Ερευνα: "Η πολιτική της ΕΕ ευθύνεται για τους θανάτους μεταναστών"

Την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο ζήτημα της μετανάστευσης “ενοχοποιεί” για τους χιλιάδες θανάτους στα σύνορα σχετική έρευνα του Free University του Άμστερνταμ.

Η έρευνα διαπιστώνει ότι κατά τα τελευταία 25 χρόνια, η καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης έχει ενταθεί και την ίδια στιγμή ο αριθμός των ανθρώπων που πεθαίνουν έχει αυξηθεί. “Οι δύο αυτές εξελίξεις μπορεί να σχετίζονται: η Αύξηση του αριθμού των θανάτων μπορεί να είναι εν μέρει μια ακούσια παρενέργεια των ευρωπαϊκών πολιτικών», λέει ο καθηγητής Thomas Spijkerboer.

Το πανεπιστήμιο δημιούργησε μια βάση δεδομένων για τους θανάτους που έχουν καταγραφεί τα τελευταία 25 χρόνια. Σύμφωνα με αυτήν, καταγράφηκαν 3.188 θάνατοι μεταναστών στην προσπάθειά τους να περάσουν στην Ευρώπη για να γλιτώσουν τη φτώχεια και το θάνατο, από το 1990 μέχρι το 2013, ενώ 1.800 άνθρωποι υπολογίζεται ότι έχουν χάσει τη ζωή τους από τις αρχές του 2015. Σχεδόν όλοι τους έφυγαν χωρίς να αφήσουν “ίχνη” που θα μπορούσαν να στοιχειοθετήσουν την ταυτότητά τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις το 40% των πτωμάτων μεταναστών που έχουν βρεθεί από το 1990 έχουν αναγνωριστεί και τα πτώματα που αναγνωρίζονται σπανιότερα είναι εκείνων που προέρχονται από το Αφγανιστάν και τις χώρες τις υποσαχάριας Αφρικής. Παραμένουν αριθμοί…

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι θάνατοι μεταναστών έχουν αυξηθεί με σταθερό ρυθμό από το 1990 ως το 2000 και παραμένουν έκτοτε σε υψηλά επίπεδα.