Υπηρεσίες του ΟΗΕ στο Ισραήλ και στα Παλαιστινιακά Εδάφη καταγράφουν έναν ανησυχητικά μεγάλο αριθμό παιδιών που έπεσαν θύματα του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας πέρυσι. Εμφανίζονται, όμως, διχασμένες για το αν το Ισραήλ θα πρέπει να συμπεριληφθεί στον κατάλογο χωρών που κατηγορούνται για παραβίαση των δικαιωμάτων των παιδιών, σύμφωνα με έγγραφο των Ηνωμένων Εθνών.
Η 22σελιδη εμπιστευτική έκθεση, που περιήλθε σε γνώση του Reuters, συντάχθηκε από υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών που βρίσκονται στην περιοχή αυτή, προκειμένου να υποβληθεί στην ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ για τα παιδιά και τις ένοπλες συγκρούσεις, Λεϊλά Ζερούγκι, η οποία συντάσσει ένα προσχέδιο της ετήσιας λίστας.
Η κ. Ζερούγκι, συμπεριέλαβε τον ισραηλινό στρατό και την παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς στο προσχέδιο που έστειλε στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, ο οποίος έχει και τον τελευταίο λόγο για την λίστα. Σύμφωνα με διπλωμάτες, η τελική μορφή της λίστας που περιέχει σοβαρές παραβιάσεις των δικαιωμάτων των παιδιών σε ένοπλες συγκρούσεις μπορεί να διαβιβαστεί στις χώρες μέλη του ΟΗΕ στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Περισσότεροι από 2.100 Παλαιστίνιοι, οι περισσότεροι άμαχοι, σκοτώθηκαν στη σύγκρουση, ενώ 67 Ισραηλινοί στρατιώτες και έξι πολίτες σκοτώθηκαν στο Ισραήλ. Η έκθεση επισημαίνει πως 540 παιδιά σκοτώθηκαν, εκ των οποίων τα 371 ήταν 12ετών ή μικρότερα.
Εάν θα συμπεριληφθεί το Ισραήλ στον σχετικό κατάλογο είναι ένα πολιτικό θέμα για το Ισραήλ και τις ΗΠΑ. Ορισμένοι Αμερικανοί Βουλευτές έχουν τοποθετηθεί στο συγκεκριμένο ζήτημα, ενώ ο υποψήφιος για τη διεκδίκηση του προεδρικού χρίσματος των Ρεπουμπλικανών, γερουσιαστής Τεντ Κρουζ, έστειλε σχετική επιστολή στον κ. Μπαν Κι Μουν αυτή την εβδομάδα.
Διπλωματικές πηγές του ΟΗΕ ανέφεραν στο Reuters ότι το Ισραήλ ασκεί παρασκηνιακές πιέσεις για να μην συμπεριληφθεί στη λίστα και ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ κλίνει προς αυτή την κατεύθυνση. Διπλωμάτες επίσης τόνισαν πως και η Πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Σαμάνθα Πάουερ ζήτησε από τον κ. Μπαν Κι Μουν να μην συμπεριλάβει το Ισραήλ στη λίστα.
Το σχέδιο της έκθεσης γίνεται αναφορά σε παράνομους θανάτους, τραυματισμούς και κρατήσεις Παλαιστινίων παιδιών από ισραηλινές δυνάμεις, καθώς και επιθέσεις σε σχολεία. Επίσης αναφέρεται ότι χρειάζονται περισσότερες πληροφορίες στο θέμα της στρατολόγησης παιδιών από παλαιστινιακές ένοπλες οργανώσεις.
Παρ’ όλα αυτά, η έκθεση σημειώνει πως οι επικεφαλής των υπηρεσιών του ΟΗΕ στην περιοχή δεν κατέληξαν σε συμφωνία για το εάν το Ισραήλ θα πρέπει να συμπεριληφθεί στην λίστα. Επισημαίνει πως «δεν είναι σαφές πώς πρέπει να εφαρμόζονται τα κριτήρια για την ένταξη στην λίστα και αν αυτά πληρούνται». Η αντιπροσωπεία του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη δεν σχολίασε άμεσα την έκθεση.