Λουτρό αίματος σε Τυνησία, Κουβέιτ και Γαλλία από ακραίους ισλαμιστές

Σε λουτρό αίματος μετέτρεψαν την δεύτερη Παρασκευή του Ραμαζανίου, της ιερότερης γιορτής των μουσουλμάνων, τρεις επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Τυνησία, στο Κουβέιτ και στη Γαλλία από ακραίους ισλαμιστές. Μέχρι στιγμής, με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν, δεν υπάρχει ένδειξη ότι πρόκειται για συντονισμένα πλήγματα. Αυτή ήταν και η πρώτη εκτίμηση του αμερικανικού Στέητ Ντιπάρμεντ, που χαρακτήρισε, όμως, ξεκάθαρα τρομοκρατικές τις επιθέσεις. Υπενθυμίζεται ότι το ακραίο «Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε» κάλεσε τους οπαδούς του ανά τον κόσμο να εξαπολύσουν επιθέσεις με μεγαλύτερη βία και συχνότητα από πριν κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού.

Η πλέον αιματηρή επίθεση σημειώθηκε στην Τυνησία όπου ένας νεαρός φοιτητής άνοιξε πυρ με καλάσνικοφ σε ιδιωτική παραλία ξενοδοχείων στο τουριστικό θέρετρο Σους της χώρας σκοτώνοντας αδιακρίτως λουόμενους. Τουλάχιστον 37 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 36 τραυματίστηκαν πριν ο δράστης πέσει νεκρός από τα πυρά των αστυνομικών.

Ανάμεσα στους νεκρούς Βρετανοί, Γερμανοί, Βέλγοι και Τυνήσιοι πολίτες. Όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, τουλάχιστον πέντε Βρετανοί σκοτώθηκαν στην επίθεση. Πηγές των τυνησιακών αρχών ασφαλείας διέρρεαν ότι εντοπίστηκε το πτώμα του δράστη και ότι, με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία, φαίνεται ότι πρόκειται για «μοναχική επίθεση», δηλαδή για επίθεση που δεν συμμετείχαν άλλα άτομα, χωρίς, όμως, να είναι ακόμη σαφές αν ο νεαρός, ο οποίος ήταν γνωστός στις αρχές για τις ακραίες ισλαμιστικές του απόψεις, έδρασε εντελώς μόνος του ή έλαβε υποστήριξε και οδηγίες από κάποια οργάνωση. Τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου, το «Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε» κατά ορισμένες πληροφορίες ανέλαβε την ευθύνη για το μακελειό.

tunisia-1

Λίγη ώρα αργότερα, επίθεση αυτοκτονίας σημειωνόταν σε μεγάλο σιιτικό τέμενος, στο αλ Ιμάλ αλ Σαντέκ στην πόλη του Κουβέιτ από την οποία σκοτώθηκαν 25 άνθρωποι ενώ τραυματίστηκαν περισσότεροι από 200. Ο μεγάλος αριθμός των θυμάτων οφείλεται στο ότι η επίθεση σημειώθηκε την ώρα που οι πιστοί συνέρρεαν στο τέμενος για την καθιερωμένη προσευχή της Παρασκευής.

Την ευθύνη αυτής της επίθεσης ανέλαβε τοπική οργάνωση που δήλωσε πίστη στο ακραίο Ισλαμικό Κράτος. Πρόκειται για την οργάνωση «Επαρχία της Ναζντ», που έκανε πρόσφατα την εμφάνισή της διεκδικώντας το ρόλο του σαουδαραβικού κλάδου του Ισλαμικού Κράτους. Στην ανακοίνωσή της υποστήριξε ότι στόχος του καμικάζι, τον οποίο κατονομάζει ως Αμπού Σουλεϊμάν αλ Μουάχιντ, ήταν «το τέμενος που διαδίδει τη σιιτική διδασκαλία μεταξύ του σουνιτικού πληθυσμού». Υπενθυμίζεται ότι για τους ακραίους ισλαμιστές, ο σιισμός θεωρείται αίρεση αποστατών και οι σιίτες αποτελούν συχνά τον πρώτο στόχο των επιθέσεών τους. Η ίδια οργάνωση έχει αναλάβει πρόσφατα την ευθύνη για επιθέσεις στη Σαουδική Αραβία και την Υεμένη και πάλι με σιιτικούς στόχους.

kuwait

kuwait-1

Τέλος, στη Γαλλία, ένας άνδρας αποκεφάλισε τον προϊστάμενό του σε εργοστάσιο υγραερίου στα περίχωρα της πόλης Λυόν. Το κεφάλι του θύματος βρέθηκε «καρφωμένο» σε φράκτη στην είσοδο του εργοστασίου υγραερίου με δύο σημαίες με αραβικές επιγραφές ενώ και πάνω στο κεφάλι είχε χαραχτεί μια φράση στην αραβική γλώσσα. Η σορός βρέθηκε κοντά στο όχημα του υπόπτου, όπου εντοπίστηκε και ένα μαχαίρι.

Ο δράστης συνελήφθη όπως και άλλες τρεις ύποπτοι που θεωρούνται ύποπτοι για εμπλοκή στην επίθεση ενώ η περιοχή έχει τεθεί σε κατάσταση «κόκκινου» συναγερμού. Μεταξύ των συλληφθέντων συγκαταλέγονται και η σύζυγος και η αδελφή του.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το βράδυ της Παρασκευής, ο Γάλλος γενικός εισαγγελέας Φρανσουά Μολίν είπε ότι οι τέσσερις ύποπτοι κρατούνται και ανακρίνονται  ενώ θεωρείται βέβαιο ότι ακόμη και αν δεν πρόκειται για «οργανωμένη επίθεση» από κάποια συγκεκριμένη οργάνωση, έχει «άρωμα» ισλαμιστικής τρομοκρατίας. Ο βασικός ύποπτος ονομάζεται Γιασίν Σαλχί και γεννήθηκε τον Μάρτιο του 1980. Είναι πατέρας τριών παιδιών και είναι παντρεμένος εδώ και δέκα χρόνια. Οι γαλλικές αρχές, όπως και ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος επέστρεψε άρον άρον από τις Βρυξέλλες, έκαναν λόγο για τρομοκρατική επίθεση.

Ο Σαλχί εργαζόταν στην εταιρεία του θύματος και είχε τεθεί υπό παρακολούθηση από το 2006 για «ριζοσπαστικές ισλαμιστικές δραστηριότητες». Μάλιστα, μεταξύ 2011 και 2014 οι γαλλικές υπηρεσίες ασφαλείας είχαν ξεκινήσει έρευνα για να δουν εάν ο Σαλχί συνδεόταν με σαλαφιστικές οργανώσεις στην περιοχή της Λυών.Σαράντα τρία άτομα βρίσκονταν στο εργοστάσιο την ώρα της επίθεσης και εξ αυτών οι δεκατρείς έχουν υποστεί σοβαρό σοκ και νοσηλεύονται. Το θύμα ήταν επικεφαλής εταιρείας μεταφοράς από την περιοχή της Λυών και ήταν στο μισθολόγιο της εταιρείας από τον Μάρτιο του 2015.
France
France_emergency_3355165b