Λιβύη: Η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση ψήφισε το σχέδιο του ΟΗΕ

Το νόμιμο Κοινοβούλιο της Λιβύης ψήφισε την αποδοχή του σχεδίου του ΟΗΕ για την ειρήνευση με την κυβέρνηση που ελέγχει την πρωτεύουσα της χώρας, Τρίπολη, προτείνοντας ωστόσο αλλαγές.

Η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση και η Βουλή (Συμβούλιο των Βουλευτών) έχουν την έδρα τους στα ανατολικά της χώρας, ενώ το παλιό κοινοβούλιο, που ονομάζεται Γενικό Εθνικό Κογκρέσο, συνεχίζει να λειτουργεί την Τρίπολη, στηρίζοντας την εκεί φιλοϊσλαμιστική κυβέρνηση.

Οι τροποποιήσεις οι οποίες προτείνονται στο σχέδιο του ΟΗΕ εγκρίθηκαν με 66 εκ των 76 ψήφων, όπως αναφέρει το naftemporiki.gr. Οι βασικές τροποποιήσεις αφορούν τη μείωση των αρμοδιοτήτων ενός δεύτερου κοινοβουλευτικού σώματος, του οποίου τη δημιουργία προτείνει ο ΟΗΕ, υπό τον τίτλο Κρατικό Συμβούλιο.

Το Κογκρέσο που εδρεύει στην Τρίπολη έχει επίσης κάνει τις δικές του τροποποιήσεις στο σχέδιο. Στην πρόταση περιλαμβάνεται σχέδιο για κυβέρνηση εθνικής ενότητας για έναν χρόνο, ενώ 90 μέλη του Γενικού Εθνικού Κογκρέσου προβλέπεται να καταλάβουν θέσεις στο 120μελές Κρατικό Συμβούλιο που θα δημιουργηθεί.