Η Βουλή της Ουκρανίας απέπεμψε τον αρχηγό των μυστικών υπηρεσιών

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο, με ανάρτηση του στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter, γνωστοποίησε πως το ουκρανικό Κοινοβούλιο ενέκρινε την αποπομπή του επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών (SBU) Βαλεντίν Ναλιβαϊτσένκο, ερχόμενο σε ανοικτή σύγκρουση με τις ουκρανικές αρχές, κυρίως με την πανίσχυρη γενική εισαγγελία.

Πιο συγκεκριμένα έγραψε: «Η Ράντα (το κοινοβούλιο) ενέκρινε το αίτημα να απαλλαγεί από τα καθήκοντά του ο επικεφαλής της SBU Βαλεντίν Ναλιβαϊτσένκο», η ανάρτηση έγινε αμέσως μετά την ψηφοφορία, που μεταδόθηκε απευθείας από την ουκρανική τηλεόραση.

Διακόσιοι σαράντα οκτώ βουλευτές σε σύνολο 450 ψήφισαν υπέρ της αποπομπής του 49χρονου κ. Ναλιβαϊτσένκο. Είχε διοριστεί επικεφαλής των πανίσχυρων μυστικών υπηρεσιών τον Φεβρουάριο του 2014, έπειτα από την ανατροπή του φιλορωσικού καθεστώτος του πρώην προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς. Κατείχε τη θέση αυτή και την περίοδο 2006-2010.

Οπαδός και σύμμαχος του δημάρχου της πρωτεύουσας, Βιτάλι Κλίτσκο, ο κ. Ναλιβαϊτσένκο είχε συγκεντρώσει πολλά στοιχεία για υποθέσεις διαφθοράς στις οποίες εμπλέκονταν πρώην και νυν υψηλόβαθμοι Ουκρανοί αξιωματούχοι, σύμφωνα με τον τοπικό Τύπο.

Πρόσφατα, όταν ξέσπασε μεγάλη πυρκαγιά σε χώρο αποθήκευσης καυσίμων κοντά στο Κίεβο, ο κ. Ναλιβαϊτσένκο κατηγόρησε τον πρώην αναπληρωτή γενικό εισαγγελέα ότι είχε καλύψει και είχε συμμετάσχει σε μυστικές δραστηριότητες παράνομης διύλισης στον εν λόγω χώρο αποθήκευσης καυσίμων.

Ισχυριζόμενος ότι έχει στην κατοχή του ισχυρές αποδείξεις, είχε δηλώσει πως ο Αναπληρωτής Εισαγγελέας, ο οποίος αποπέμφθηκε τον Φεβρουάριο, ήταν ένας από τους ανθρώπους – κλειδιά του συστήματος αυτού, το οποίο βασιζόταν στη μη τήρηση των προτύπων παραγωγής προκειμένου να παραχθούν πιο φθηνά προϊόντα. Ο συγκεκριμένος ήταν ένας από τους ιδιοκτήτες της BRSM-Nafta, μέσω εξωχώριων (offshore) εταιριών, σύμφωνα με τον κ. Ναλιβαϊτσένκο.