Σκάνδαλο στη Γαλλία: Οι αποκαλύψεις για συνωμοσία κατά του Σαρκοζί «αγγίζουν» και τον Ολάντ

Σαρκοζί-Φιγιόν

Νέες αποκαλύψεις συνταράζουν το πολιτικό σκηνικό στη Γαλλία εν μέσω της μάχης για την ηγεσία της Δεξιάς στην οποία δίνει ξανά το «παρών» ο Νικολά Σαρκοζί.

Στο μάτι του κυκλώνα βρίσκεται ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας Φρανσουά Φιγιόν, ο οποίος κατηγορείται ότι αποπειράθηκε να επισπεύσει ποινική δίωξη σε βάρος του Σαρκοζί για να εμποδίσει την πολιτική επιστροφή του, αλλά και ο προσωπάρχης του Ελιζέ, Ζαν-Πιερ Ζουγέ, στενός συνεργάτης και προσωπικός φίλος του Φρανσουά Ολάντ.

Η υπόθεση ξεκίνησε ως εσωκομματική κρίση στη δεξιά Ενωση για ένα Λαϊκό Κίνημα (UMP) σε βάρος του Φρανσουά Φιγιόν, όμως λαμβάνει διαστάσεις κυβερνητικού σκανδάλου με την υποψία πλεκτάνης εις βάρος της αντιπολίτευσης από τον προσωπάρχη της Προεδρίας της Γαλλίας.

Η πολιτική θύελλα πυροδοτήθηκε από τις αποκαλύψεις δύο δημοσιογράφων της εφημερίδας Le Monde σε βιβλίο τους που κυκλοφόρησε την προηγούμενη εβδομάδα, τα σημαντικότερα σημεία του οποίου αναδημοσίευσε η εφημερίδα στην οποία εργάζονται.

Ο Φρανσουά Φιγιόν, πρωθυπουργός της κυβέρνησης Σαρκοζί επί μία πενταετία, εμφανίζεται να έχει πιέσει το Ελιζέ για να επιταχυνθεί ποινική δίωξη σε βάρος του πρώην προέδρου προκειμένου να τον θέσει εκτός μάχης για την ηγεσία του UMP.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των δημοσιογράφων, ο Φρανσουά Φιγιόν είχε ζητήσει συνάντηση με τον Ζαν-Πιερ Ζουγέ, τον οποίο γνωρίζει καλά, αφού υπήρξε υφυπουργός του (επί προεδρίας Σαρκοζί). Οι δύο άνδρες γευμάτισαν τελικά μαζί την 24η Ιουνίου.

Ο Φρανσουά Φιγιόν δηλώνει θύμα πλεκτάνης και προαναγγέλλει δικαστική προσφυγή εναντίον της Le Monde. «Δεν μπορώ να δω τίποτε άλλο σε αυτές τις φαιδρές επιθέσεις πέρα από μια προσπάθεια αποσταθεροποίησης και μια πλεκτάνη» δηλώνει.

Η υπόθεση όμως δεν σταματά εκεί. Ενώ στην αρχή η πέτρα του σκανδάλου ήταν ο Φιγιόν, μέσα σε λίγες ώρες τα πυρά στράφηκαν κατά του προσωπάρχη του Ολάντ, Ζαν-Πιερ Ζουγέ, ο οποίος αυτοπαγιδεύτηκε με τις δηλώσεις του και τώρα μερίδα της αντιπολίτευσης ζητά «την κεφαλή του επί πίνακι».

 

Διαβάστε περισσότερα: http://www.tanea.gr/news/world/article/5178548/politikh-thyella-sth-gallia-me-apokalypseis-gia-synwmosia-kata-sarkozi/