Η Σερβία εντατικοποιεί τις επαφές με χώρες που δεν έχουν αναγνωρίσει το Κόσοβο

Η Σερβία, το επόμενο διάστημα, θα εντατικοποιήσει τις διμερείς επαφές με χώρες που δεν έχουν αναγνωρίσει τη μονομερώς ανακηρυχθείσα ανεξαρτησία του Κοσόβου, δήλωσε ο πρώτος Αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών, Ίβιτσα Ντάτσιτς.

Ο κ. Ντάτσιτς είπε ότι υπάρχει διαρκής επιθυμία του Υπουργείου Εξωτερικών να ανανεώσει και να φροντίσει παραδοσιακές φιλίες, έχοντας υπόψη τα εθνικά συμφέροντα, όσον αφορά το Κόσοβο, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. “Η παρουσία μας σε αυτές τις χώρες σε διαφορετικά επίπεδα και οι διμερείς επαφές θα είναι απαραίτητες.Ένα από τα παραδείγματα είναι το Μπαγκλαντές, χώρα που έχει περισσότερους κατοίκους απ’ ό,τι η Ρωσία και δεν έχει αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου και με την οποία δεν είχαμε καμία επαφή εδώ και πάνω από 20 χρόνια” σημείωσε ο Υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας.

Για το Κόσοβο, όπως ανέφερε, γνωρίζουν περισσότερο οι Ευρωπαίοι και άλλες χώρες ίσως δεν εμβαθύνουν στο πρόβλημα και δεν κατανοούν ότι πρόκειται για παραβίαση των αρχών του διεθνούς δικαίου και ότι μπορεί αύριο να συμβεί και στις ίδιες. “Είναι σημαντικό να έχουμε περισσότερες επαφές με τις χώρες αυτές” δήλωσε ο κ. Ντάτσιτς στη χθεσινή τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, στο Βελιγράδι. Αναφερόμενος στις δραστηριότητες έως το τέλος Ιουνίου, ο Υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας ανήγγειλε ότι θα συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, στη διάρκεια του Οικονομικού Φόρουμ στην Αγία Πετρούπολη, από 18 έως 20 Ιουνίου.

Στις 22 και 24 Ιουνίου σχεδιάζεται επίσκεψη στη Σερβία του Αντιπροέδρου της κυβέρνησης της Κίνας, Ζανγκ Γκαολί. Στις 26 Ιουνίου θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στη Σερβία, ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Κοτζιάς. Θα είναι η πρώτη επίσκεψη Έλληνα αξιωματούχου στη Σερβία από τη συγκρότηση της νέας κυβέρνησης στην Ελλάδα και προετοιμασία για την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, δήλωσε ο κ. Ντάτσιτς.

Η Σερβία δεν θα επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία

“Η Σερβία δεν θα επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία” επανέλαβε σήμερα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Τόμισλαβ Νίκολιτς κατά τη συνάντηση που είχε στο Βελιγράδι με τον πρόεδρο της Επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της Ρωσικής Δούμας, Αλεξέι Πουσκόβ. “Η Σερβία θα διατηρήσει ουδέτερη στάση στη σύγκρουση μεταξύ της Ευρωπαϊκής ένωσης και της Ρωσίας και δεν πρόκειται, ποτέ, να επιβάλει κυρώσεις κατά της ρωσικής Ομοσπονδίας” διαβεβαίωσε ο Τόμισλαβ Νίκολιτς.

Επισήμανε δε ότι “η πολιτική των κυρώσεων δεν αποτελεί τρόπο επίλυσης των διαφορών και εξέφρασε την ελπίδα ότι σύντομα η Ε.Ε. και η Ρωσία θα ξεπεράσουν τις διαφωνίες και θα αποκαταστήσουν τις σχέσεις τους στο επίπεδο προ της ουκρανικής κρίσης”. Ο Αλεξέι Πουσκόβ ανέφερε ότι “η Ρωσία αποδίδει μεγάλη σημασία στις σχέσεις με τη Σερβία” και τόνισε την ανάγκη να αναβαθμιστούν οι σχέσεις των δύο χωρών και σε επίπεδο κοινοβουλίων με την σύσταση κοινής διακοινοβουλευτικής επιτροπής.