Timing Is Everything

Jonathan Pollard: ο πρώην αξιωματικός της υπηρεσίας Πληροφοριών του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ ο οποίος είχε καταδικαστεί ισόβια για κατασκοπεία υπέρ του Ισραήλ. Γιατί απασχολεί το editorial μας;

Γιατί χθες, έχοντας περάσει 30 χρόνια στις αμερικάνικες φυλακές, η Επιτροπή Αναστολών των ΗΠΑ αποφάσισε ομόφωνα την αποφυλάκισή του (υπό όρους) τον Νοέμβριο. Αν τώρα σας προβληματίζει το timing της απόφασης και κάνατε ήδη την εξής πονηρή σκέψη: λες να συνδέεται η αποφυλάκιση του Pollard -κάτι το οποίο το Ισραήλ ζητά εδώ και δεκαετίες- με τη δυσαρέσκεια την οποία έχει εκφράσει όσον αφορά τη συμφωνία της Δύσης με το Ιράν, δεν είστε οι μόνοι.

Άλλο ένα πιθανό κίνητρο πίσω από την απόφαση αυτή θα μπορούσε να είναι και ο κατευνασμός μελών του Αμερικάνικου Κογκρέσου φιλικά προσκείμενων στο Ισραήλ, ώστε να ψηφίσουν υπέρ της συμφωνίας.

Μπορεί ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ John Kerry να ξεκαθάρισε ότι η απελευθέρωση του Pollard δεν συνδέεται με τη συμφωνία, πάντως ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Benjamin Netanyahu εμφανίστηκε ιδιαίτερα ικανοποιημένος με την εξέλιξη. Όσον αφορά τώρα τη σοβαρότητα των κατηγοριών που είχαν απαγγελθεί εναντίον του Pollard, σας προτρέπουμε να διαβάσετε το πολύ ενδιαφέρον αφιέρωμα του Vox και σας αφήνουμε με την άποψη του Ναυάρχου Thomas Brooks, πρώην διευθυντή του ναυτικού intelligence των ΗΠΑ, επί του θέματος: “I think what he did is exceeded only by Edward Snowden”.