Gone With the Wind

Σήμερα ξεκινάμε με μια εξέλιξη από τον αμερικανικό Νότο.

Λίγες μέρες μετά την επίθεση 21χρονου λευκού supremacist σε ιστορική εκκλησία του Τσάρλστον, κατά την οποία δολοφόνησε εν ψυχρώ εννέα αφροαμερικανούς, η Ρεπουμπλικανή κυβερνήτης της Νότιας Καρολίνας Nikki Haley ζητά την αφαίρεση της σημαίας των Νοτίων (confederate flag) από το Καπιτώλιο της πολιτείας.

Η συγκεκριμένη σημαία ήταν το έμβλημα των πολιτειών που αποσχίστηκαν από τις ΗΠΑ κατά τον αμερικανικό εμφύλιο, σε μια προσπάθεια διατήρησης της δουλείας. Διαβάζουμε χαρακτηριστικά στο Cornerstone Speech του 1861, το οποίο εξέθετε τους λόγους για την απόσχιση: “-stone rests, upon the great truth that the negro is not equal to the white man; that slavery subordination to the superior race is his natural and normal condition”.

Για κάποιους η σημαία, η τόσο άρρηκτα συνδεδεμένη με ιδέες όπως αυτή, το σύμβολο δίπλα στο οποίο ο δράστης του μακελειού στο Τσάρλστον είχε μάλιστα φωτογραφηθεί πολλάκις, αποτελεί σύμβολο πολιτισμού και ιστορίας. Για πολλούς άλλους πρόκειται για “ένα βαθιά προσβλητικό σύμβολο βίαιης καταπίεσης”, όπως σημείωσε χθες η κυβερνήτης Haley, η οποία ξεκαθάρισε ότι η σημαία μπορεί μεν να αποτελεί μέρος του παρελθόντος, αλλά “δεν αντιπροσωπεύει το μέλλον της σπουδαίας πολιτείας” της Νότιας Καρολίνας.

Πρόκειται για ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, όμως -παρά τον αδιαμφισβήτητα ρατσιστικό χαρακτήρα του συγκεκριμένου εγκλήματος- είναι λάθος να αγνοείται ένας άλλος, εξίσου κρίσιμος παράγων που επιτρέπει τέτοιου είδους τραγωδίες να είναι συνήθεις σε πολιτείες των ΗΠΑ, το γεγονός ότι στη χώρα αυτή εξακολουθεί να είναι τόσο ανατριχιαστικά εύκολο το να βρεθεί ένα όπλο στα χέρια του οποιουδήποτε.