Με διάθεση για κουβέντα ο Φιντέλ!

Όχι μόνο ζωντανός, παρά τις περί του αντιθέτου φήμες, αλλά και κεφάτος εμφανίστηκε, για πρώτη φορά εδώ και τρεις μήνες, δημόσια ο Φιντέλ Κάστρο, με αφορμή ένα συνέδριο που οργάνωσε στην Αβάνα το Ινστιτούτο Ερευνών Βιομηχανίας Τροφίμων.

Εικόνες από τη συμμετοχή του στο συνέδριο μετέδωσε η κρατική τηλεόραση και όπως φαινόταν, ο 88χρονος πρώην πρόεδρος της Κούβας ήταν ζωηρός, χειρονομούσε έντονα και μίλησε επί τέσσερις ώρες με τους συμμετέχοντες.

«Ο Φιντέλ είχε μια μακρά συνομιλία για πάνω από τέσσερις ώρες με 19 ειδικούς στην παρασκευή τυριού που συμμετείχαν σε έναν κύκλο σεμιναρίων στο Γκουατάο, κοντά στην Αβάνα», έγραψε και ο Τύπος.

Φορώντας ένα ανοιχτόχρωμο ελαφρύ μπουφάν πάνω από ένα καρό πουκάμισο, ο Κάστρο συζήτησε με τους ειδικούς για «τα προβλήματα που επηρεάζουν τη διατροφή του πληθυσμού, όπως η κλιματική αλλαγή και οι συχνοί πόλεμοι», ανέφεραν κρατικά ΜΜΕ της Κούβας. Ο Κάστρο, ο οποίος έχει πάθος όσον αφορά την παρασκευή τυριών από τη δεκαετία του 1960, κατά τους βιογράφους του, έδειξε ενδιαφέρον για «τα επίπεδα της παραγωγής και την ποιότητα (…) των τυριών της χώρας».

Ο Φιντέλ Κάστρο παρέδωσε την εξουσία το 2006, λόγω των προβλημάτων υγείας που αντιμετώπιζε, στον αδελφό του Ραούλ, ο οποίος τρεις ημέρες πριν ανακοίνωσε την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων με τις ΗΠΑ έπειτα από 54 χρόνια.

Λόγω της μυστικότητας που τηρείται για την κατάσταση της υγείας του, οι εμφανίσεις του προσελκύουν την προσοχή του διεθνούς Τύπου. Η προηγούμενη φορά που είχαν μεταδοθεί τηλεοπτικά πλάνα στα οποία εικονιζόταν ο Κάστρο ήταν την 21η Μαΐου, όταν είχε δεχθεί στο σπίτι του τον Σέρβο πρόεδρο Τόμισλαβ Νίκολιτς.

Μερικές ημέρες νωρίτερα, είχαν δημοσιευθεί στον Τύπο φωτογραφίες από τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ. Φωτογραφίες του από τη συνάντηση που είχε με φοιτητές από τη Βενεζουέλα είχαν επίσης δημοσιευτεί τον περασμένο Φεβρουάριο, μετά από έξι μήνες… σιγής, κατά τους οποίους είχαν οργιάσει οι φήμες ότι είχε πεθάνει.