ΗΠΑ: Μεγάλη «νίκη» για το Obamacare η νέα απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου

Άλλη μια νομική μάχη «κέρδισε» το σχέδιο της κυβέρνησης Ομπάμα για διασφάλιση ενός ευρύτατου δικτύου καθολικής ασφάλισης υγείας δια μέσου κρατικών επιχορηγήσεων σε όλες τις πολιτείες. Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ επικύρωσε την Πέμπτη το πολυσυζητημένο Obama Care απορρίπτοντας τις αλλεπάλληλες προσφυγές των Ρεπουμπλικανών ως προς την συνταγματικότητα ή όχι του νομοσχεδίου, με ψήφους 6 προς 3.

Πρόκειται για την δεύτερη θετική απόφαση για το σχέδιο του Αμερικανού Προέδρου από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ το τελευταίο τρίχρονο, και θεωρείται άλλη μια μεγάλη νίκη της κυβέρνησης Ομπάμα στην προσπάθειά της να προωθήσει ένα σχέδιο ως ένα βαθμό καθολικής ασφάλισης το οποίο προσκρούει στις εντονότατες αντιδράσεις των Ρεπουμπλικανών.  Kαι σημαίνει, μεταξύ άλλων, πως οι περίπου επτά εκατομμύρια Αμερικανοί που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα υγειονομικής ασφάλισης μέσω του ιστότοπου της κυβέρνησης δικαιούνται έκπτωση φόρου όπως και οι άλλοι.

«Η σημερινή απόφαση αποτελεί νίκη για κάθε σκληρά εργαζόμενο Αμερικανό. Πρόσβαση σε ποιοτική, προσιτή υγειονομική κάλυψη αποτελεί δικαίωμα, όχι προνόμιο» έγραψε ο Πρόεδρος Ομπάμα στο Twitter. Και μιλώντας στον Λευκό Οίκο, δήλωσε ότι ο νόμος ήρθε για να μείνει. «Εξαιτίας αυτού του νόμου και εξαιτίας αυτής της απόφασης (του Ανωτάτου Δικαστηρίου), εκατομμύρια Αμερικανοί θα συνεχίσουν να λαμβάνουν» οικονομική βοήθεια για την ασφάλιση υγείας. «Δεν πρόκειται πλέον για κάτι αφηρημένο, δεν πρόκειται για μία πολιτική συζήτηση. Είναι πραγματικότητα, μπορούμε να δούμε πως δουλεύει. Ο νόμος δουλεύει ακριβώς όπως θα έπρεπε. Κατά πολλούς τρόπους δουλεύει καλύτερα από ό,τι αναμενόταν» σημείωσε.

Ο Ρεπουμπλικάνος Τζον Μπένερ, ηγέτης της πλειοψηφίας στην Βουλή των Αντιπροσώπων είπε: «Το Obamacare […] αυξάνει το κόστος της παροχής υγείας για εκατομμύρια Αμερικανούς. Η σημερινή απόφαση δεν το αλλάζει αυτό. Οι Ρεπουμπλικάνοι θα συνεχίσουν να ακούνε τις αμερικανικές οικογένειες και εργάζονται για να τις προστατεύσουν από τις συνέπειες του Obamacare». Παράλληλα, είπε ότι το κόμμα θα συνεχίσει τις προσπάθειες ανάκλησης του νόμου και αντικατάστασής του με άλλες λύσεις που θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες των ηλικιωμένων, των μικροεπιχειρήσεων και των οικογενειών της μεσαίας τάξης.

Την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου χαιρέτισε και η Νάνσι Πελόζι, ηγέτης της μειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων χαρακτηρίζοντας «γελοίους» όσους αντιδρούν στο Obamacare. Την ικανοποίησή της εξέφρασε και η υποψήφια για το χρίσμα των Δημοκρατικών για την προεδρία Χίλαρι Κλίντον, η οποία δήλωσε ότι ο νόμος «δουλεύει» αν και εκτίμησε ότι «δεν είναι τέλειος».