Έκρυθμη παραμένει η κατάσταση στην Τουρκία η οποία μάχεται πλέον σε δυο μέτωπα: ενώ συνεχίζονται οι επιδρομές κατά του IS στη βόρεια Συρία, ο τουρκικός στρατός πλήττει παράλληλα θέσεις του ΡΚΚ στο βόρειο Ιράκ. Την ίδια ώρα και σε εφόδους της αντιτρομοκρατικής σε όλη τη χώρα έχουν συλληφθεί εκατοντάδες ύποπτοι για τρομοκρατία.
Η κατάσταση θα επιδεινωθεί αφού η επίθεση του Ισλαμικού Κράτους στο Σουρούτς με 32 νεκρούς θα έχει αιματηρή συνέχεια, προειδοποιεί ο Σερχάτ Ερκμέν, ειδικός σε θέματα τρομοκρατίας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη Deutsche Welle.
«Εδώ και δυο χρόνια βιώνουμε διάφορες μορφές περιστατικών βίας στην Τουρκία, κυρίως σε παραμεθόριες περιοχές. Η επίθεση στο Σουρούτς ήταν το αποκορύφωμα, καθώς επρόκειτο για επίθεση αυτοκτονίας. Δυστυχώς θα πρέπει να εκτιμήσουμε ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί. Ενδεχομένως να ζήσουμε επιθέσεις μεμονωμένων μαχητών όπως στη Γαλλία και την Τυνησία. Στην παρούσα φάση έχουμε ένοπλους άνδρες να τριγυρίζουν στους δρόμους της Κων/πολης. Σε διάφορες επαρχίες στα νοτιοανατολικά αυτό συμβαίνει εδώ και καιρό. Γι΄ αυτό λοιπόν να μην απορήσει κανείς εάν έχουμε επανάληψη αυτών των επιθέσεων».
Πώς όμως θα έπρεπε να αντιδράσει τώρα η τουρκική κυβέρνηση; Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η τρομοκρατική απειλή;
«Το Ισλαμικό Κράτος συνιστά απειλή για την εσωτερική ασφάλεια της Τουρκίας, εντούτοις δεν είναι η μοναδική. Υπάρχει το ΡΚΚ, το Μέτωπο Αλ Νούσρα αλλά και αριστερές ομάδες. Όλοι τους διαθέτουν πυρήνες στην Τουρκία οι οποίοι είναι σε θέση να τρομοκρατήσουν τη χώρα. Για να αντιμετωπίσεις αποτελεσματικά αυτή την απειλή, πρέπει να έχεις μια συνολική αντίληψη για την κατάσταση ασφαλείας. Μπορούμε να θεωρήσουμε βέβαιο ότι οι επιχειρήσεις της τουρκικής αστυνομίας – έτσι όπως τις βλέπουμε τώρα σε διάφορες πόλεις – θα συνεχιστούν εντατικά».
Τι σημαίνει όμως αυτό για την πολιτική που ακολουθούσε έως σήμερα ο Ταγίπ Ερντογάν έναντι της Συρίας; Έχει η Άγκυρα κάποιο Plan B;
«Η τουρκική πολιτική έναντι της Συρίας έχει φτάσει στο τέλος της. Η κυβέρνηση το έχει συνειδητοποιήσει, παρότι δεν αλλάζει τη ρητορική της. Εξακολουθεί να αρνείται ότι έκανε λάθη στο συριακό. Πίσω από όλα αυτά κρύβεται η επιθυμία να μετατραπεί ένα θέμα εξωτερικής πολιτικής σε ζήτημα εσωτερικής πολιτικής προκειμένου να αντλήσει πολιτικά οφέλη η κυβέρνηση. Πλέον η Τουρκία κάνει ακριβώς τα αντίθετα από εκείνα που υποστήριζε τους τελευταίους έξι μήνες, τόσο όσον αφορά τη ζώνη ασφαλείας στη βόρεια Συρία και τη χρήση της βάσης του Ιντσιρλίκ όσο και την αντιμετώπιση του Άσαντ. Σε όλα τα σημεία η τουρκική κυβέρνηση ανταποκρίθηκε στις επιθυμίες των ΗΠΑ. Η Άγκυρα αρνούνταν να γίνει μέρος της διεθνούς συμμαχίας κατά του IS, όσο αυτή δεν έβαλε κατά του Άσαντ. Πλέον έγινε ένας από τους σημαντικότερους πρωταγωνιστές αυτής της συμμαχίας».
Πηγή: DW