Ο Ντέιβιντ Κάμερον έχασε χτες μια κρίσιμη μάχη απέναντι στο UKIP (Κόμμα Ανεξαρτησίας Ηνωμένου Βασιλείου) στην ειδική εκλογή του Rochester και έχασε έτσι μια θέση στη Βουλή.
Όλα αυτά, μόλις έξι μήνες πριν τις εθνικές εκλογές του Μαϊου και μερικές εβδομάδες μετά τις δηλώσεις του και την άρνησή του να πληρώσει τις έκτακτες εισφορές που ζητάει η ΕΕ από τη Μ. Βρετανία.
Ο εκπρόσωπος τύπου του Βρετανού πρωθυπουργού είχε δήλωσε ότι οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρώπης θα συνεδριάσουν σε μια έκτακτη σύσκεψη μετά την απαίτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης από κάποιες χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Βρετανίας, να συνεισφέρουν δισεκατομμύρια παραπάνω στον προϋπολογισμό, μία σύσκεψη που είχε παρουσιαστεί επικοινωνιακά σαν μια αρχική νίκη από το περιβάλλον του πρωθυπουργού, μετά από την αποκάλυψη ότι η Βρετανία έχει διαταχθεί να πληρώσει τα συγκεκριμένα χρήματα μέχρι την 1 Δεκεμβρίου, επειδή η οικονομία της παρουσιάζει καλύτερα αποτελέσματα σε σύγκριση με τις οικονομίες άλλων χωρών στην ΕΕ. Ο Κάμερον είχε δηλώσει τότε ότι η απαίτηση για 1,7 δισεκατομμύρια λίρες από τη Βρετανία είναι “μη αποδεκτή” και ότι έχει εξασφαλίσει τη συγκέντρωση των Υπουργών Οικονομικών για να συζητήσει τον επαναϋπολογισμό των συνεισφορών που έχουν επιβαρύνει τη Βρετανία, την Ιταλία και την Ολλανδία με επιπλέον λογαριασμούς, ενώ η Γαλλία και η Γερμανία θα λάβουν επιστροφή χρημάτων.
Ο Νάιτζελ Φάρατζ δήλωσε σε μία ραδιοφωνική παρέμβαση στο LBC “Φυσικά και θα πληρώσει (ο Κάμερον). Αυτοί είναι οι κανόνες. Οι εισφορές στην ΕΕ ήταν μια πολύπλοκη φόρμουλα, μέρος της οποίας είναι και η σύγκριση του ΑΕΠ σου με όλων των άλλων. Δεν υπάρχει τίποτα που να μπορεί να κάνει.”
Ο διάλογος στη Μ. Βρετανία για τις σχέσεις της χώρας με την ΕΕ έχει φουντώσει και η έντονη αντίδραση του Βρετανού πρωθυπουργού στο συγκεκριμένο θέμα προσέθεσε ακόμα ένα συστατικό που θα μπορούσε να διαταράξει τις ισορροπίες και τις σχέσεις όλων τον χωρών-μελών και με τη Μ. Βρετανία αλλά και μεταξύ τους. Η τελική απόφαση του Κάμερον και η στάση που θα κρατήσουν οι Βρυξέλλες μέχρι τις εκλογές του Μαϊου θα καθορίσουν την πορεία που θα έχει η πολιτική της Μ. Βρετανίας σε σχέση με την ΕΕ για τα επόμενα χρόνια και, σε περίπτωση επανεκλογής του Κάμερον, θα δείξει τη γραμμή της βρετανικής κυβέρνησης στο δρόμο για το δημοψήφισμα που έχει ανακοινώσει η Ντάουνινγκ Στριτ για την παραμονή ή όχι της Βρετανίας στην ΕΕ το 2017.
Τώρα, μετά και από την ήττα στο Rochester, πολλοί πιστεύουν ότι ο Κάμερον έχει εγκλωβιστεί στην Ευρώπη, όσο και ο Jean-Claude Juncker με το σκάνδαλο της φοροδιαφυγής Luxleaks και την έρευνα που θα κάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με το οποίο έχουν επιβαρυνθεί πολλά κράτη μέλη. Ο μόνος τρόπος που μπορεί να καταφέρει πλέον ο Κάμερον αυτό που θέλει, λένε αρκετές φωνές στη Βρετανία, είναι με το να φύγει από την ΕΕ. Ο Oliver Letwin, επικεφαλής της συντηρητικής πολιτικής γραμμής των Torys δήλωσε χαρακτηριστικά ότι “Η Βρετανία πρέπει να φύγει από τις “Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης”, αν ο Κάμερον αποτύχει στο να φέρει αλλαγές στη σχέση της χώρας του με την Ευρωπαϊκή Ένωση”.