Στουμπ: "Κάτι θα λέμε και για την Κριμαία"...
Το “ζήτημα” της Κριμαίας θα υπάρχει με κάποια μορφή στην τελική διακήρυξη της συνόδου της ΕΕ για την “Ανατολική Εταιρική Σχέση” στη Ρίγα, αν και το ίδιο το πρόγραμμα της “ανατολικής συνεργασίας” της Ένωσης με μια σειρά κράτη της πρώην ΕΣΣΔ “δεν στρέφεται εναντίον οποιουδήποτε”, σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις του Φιλανδού Πρωθυπουργού, Αλεξάντρ Στουμπ.
“Συζητάμε αυτό το ζήτημα (σσ. της Κριμαίας). Δεν μπορούμε να το αποφύγουμε από μια τέτοια σύνοδο. Ωστόσο πρέπει να καταλάβουμε ότι η “ανατολική εταιρική σχέση” δεν στρέφεται εναντίον κάποιου. Φυσικά, κάτι θα υπάρχει για την Κριμαία στην τελική διακήρυξη, αλλά θα θέλαμε να συζητήσουμε επίσης και για τα πρακτικά ζητήματα” σημείωσε ο Στουμπ.
Το πρόγραμμα της “Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης” προβλέπει πολιτική σύνδεση και οικονομική “ολοκλήρωση” της ΕΕ με το Αζερμπαϊτζάν, την Αρμενία, τη Λευκορωσία, τη Γεωργία, τη Μολδαβία και την Ουκρανία.
Η Κριμαία δεν αναγνώρισε τη νομιμότητα της νέας κυβέρνησης του Κιέβου που προέκυψε μετά την αιματηρή ανατροπή του πρώην προέδρου Γιανουκόβιτς στις αρχές του 2014 και προχώρησε σε δημοψήφισμα για το μέλλον της χερσοννήσου στις 16 Μαρτίου του 2014. Το ερώτημα που τέθηκε ήταν “ναι” ή “όχι” στην “επανένωση της Κριμαίας στη Ρωσία ως μέρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας” ή την παραμονή της στην Ουκρανία. Η συμμετοχή ξεπέρασε το 83%, με το 96,77% των ψηφισάντων να τάσσονται υπέρ της επανένωσης με τη Ρωσία, όπως και έγινε.
Η Δύση απάντησε με κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας.