ΠΓΔΜ: Αντικυβερνητικό... "κάμπινγκ"

Σε πολιτικό… “κάμπινγκ” μετράπηκε η αντικυβερνητική διαδήλωση στα Σκόπια, αφού δεκάδες σκηνές στήθηκαν μπροστά από το κτίριο της κυβέρνησης και πολλοί ήταν εκείνοι που πέρασαν τη νύχτα σε υπνόσακους.

Είχε προηγηθεί συγκέντρωση, στην οποία η συμμετοχή του κόσμου είναι αδιευκρίνιστη. Οι δυτικοί παρατηρητές την εκτίμησαν περίπου στα 40.000 άτομα, η ίδια η αντιπολίτευση μιλάει για 100.000, ενώ τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ τη χαρακτήρισαν “φιάσκο”, αφού, κατά τις αναφορές τους, η συμμετοχή δεν ξεπέρασε τις 20.000.

Οι συγκεντρωμένοι ανέφεραν ότι θα παραμείνουν στους δρόμους μέχρι να παραιτηθεί η κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι. Μεταξύ αυτών που θα διανυκτέρευαν ήταν και ο Ζόραν Ζάεβ, αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης (SDSM).

Η Ρωσία πάντως κατηγορεί τη Δύση ότι βρίσκεται πίσω από την πολιτική αναταραχή στην ΠΓΔΜ, ότι προσπαθεί να κατασκευάσει ακόμη μία “πολύχρωμη επανάσταση” στην Ευρώπη, ενώ τα ρωσικά ΜΜΕ χαρακτηρίζουν ήδη την κατάσταση ως “μαϊντάν” των Σκοπίων, παραπέμποντας στα περσινά γεγονότα στο Κϊεβο με την ανατροπή του προέδρου Γιανουκόβιτς.

Σαν αιτία της παρέμβασης αυτής η Ρωσία “δείχνει” την απροθυμία της ΠΓΔΜ να συμμετάσχει στις κυρώσεις εναντίον της, καθώς και το ρωσικό σχέδιο για τον αγωγό “Turkish Stream”.