Ερντογάν ο ...Πορθητής ενόψει εκλογών

Οι τελετές στην Κωνσταντινούπολη για την επέτειο της Άλωσης είχαν ανέκαθεν κάπως υπερβολικούς τόνους, όμως φέτος ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο, με τάγματα διαφόρων ενστόλων εκ των οποίων πολλοί να μοιάζουν με γενίτσαρους και το συμβολισμό να είναι σαφής: σύγκριση του Μωάμεθ του Πορθητή με τον Πρόεδρο Ερντογάν, ο οποίος έφτασε στο χώρο με ελικόπτερο το οποίο παραλίγο να πέσει όταν οι έλικές του μπλέχτηκαν σε ένα υψηλό πανό.

Οι διοργανωτές προχώρησαν σε κάθε είδους υπερβολή καθώς απομένει μόνο μια εβδομάδα για τις βουλευτικές εκλογές στις οποίες ο Ταγίπ Ερντογάν επιδιώκει να συγκεντρώσει το κόμμα του ποσοστό τέτοιο που να μπορεί να προχωρήσει σε αλλαγή συντάγματος και να ενισχυθεί ο ρόλος του Προέδρου, έτσι ώστε να γίνει η χώρα προεδρική δημοκρατία και ο ίδιος απόλυτος άρχοντας. Κοιτάζοντας το πλήθος των ακροατών στην ομιλία του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου, εύκολα μπορούσε κανείς να μπερδέψει την εκδήλωση με προεκλογική συγκέντρωση για το κυβερνών AKP. Ανάλογες ήταν και οι ομιλίες, που επανειλημμένα υπενθύμιζαν το έργο του Ερντογάν και έδειχναν τις κάλπες που στήνονται στις 7 Ιουνίου.

Εντούτοις, μέχρι στιγμής ο στόχος δεν φαίνεται, τουλάχιστον με βάση τις δημοσκοπήσεις, να επιτυγχάνεται καθώς για να διασφαλίσει την απαραίτητη πλειοψηφία το κόμμα του Ερντογάν ΑΚΡ, θα πρέπει το φιλοκουρδικό κόμμα ΗDP να μην πάρει 10% και να μην εισέλθει στη βουλή. Το ενδεχόμενο αυτό, προς το παρόν, μοιάζει απίθανο καθώς πίσω από το HDP έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους πολλές αριστερές πολιτικές δυνάμεις.