλο «Περισσότερη εμπιστοσύνη στις διαδικασίες της αγοράς», που δόθηκε πριν λίγο στα χέρια της καγκελαρίου Μέρκελ, η ανεξάρτητη ομάδα των κορυφαίων οικονομολόγων, η οποία παρέχει συμβουλές στη γερμανική κυβέρνηση, εμφανίζεται περισσότερο απαισιόδοξη από ό,τι η κυβέρνηση για τις προοπτικές ανάπτυξης της οικονομίας το 2015, ενώ καταλογίζει λάθη στην οικονομική πολιτική της, όπως αναφέρει σε άρθρο της η Deutsche Welle.

Πολυπαραγοντική «κάμψη»

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της για την πορεία της οικονομίας του χρόνου ο δείκτης ανάπτυξης δεν θα ξεπεράσει το 1% του ΑΕΠ, ενώ παραμένει κάτω από τις κυβερνητικές εκτιμήσεις του 1,2%. Για το τρέχον έτος οι οικονομολόγοι κατεβάζουν τις προβλέψεις τους από το 1,9% στο 1,2%.

Μολονότι η χρονιά ξεκίνησε πολύ δυναμικά στο τέλος της εμφανίζει «κάμψη», η οποία οφείλεται σε εξωγενείς παράγοντες, όπως στις αναταράξεις της παγκόσμιας οικονομίας και στις καθυστερήσεις ανάκαμψης της ευρωζώνης, αλλά και εσωγενείς.

Οι λεγόμενοι «πέντε σοφοί» θεωρούν υπερβολικές τις επικρίσεις που εκτοξεύονται κυρίως από το εξωτερικό για καθυστερήσεις στις επενδύσεις. Ναι μεν, υπάρχουν ενδείξεις για αδυναμίες στις δημόσιες επενδύσεις, όπως επισημαίνουν στην έκθεση αξιολόγησης, όμως αυτές δεν θα πρέπει να «θεραπευτούν» μέσω νέου δανεισμού, αλλά μέσω αναδιάταξης πιστώσεων του προϋπολογισμού. Σε ό,τι αφορά τις ιδιωτικές επενδύσεις οι οικονομολόγοι δεν διακρίνουν σημεία «παθολογικών αδυναμιών».

Κατώτατο ωρομίσθιο και σύνταξη στα 63

Κατά τα άλλα η έκθεση θα μπορούσε να είναι και ένα «κατηγορητήριο» για την ακολουθούμενη οικονομική πολιτική της κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού υπό την Άγκελα Μέρκελ κυρίως στο συνταξιοδοτικό και στο εργασιακό.

Οι οικονομολόγοι στηλιτεύουν τις αποφάσεις της κυβέρνησης για συντάξεις στα 63 και στις μητέρες, που απέκτησαν παιδιά πριν το 1992, αλλά και την καθιέρωση κατώτατου ωρομισθίου, μέτρα που θα ισχύσουν από του χρόνου. Κυρίως ως προς τελευταίο μέτρο οι οικονομολόγοι το αποκαλούν «πείραμα με άγνωστη έκβαση», που θα επιβαρύνει άμεσα τις επιχειρήσεις με ενδεχόμενο το πάγωμα νέων επενδύσεων και κατά συνέπεια μείωση των ευκαιριών για εργασία σε άνεργους με μειωμένα προσόντα και νέους πρωτοαπασχολούμενους.

Σε ό,τι αφορά το πακέτο συνταξιοδότησης οι πέντε σοφοί το χαρακτηρίζουν το πιο ακριβό σχέδιο στην ιστορία των συνταξιοδοτικού συστήματος της χώρας χωρίς πειστικά οικονομικά επιχειρήματα, που σε συνδυασμό με την γηράσκουσα γερμανική κοινωνία θα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τα συνταξιοδοτικά ταμεία.

Τόνωση της ανάπτυξης μέσω επενδύσεων

Σχετικά με τη δημοσιονομική πολιτική ειδικότερα, οι «πέντε σοφοί» φρονούν ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να συμβάλει περισσότερο στην τόνωση της ανάπτυξης. Η εξαγγελία μηδενικού δανεισμού από του χρόνου, για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες, εξασφαλίζει μεν έναν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, αλλά οι οικονομολόγοι προειδοποιούν παράλληλα να μη γίνει υπερεκμετάλλευση των περιθωρίων που προσφέρονται για δημόσιες δαπάνες προβάλλοντας αντιρρήσεις στην πρόσφατη εξαγγελία του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για επενδύσεις ύψους 10 δις ευρώ από το 2016 μέχρι το 2018. Σύμφωνα με την άποψή τους ο προϋπολογισμός δεν θα μπορέσει να καλύψει τα οικονομικά βάρη που αναμένονται μακροπρόθεσμα. Παρόλα αυτά ο σχεδιασμός της δημοσιονομικής πολιτικής πρέπει να επιτρέπει περισσότερες επενδύσεις για βελτίωση υποδομών αλλά όχι μέσω δανεισμού.

 

 

Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=649977