Αιχμές ΟΗΕ προς ΕΕ: «Δεν υπάρχει στρατιωτική λύση» στο μεταναστευτικό

«Δεν υπάρχει στρατιωτική λύση» στο μεταναστευτικό πρόβλημα διαμηνύει ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι μουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σχολιάζοντας με τον τρόπο αυτό  εμμέσως και αρνητικά τις αποφάσεις που ελήφθησαν στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για το θέμα την Πέμπτη.

Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη στην Σύνοδο η μοναδική σαφής απόφαση ήταν ο τριπλασιασμός της χρηματοδότησης στην επιχείρηση «Τρίτων», που αφορά τις περιπολίες εντός των χωρικών υδάτων κυρίως της Ιταλίας. Κατά τα άλλα, εκτός από τα διάφορα ευχολόγια το μόνο βέβαιο είναι ότι δόθηκε εντολή στην Ύπατη Αρμοστή για την εξωτερικών πολιτική και την ασφάλεια της ΕΕ, την Φεντερίκα Μογκερίνι, να εκπονήσει σχέδιο για «στοχευμένες και περιορισμένης εμβέλειας στρατιωτικής επιχειρήσεις» με στόχο την καταστροφή δουλεμπορικών πλοίων πριν καν αυτά αποπλεύσουν για την Ευρώπη. Το πώς ακριβώς θα γίνει αυτό παραμένει ένα ερώτημα, ενώ φαίνεται ότι, βασικά, αφορά μόνο στην περίπτωση των δουλεμπορικών που αποπλέουν από την Λιβύη καθώς προφανώς δεν μπορεί να γίνει το ίδιο για τα δουλεμπορικά που αποπλέουν από την Τουρκία προς την Ελλάδα. Όπως και να έχει για να εφαρμοστεί μια τέτοια απόφαση, χρειάζεται, τυπικώς τουλάχιστον, έγκριση του ΟΗΕ, την οποία η κ. Μογκερίνι θα ζητήσει.

«Είναι κρίσιμο να υπάρχει μια σφαιρική προσέγγιση που λαμβάνει υπόψη της τις ρίζες του προβλήματος, την ασφάλεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα των μεταναστών και των προσφύγων, όπως να υπάρχουν κανάλια μετανάστευσης που είναι νόμιμα και [λειτουργούν] τακτικά», τόνισε ο κ. Μπαν, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ιταλική εφημερίδα La Stampa. Προσέθεσε πως τα Ηνωμένα Έθνη είναι έτοιμα να εργαστούν με τους ευρωπαίους εταίρους «προς αυτό τον σκοπό».

Πέραν των στρατιωτικών επιχειρήσεων, η Ε.Ε. συζήτηση για σειρά μέτρων για τη διαχείριση των προσφυγικών και των μεταναστευτικών ροών, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης των κοινοτικών επιχειρήσεων διάσωσης στη Μεσόγειο.

Ο κ. Μπαν χαρακτήρισε τη δέσμη των ευρωπαϊκών μέτρων ως «ένα σημαντικό πρώτο βήμα προς τη συλλογική ευρωπαϊκή δράση». Υψηλόβαθμα στελέχη του ΟΗΕ, πάντως, ανεπισήμως, δεν κρύβουν την βαθιά απογοήτευση και δυσφορία τους από την «αδιαφορία» σχεδόν που επιδεικνύει η ΕΕ απέναντι στο θέμα εκτιμώντας ότι με τον τρόπο που πορεύεται η Μεσόγειος θα συνεχίσει να μετατρέπεται για χιλιάδες ταλαιπωρημένους ανθρώπους σε υγρό τάφο.