Le Patriote

Το γαλλικό κοινοβούλιο προχώρησε στην υιοθέτηση νομοσχεδίου με στόχο την αυξημένη προστασία των πολιτών απέναντι σε πιθανές τρομοκρατικές ενέργειες, ένα νομοσχέδιο το οποίο αποδεικνύεται μάλλον αμφιλεγόμενο, και έχει ήδη εισπράξει “κακές κριτικές” από σειρά οργανώσεων που ασχολούνται με την προστασία των δικαιωμάτων του πολίτη.

Κάποια από τα χαρακτηριστικά του; Προβλέπει πως δεν θα χρειάζονται δικαστικά εντάλματα για τηλεφωνικές υποκλοπές και την τοποθέτηση συσκευών παρακολούθησης, ενώ -σε εξαιρετικές περιπτώσεις- οι υπηρεσίες παρακολούθησης θα μπορούν να καταγράφουν κάθε είδους τηλεφωνική ή ηλεκτρονική επικοινωνία σε μια περιοχή.

Κάτι σας θυμίζει; Δεν είναι λίγοι αυτοί που αναρωτιούνται αν πρόκειται για ένα γαλλικής φύσης Patriot Act, το οποίο στο όνομα της ασφάλειας νομιμοποιεί πρακτικές μαζικής παρακολούθησης. Δυστυχώς, όποτε κυβερνήσεις νομοθετούν με αυτό τον τρόπο στον απόηχο ενός τρομοκρατικού χτυπήματος, οι πολίτες -τρομαγμένοι και εξαγριωμένοι- έχουν την τάση να επιτρέπουν παραβιάσεις της ιδιωτικής τους ζωής που υπό άλλες συνθήκες θα τους προβλημάτιζαν περισσότερο.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το δίλημμα μεταξύ προστασίας των ιδιωτικών μας δεδομένων και αυξημένης ασφάλειας γίνεται όλο και πιο κρίσιμο με την αλματώδη πρόοδο της τεχνολογίας και την είσοδό της σε κάθε πτυχή της ζωής μας. Από την άλλη, αντιλαμβάνομαι πλήρως ότι στον διασυνδεδεμένο, πολύπλοκο και επικίνδυνο κόσμο στον οποίο ζούμε, η βελτιωμένη πληροφόρηση από την πλευρά των αρχών μπορεί να αποτρέψει τρομοκρατικά χτυπήματα και να μας κάνει πιο ασφαλείς. Υπάρχει όμως ένα “sweet spot” για κάθε έναν από μας: πόσες ελευθερίες είστε διατεθειμένοι να εγκαταλείψετε για να νιώσετε ασφαλείς; Είναι το άθροισμα των ατομικών αυτών προτιμήσεων το οποίο δημιουργεί το συλλογικό “sweet spot” της κάθε κοινωνίας, και με βάση αυτό πρέπει οι κυβερνήσεις να νομοθετούν.

Είναι ευθύνη όλων μας να κατανοήσουμε το διακύβευμα αυτό σε βάθος, να διαμορφώσουμε μια εμπεριστατωμένη γνώμη, να επιβάλουμε τις δικές μας γραμμές και να διασφαλίσουμε ότι αυτές δεν θα παραβιαστούν, είτε με τη θεσμοθέτηση σχετικών ελεγκτικών μηχανισμών που θα αποτρέπουν την κατάχρηση από την πλευρά των αρχών, είτε με την τιμωρία όσων παραβιάζουν την εμπιστοσύνη που τους δείχνουμε και δεν τιμούν τη θυσία που κάνουμε παραδίδοντάς τους λίγη ακόμα από την ατομική μας ελευθερία.