Αντιπροσωπεία γερουσιαστών του Ρεπουμπλικανικού κόμματος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής συναντήθηκε χθες στην Αβάνα με τον Αντιπρόεδρο της Κούβας Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ και η συζήτησή τους επικεντρώθηκε στην αναθέρμανση των διμερών σχέσεων και στο αμερικανικό εμπάργκο που συνεχίζει να τελεί σε ισχύ, σύμφωνα με επίσημη κυβερνητική ανακοίνωση που μεταδόθηκε από κρατικά ΜΜΕ.
Ο δεύτερος τη τάξει της κυβέρνησης της Κούβας “έκανε δεκτούς το Σάββατο (σ.σ. χθες) τους Ρεπουμπλικανούς Τζεφ Φλέικ, Σούζαν Κόλινς και Πάτρικ Ρόμπερτς, γερουσιαστές αντιστοίχως της Αριζόνας, του Μέιν και του Κάνσας, που πραγματοποιούν επίσκεψη” στη νήσο, ανέφερε η ανακοίνωση, την οποία διάβασε ένας παρουσιαστής ειδήσεων της δημόσιας τηλεόρασης.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης έγινε “συζήτηση για την πρόοδο της διαδικασίας εκσυγχρονισμού του οικονομικού και κοινωνικού μοντέλου της χώρας μας και για το τρέχον πλαίσιο των σχέσεων ανάμεσα στην Κούβα και τις ΗΠΑ, ειδικά την ανάγκη να τερματιστεί το εμπάργκο” που επιβάλλει η Ουάσινγκτον από το 1962.
Η Χοσεφίνα Βιδάλ, η γενική διευθύντρια του τμήματος που είναι αρμόδιο για τις ΗΠΑ στο ΥΠΕΞ της Κούβας και επικεφαλής της αντιπροσωπείας της χώρας της στις συνομιλίες που βρίσκονται σε εξέλιξη, συμμετείχε στη συνάντηση. Οι γερουσιαστές, που έφθασαν στη νήσο προχθές Παρασκευή, συναντήθηκαν επίσης με τον επικεφαλής της διπλωματίας της Κούβας Μπρούνο Ροντρίγκες.
Στην κυβερνητική ανακοίνωση σημειώθηκε πως ο Τζεφ Φλέικ, μέλος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, είναι ένας από τους βασικούς εισηγητές του “νόμου για την ελευθερία των ταξιδιών στην Κούβα”, ο οποίος κατατέθηκε στα τέλη του Ιανουαρίου στο Κογκρέσο και προβλέπει την άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών για τους Αμερικανούς πολίτες που θα ήθελαν να επισκεφθούν τη νήσο.
Η Κούβα και οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν τον περασμένο Δεκέμβριο την έναρξη μιας διαδικασίας με στόχο την αποκατάσταση των διμερών τους σχέσεων, οι οποίες είχαν διακοπεί το 1961, εν μέσω του Ψυχρού Πολέμου. Έκτοτε στη νήσο έχουν μεταβεί αρκετές αντιπροσωπείες Αμερικανών κοινοβουλευτικών και έχουν συναντηθεί με κυβερνητικούς αξιωματούχους της Κούβας. Η Αβάνα θεωρεί ότι η άρση του εμπάργκο—που μπορεί να γίνει μόνο από το Κογκρέσο, όπου πλειοψηφούν οι Ρεπουμπλικάνοι—είναι αναγκαία προϋπόθεση για την πλήρη εξομάλυνση των διμερών σχέσεων.