Δημοψήφισμα για το περιεχόμενο της πρότασης των δανειστών - Έκτακτη συνεδρίαση της ΕΚΤ

Δημοψήφισμα την επόμενη Κυριακή 5 Ιουλίου με ερώτημα αν γίνεται δεκτό το περιεχόμενο της συμφωνίας που προτείνουν οι δανειστές ή όχι ανήγγειλε σε έκτακτο μεταμεσονύχτιο διάγγελμα ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Όπως σημείωσε στο διάγγελμά του, «η κυβέρνηση έχει εντολή διαπραγμάτευσης με τους εταίρους μας για να τερματιστεί η λιτότητα, να γίνει σεβαστή η δημοκρατία στην Ευρώπη. Η κυβέρνηση δίνει μάχη εδώ και έξι μήνες, για να τερματιστεί η λιτότητα, για μία βιώσιμη συμφωνία.

Μας ζήτησαν κατ’ επανάληψη να εφαρμόσουμε όσα απέρριψε ο ελληνικός λαός με τις εκλογές.

Δυστυχώς οι εταίροι μας κατέληξαν σε τελεσίγραφο προς τον ελληνικό λαό και ζητήθηκε από την κυβέρνηση να υπογράψει συμφωνία που θα διογκώσει περισσότερο τις κοινωνικές ανισότητες, που οδηγεί στην απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, νέες μειώσεις στους μισθούς και αύξηση του ΦΠΑ.

Οι προτάσεις αυτές αποδεικνύουν ότι στόχος κάποιων είναι ίσως και η ταπείνωση ενός ολόκληρου λαού. Αποδεικνύουν την εμμονή κυρίως του ΔΝΤ στη λιτότητα. Απαιτείται από τους ηγέτες της Ευρώπης να ορθώσουν ανάστημα.

​Βαραίνει πάνω μας ιστορική η ευθύνη απέναντι στους αγώνες και τις θυσίες του ελληνικού λαού. ​Η ευθύνη μας υποχρεώνει να απαντήσουμε στο τελεσίγραφο με βάση τη βούληση του ελληνικού λαού. Εισηγήθηκα στο υπουργικό συμβούλιο τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Ενημέρωσα του ηγέτες της ΕΕ και αύριο θα ζητήσω επισήμως ολιγοήμερη παράταση του προγράμματος, ώστε ο λαός να αποφασίσει ψύχραιμα χωρίς πιέσεις και εκβιασμούς.

Στον αυταρχισμό να απαντήσουμε κυρίαρχα και περήφανα. Δεσμεύομαι να σεβαστώ το αποτέλεσμα της δημοκρατικής επιλογής όποιο και αν είναι αυτό. Δεσμεύομαι προσωπικά ότι θα σεβαστώ το αποτέλεσμα όποιο κι αν είναι αυτό.

Η Ευρώπη είναι το σπίτι μας, η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει στην Ευρώπη. Όπως και η Ευρώπη θα παραμείνει στην Ελλάδα. Όμως Ευρώπη χωρίς δημοκρατία είναι Ευρώπη χωρίς πυξίδα. Για την κυριαρχία και την αξιοπρέπεια του λαού μας».

Ο Πρωθυπουργός δήλωσε ότι ενημέρωσε, ήδη, τηλεφωνικά την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, τον Διοικητή της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι. Επίσης, τόνισε ότι ενημερώθηκαν και οι πολιτικοί αρχηγοί.  Ο Αλέξης Τσίπρας, αν και δεσμεύτηκε ότι θα σεβαστεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος όποιο και αν είναι αυτό, άφησε να διαφανεί από την τοποθέτησή του ότι  τάσσεται εναντίον, καθώς, όπως είπε, η πρόταση των δανειστών σημαίνει την αποδοχή μιας αυστηρής λιτότητας δίχως τέλος.

Όπως έγινε γνωστό, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και ο Αναπληρωτής Υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος θα έχουν συνάντηση αύριο, Σάββατο, με τον Πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.  Το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωτράπεζας αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου με τηλεδιάσκεψη την Κυριακή, ώστε να αξιολογήσει εκ νέου την κατάσταση, ενόψει του ανοίγματος των αγορών τη Δευτέρα.

Την τοποθέτηση της κυβέρνησης υπέρ του «όχι» επιβεβαίωσαν ευθέως οι περισσότεροι υπουργοί εξερχόμενοι του Μεγάρου Μαξίμου, όπως ο Παναγιώτης Λαφαζάνης ο οποίος τόνισε ότι «όλοι θα ψηφίσουμε”όχι”, όλος ο λαός θα ψηφίσει ”όχι”» και ο Γιώργος Κατρούγκαλος ο οποίος υποστήριξε ότι «Όχι» σημαίνει εμπιστοσύνη στη χώρα – Το δίλημμα δεν είναι ναι ή όχι στο ευρώ, αλλά ναι ή όχι στη συμφωνία.

Ο ελληνικός λαός θα πει «όχι» στην πρόταση των θεσμών, ανέφερε απόψε ο Υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς. «Υπάρχει μια πρόταση των θεσμών στο τραπέζι η οποία είναι ασύμβατη με τη λαϊκή εντολή και με το ομαλό μέλλον της Ελλάδας προς την ανάπτυξη. Συνεπώς, νομίζω ότι είναι μια πολύ καλή νύχτα και θα ξημερώσει μια πολύ όμορφη μέρα στην οποία ο ελληνικός λαός, σε λίγες ημέρες θα μπορέσει να αποφασίσει με ψυχραιμία για το αν αυτή η πρόταση μπορεί να γίνει αποδεκτή», είπε ο Υπουργός Επικρατείας.

Ανέφερε επίσης ότι «υπάρχουν κάποιοι ακραίοι κύκλοι στη Γερμανία οι οποίοι σε συνεργασία με το ΔΝΤ, θέλουν να ταυτίσουν την εφαρμογή των μνημονίων με την ύπαρξη του κοινού νομίσματος. Αυτό είναι απαράδεκτο, ως μήνυμα και προς την Ελλάδα και προς τους Ευρωπαϊκούς λαούς. Καλώ αυτούς τους ακραίους κύκλους να μην παίξουν με τη σταθερότητα του κοινού μας νομίσματος. Είναι ανώφελο τέτοιο θέμα δεν υπάρχει και ας συζητήσουμε για την ουσία της πολιτικής. Έχω δε την αίσθηση ότι αυτοί που επαναφέρουν τέτοια ερωτήματα είναι φανατικοί των μνημονίων που απλώς δεν θέλουν να το πουν», είπε ο κ. Παππάς ερωτηθείς αν οι πολίτες θα προσέλθουν στο δημοψήφισμα με κλειστές τράπεζες.

Ο λαός μας θα ψηφίσει όχι. Θα το δείτε, είπε ο Υπουργός Επικρατείας και πρόσθεσε: «Στέλνουμε μήνυμα ξεκάθαρο. Όποιος αυτή τη στιγμή, θεσμικός ή πολιτικός παράγοντας, παίζει με σενάρια ακραία αναλαμβάνει ιστορική ευθύνη. Καλούμε να ακουμπήσουν όλοι τα πολιτικά τους επιχειρήματα στο τραπέζι, να μην παίζουν ούτε με τις καταθέσεις των πολιτών ούτε με την ψυχραιμία τους και καλούμε βέβαια και κάθε θεσμικό παράγοντα και του τραπεζικού συστήματος να παίξει το ρόλο που απορρέει από τη δική του ιδιότητα».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου αν αληθεύει ότι η κ. Μέρκελ είπε το δημοψήφισμα να είναι ευρώ ή δραχμή, ο κ. Παππάς είπε: «Επαναλαμβάνω, όποιος ταυτίζει αυτή τη στιγμή το κοινό νόμισμα με την διαρκή φτώχεια και τα μνημόνια κάνει πολύ κακή υπηρεσία στην Ευρώπη. Η Ευρώπη έχει και το θεσμικό εκτόπισμα και την πολιτική δυνατότητα να χειραφετηθεί και να βρει λύσεις που υπερβαίνουν την κρίση χωρίς το ΔΝΤ».