Θλίψη στον επιχειρηματικό κόσμο: Πέθανε ο Κυριάκος Φιλίππου του ομίλου ΦΑΓΕ

Έφυγε από τη ζωή, χθες Δευτέρα 19 Απριλίου 2021, ο βιομήχανος Κυριάκος Φιλίππου του ομίλου ΦΑΓΕ σε ηλικία 82 ετών.

Η είδηση του θανάτου του Κυριάκου Φιλίππου,  βύθισε στη θλίψη την οικογένειά του, καθώς και ολόκληρο τον επιχειρηματικό κόσμο.

https://www.iefimerida.gr/sites/default/files/styles/big_article_image/public/2021-04/fage-filipoy-20-4-21.jpg.webp?itok=8uYKW6jD

Αναλυτικά η ανακοίνωση για τον θάνατο του επιχειρηματία αναφέρει τα εξής:

«Εχθές έφυγε από τη ζωή ο Κυριάκος Φιλίππου. Ένας πρωτοπόρος, οραματιστής που άλλαξε τη βιομηχανία τροφίμων στην Ελλάδα και έφερε το όνομα της ΦΑΓΕ στα πέρατα του κόσμου. Επιστήμονας, δίκαιος εργοδότης, γενναιόδωρος, αιώνιος εξερευνητής του καλλίτερου, αφήνει πίσω του μια κληρονομιά επιχειρηματικού ήθους».

Θλίψη στον επιχειρηματικό κόσμο: Πέθανε ο Κυριάκος Φιλίππου | Pentapostagma

Από το γαλατάδικο της Πατησίων σε έναν βιομηχανικό κολοσσό

Ο Κυριάκος Φιλίππου μαζί με τον αδελφό του Γιάννη συνέχισαν την οικογενειακή επιχείρηση που ξεκίνησε από ένα γαλατάδικο το 1922 στην Πατησίων 213 και μετά το 1974 εξελίχθηκε σε βιομηχανικό κολοσσό.

Συγκεκριμένα τα δυο αδέρφια άνοιξαν το πρώτο εργοστάσιο της ΦΑΓΕ στο Γαλάτσι το 1964 μετά το 1975 το εργοστάσιο στη Μεταμόρφωση.

Ο Κυριάκος Φιλίππου σπούδασε χημικός μηχανικός και ήταν ο πρώτος στην Ελλάδα που βρήκε τον τρόπο αδρανοποίησης του γιαουρτιού ώστε να μπορεί να τυποποιηθεί και να διαρκεί περισσότερο.

Ήταν ο πρώτος επίσης, που παρουσίασε στην ελληνική αγορά τη δεκαετία του ’80 το στραγγιστό γιαούρτι με ανθόγαλα, το προϊόν αιχμής της ΦΑΓΕ, το Total.

Το 1975, η ΦΑΓΕ τελειοποίησε την τυποποίηση παρασκευής γιαουρτιού, η οποία άλλαξε ριζικά την ελληνική αγορά. Αυτό έκανε το γιαούρτι να έχει σταθερή γεύση και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Νέες ποικιλίες και γεύσεις εισήχθησαν λίγο αργότερα. Το 1981 άρχισαν οι εξαγωγές προς την ευρωπαϊκή αγορά. Το Total σημείωσε τότε τεράστια διεθνής επιτυχία.