Δύο Ισραηλινοί κρατούνται στη Γάζα, με τον ένα να βρίσκεται στα χέρια της Χαμάς, υπό τον έλεγχο της οποίας τελεί ο παλαιστινιακός αυτός θύλακας, ανακοίνωσε σήμερα το ισραηλινό Υπουργείο Άμυνας, ενώ το ισλαμιστικό κίνημα έχει ήδη προχωρήσει σε ανταλλαγές ομήρων αντί Παλαιστινίων κρατουμένων με το εβραϊκό κράτος.
Το Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε βάσει «αξιόπιστων πληροφοριών», ότι ο αιθιοπικής καταγωγής Ισραηλινός Αβραάμ Μενγκίστου «κρατείται παρά τη θέλησή του από τη Χαμάς στη Γάζα». Ο Μενγκίστου που γεννήθηκε το 1986, φέρεται ότι διέσχισε πεζός τη μεθόριο με τη Λωρίδα της Γάζας στις 7 Σεπτεμβρίου του 2014 -με την θέλησή του, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης- λίγο μετά το τέλος της τελευταίας αιματηρής επιχείρησης του Ισραήλ στη Γάζα. Επίσης ένας Άραβας πολίτης του Ισραήλ κρατείται στη Γάζα. Δεν έχουν δημοσιοποιηθεί άλλες πληροφορίες για τον πολίτη αυτόν, καθώς η στρατιωτική λογοκρισία τηρείται και στην υπόθεση αυτή, παρότι ήρθη για την υπόθεση του Μενγκίστου, σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.
Η Χαμάς έχει αρνηθεί να προβεί σε οποιοδήποτε επίσημο σχόλιο. Υψηλόβαθμο στέλεχός της που ζήτησε να μην κατονομαστεί δήλωσε ωστόσο ότι «δεν έχει αρχίσει καμιά διαπραγμάτευση επίσημα» με τους Ισραηλινούς όσον αφορά τις απαγωγές αυτές, τις οποίες δεν επιβεβαιώνει ούτε διαψεύδει. Ωστόσο προειδοποίησε ότι «τίποτε δεν είναι δωρεάν: πριν ακόμη από οποιαδήποτε συζήτηση, η Χαμάς θα ζητήσει την απελευθέρωση όλων των κρατουμένων που είχαν αφεθεί ελεύθεροι κατά την ανταλλαγή του στρατιώτη Γκιλάντ Σαλίτ και έκτοτε φυλακίστηκαν ξανά».
Στα τέλη του 2011, το Ισραήλ είχε δεχθεί να απελευθερώσει χίλιους Παλαιστίνιους κρατούμενους ώστε η Χαμάς να απελευθερώσει τον γαλλο-ισραηλινό στρατιώτη. Έκτοτε, δεκάδες από τους φυλακισμένους αυτούς που αφέθηκαν ελεύθεροι συνελήφθησαν εκ νέου από τις ισραηλινές αρχές και σε ορισμένους επιβλήθηκε ποινή ισόβιας κάθειρξης.
Το Ισραήλ και η Χαμάς ανακοίνωσαν πρόσφατα ότι επανέλαβαν τις «έμμεσες επαφές» σε μια προσπάθεια να επιτευχθεί μακροχρόνια εκεχειρία με αντάλλαγμα μια χαλάρωση του αποκλεισμού που έχει επιβάλει το Ισραήλ μετά την απαγωγή το 2006 του στρατιώτη Σαλίτ.
Σύμφωνα με το Υπουργείο, το εβραϊκό κράτος «κάλεσε τους διεθνείς και περιφερειακούς συνομιλητές του να ζητήσουν την απελευθέρωση του Μενγκίστου και να λάβουν πληροφορίες για την κατάστασή του». Εξάλλου το Ισραήλ που ήδη έχει ανταλλάξει κατά το παρελθόν τις σωρούς ορισμένων από τους πεσόντες στρατιώτες του με Παλαιστίνιους κρατουμένους, κυρίως με την Χεζμπολάχ του Λιβάνου, προσπαθεί εδώ και έναν χρόνο να ανακτήσει τις σωρούς δύο εκ των στρατιωτών του που ήταν στα χέρια της Χαμάς μετά τον τελευταίο πόλεμο στη Γάζα.