BCN

Το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε βρέθηκα στη Βαρκελώνη, κάνοντας επίσκεψη σε μια αγαπημένη μου φίλη. Θα μπορούσα να σας γράψω για τις υπέροχες βόλτες που κάναμε, πού φάγαμε τα καλύτερα tapas, και αν η paella που δοκίμασα ήταν αντίστοιχη των προσδοκιών μου. Θα μπορούσα να σας πω για τα μουσεία που επισκεφθήκαμε και πού θαυμάσαμε την πιο όμορφη θέα της πόλης. Προτιμώ όμως να επικεντρωθώ σε κάτι άλλο: έφυγα σκεπτόμενη ότι η Βαρκελώνη έχει να δώσει στη δική μας όμορφη Μεσογειακή πόλη μια σειρά από μαθήματα, ειδικά όσον αφορά τη εμπειρία του τουρίστα σε αυτήν.

Ξεκινάω από το πιο βαρετό ενδεχομένως: συγκοινωνίες. Η ευκολία και οι πολλαπλές επιλογές μέσου για να πας οπουδήποτε είναι για έναν επισκέπτη μεγάλο δώρο – ακόμη μεγαλύτερο δώρο είναι το γεγονός ότι αν έχεις χρόνο και διάθεση, τις περισσότερες διαδρομές μπορείς να τις κάνεις με τα πόδια ή το ποδήλατο, σε δρόμους τόσο καλά οργανωμένους που σχεδόν δεν προσέχεις τα αυτοκίνητα γύρω σου. Κάτι άλλο που μου έκανε φοβερή εντύπωση ήταν το πράσινο, σε μορφή ψηλών δέντρων, το οποίο ήταν διάχυτο παντού, δίνοντας ανάσες δροσιάς στους δρόμους της πόλης. Δεν χρειάζεσαι απαραίτητα ένα τεράστιο πάρκο στη μέση του city center -τύπου Hyde Park ή Central Park- για να δώσεις πνοή στην πόλη σου, πολλές φορές τα μικρότερα patches πρασίνου είναι εξίσου, αν όχι πιο σημαντικά (και πιο εφικτά σε πόλεις όπως η δική μας).

Ρόλο κλειδί έπαιξε για τη Βαρκελώνη και η αναδιαμόρφωση της ακτής της, η οποία έγινε πριν τους Ολυμπιακούς του ’92 και συνέδεσε οργανικά την υπόλοιπη πόλη με τη θάλασσα, ενώ μπορούμε επίσης να αντλήσουμε ιδέες ρίχνοντας μια ματιά στο branding και το marketing της πόλης τα τελευταία 20 χρόνια, όπως επίσης και στους τρόπους με τους οποίους προσφάτως έχει ενσωματώσει νέες τεχνολογίες για να διευκολύνει επισκέπτες και κατοίκους. Έχουμε να μάθουμε τέλος πολλά και από τα λάθη της ζωντανής αυτής πόλης, που κυρίως αφορούν το γεγονός ότι η προσπάθεια στο χώρο του τουρισμού μοιάζει να έχει κάποιες φορές σαφή προτεραιότητα έναντι μέτρων που θα διευκόλυναν τους ίδιους τους κατοίκους της.