FED: Αυξημένος ο κίνδυνος Grexit, «αχαρτογράφητα» νερά οι συνέπειες για την Ευρωζώνη

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) θεωρεί ότι είναι αυξημένος ο κίνδυνος μιας αρνητικής έκβασης της ελληνικής κρίσης γεγονός που θα οδηγήσει την Ευρωζώνη σε αχαρτογράφητα νερά. Σε εσωτερική έκθεση με τίτλο «Περιορισμένες οι επιπτώσεις στις αγορές, παρά την εντεινόμενη ελληνική κρίση», την οποία επικαλείται η Κυριακάτικη Καθημερινή, το τμήμα αναλύσεων αγορών της Fed βλέπει υψηλό βαθμό αβεβαιότητας, εκτιμώντας ότι τα προβλήματα ρευστότητας, «η αργή πρόοδος και ο επιθετικός τόνος των διαπραγματεύσεων αυξάνουν τον κίνδυνο εξόδου της χώρας από το ευρώ».

Διατυπώνεται η άποψη ότι ενδεχόμενοι κεφαλαιακοί έλεγχοι θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε χρεοκοπία και έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη σε τρεις περιπτώσεις: α) αν η ΕΚΤ δεν συνεχίσει να στηρίζει τη χώρα, β) αν το ΔΝΤ δεν της δώσει κάποια περίοδο χάριτος και γ) αν δεν επιτευχθεί γρήγορα συμφωνία για την επανεκκίνηση της χρηματοδότησης.

Η έκθεση, η οποία κυκλοφόρησε στο προσωπικό της Fed λίγο πριν από την Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ, σημειώνει ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν παρά ελάχιστες ενδείξεις ευρύτερων πιέσεων στις διεθνείς αγορές, ενώ οι αναλυτές της Wall Street που συμμετείχαν σε σχετική δημοσκόπηση της Fed είναι διχασμένοι ως προς τις συνέπειες που θα είχε ένα ελληνικό «ατύχημα». Συγκεκριμένα, το 43% των ερωτηθέντων «βλέπει» αυξημένους κινδύνους χρεοκοπίας και εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, αλλά διαχειρίσιμες τις διεθνείς επιπτώσεις της. Αντίθετα, το 42% εκτιμά ότι οι κίνδυνοι είναι υπερτιμημένοι και εκτιμά ότι θα βρεθεί μια λύση.

Οι αναλυτές της Αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας εκτιμούν ότι οι απόψεις περί μειωμένων συνεπειών ενός Grexit στοιχειοθετούνται στην μείωση της έκθεσης των ξένων χρηματοπιστωτικών οργανισμών στην Ελλάδα, στην ισχυροποίηση των θεσμών της Ευρωζώνης με την οικοδόμηση ενός τοίχου προστασίας, αλλά και στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ. Εντούτοις, εκτιμούν ότι ένα Grexit θα πυροδοτούσε εντονότατες κινήσεις στις αγορές, πτώση των ευρωπαϊκών μετοχών, άνοιγμα των spreads των ομολόγων και πτώση του ευρώ έναντι του δολαρίου.

Σύμφωνα με την έκθεση της FED, τυχόν έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα είναι μια πολιτική απόφαση, καθώς μπορεί να υπάρξουν κεφαλαιακοί έλεγχοι χωρίς να οδηγήσουν σε χρεοκοπία ή σε έξοδο από το ευρώ αν η ΕΚΤ συνεχίζει να παρέχει ρευστότητα στις τράπεζες. Σε κάθε περίπτωση, αν επιβληθούν κεφαλαιακοί έλεγχοι, η Fed σημειώνει ότι θα πρέπει να υπάρξει γρήγορα συμφωνία για την επιστροφή της χρηματοδότησης προκειμένου να αποτραπεί χρεοκοπία ή και έξοδος από το ευρώ.

Οι αναλυτές της FED διαφωνούν και με την Διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, υποστηρίζοντας ότι και να μην πληρωθεί μια δόση αποπληρωμής δανείου στο Ταμείο από την Ελλάδα, αυτό δεν συνεπάγεται χρεοκοπία καθώς οι κανονισμοί του προβλέπουν περίοδο χάριτος τουλάχιστον ενός μηνός. Ωστόσο, σημειώνει ότι με το που θα ενημερωθεί αρμοδίως το Εκτελεστικό Συμβούλιο, αυτό θα οδηγήσει σε χρεοκοπία και έναντι των δανείων που έχει χορηγήσει το EFSF.

Η Fed εκτιμά ότι αν το Ταμείο έδινε περίοδο χάριτος ενός μηνός στην Ελλάδα, αυτό θα την βοηθούσε, εφόσον η ΕΚΤ συνέχιζε να προσφέρει το σωσίβιο ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες. Οπως εκτιμούν οι αναλυτές της, όμως, αυτό είναι αμφίβολο, λόγω των κανόνων παροχής της ρευστότητας του ELA, που απαιτούν επαρκώς κεφαλαιοποιημένες τράπεζες και πρόγραμμα σε ισχύ. Ως κρισιμότερη ημερομηνία στο άμεσο μέλλον για την Ελλάδα θέτουν την 11η Μάη που είναι η επόμενη δόση της Ελλάδας στο ΔΝΤ.

Οι συγγραφείς της έκθεσης είναι ξεκάθαρο ότι δεν «πείθονται» από την άποψη ότι είναι διαχειρίσιμο και μικρών επιπτώσεων ένα Grexit εκτιμώντας ότι μετά από αυτό η Ευρωζώνη και η νομισματική ένωση εισέρχονται σε αχαρτογράφητα νερά που θα είναι δύσκολο να ελεγχθούν. Υπό την έννοια αυτή, η άποψή τους συμπίπτει με αυτήν που διατυπώθηκε και δια μέσου της εφημερίδας Financial Times, η οποία σε εκτενές δημοσίευμα ανέλυε τους λόγους για τους οποίους συνολικά οι ΗΠΑ δεν «βλέπουν» διόλου «χαλαρά» το ενδεχόμενο ενός Grexit εκτιμώντας ότι θα βλάψει και την Ευρωζώνη αλλά και την Παγκόσμια Οικονομία.