Εκτελέστηκε στο Πακιστάν μετά από 23 χρόνια

Εκτελέστηκε δι’ απαγχονισμού σήμερα στο Πακιστάν ένας άνδρας, ο οποίος είχε καταδικαστεί σε θάνατο σε ηλικία 15 ετών για ανθρωποκτονία.

Ο Άφταμπ Μπαχάντουρ Μασίχ είχε καταδικαστεί το 1992 από δικαστήριο της Λαχόρης σε θάνατο για το φόνο τριών ανθρώπων ενώ, σύμφωνα με τους δικηγόρους και οργανώσεις προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι αρχές είχαν αποσπάσει την ομολογία του με βασανιστήρια. Η κυβέρνηση του Πακιστάν το αρνείται και αμφισβητεί το γεγονός ότι ήταν ανήλικος.

Τα πράγματα περιπλέκονται ακόμη περισσότερο, καθώς δύο αυτόπτες μάρτυρες που τον είχαν εμπλέξει στον φόνο των τριών ανθρώπων είχαν στη συνέχεια ανακαλέσει τις μαρτυρίες τους, λέγοντας ότι τους τις είχαν αποσπάσει επίσης με βασανιστήρια.

Την εποχή που καταδικάστηκε ο χριστιανός πακιστανικής καταγωγής επιτρεπόταν η επιβολή της θανατικής ποινής σε έναν 15χρονο. Ωστόσο, το 2000 απαγορεύτηκε η επιβολή της σε ανθρώπους ηλικίας κάτω των 18 ετών. Σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχου που επικαλείται το Reuters, o Μασίχ «Πριν από τον απαγχονισμό του, έκλαιγε και έλεγε ότι είναι αθώος», ενώ σε επιστολή που είχε γράψει από την φυλακή, στην οποία έμεινε για 23 χρόνια, και δόθηκε στην δημοσιότητα μια ημέρα πριν από την εκτέλεσή του, ο Μασίχ έλεγε και πάλι ότι είναι αθώος.