Βλήμα από άσκηση Πεδίου Βολής παραλίγο να σκοτώσει κτηνοτρόφο - Απώλειες στο κοπάδι

Παρ’ ολίγον τραγωδία στην περιοχή των Γλαφυρών Μαγνησίας, όταν βλήμα που εκτοξεύτηκε στο πλαίσιο άσκησης που διεξαγόταν στο κοντινό Πεδίο Βολής, άγνωστο πώς, βγήκε εκτός Πεδίου και κατέληξε σε βοσκότοπο, όπου κτηνοτρόφος έβοσκε τα ζώα του.

Το απίθανο αυτό περιστατικό συνέβη το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης 26 Μαίου 2021,, την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη στρατιωτική άσκησης της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών στο Πεδίο Βολής των Γλαφυρών.

Κάτω από συνθήκες που διερευνώνται ακόμη, ένα βλήμα που εκτοξεύτηκε ξέφυγε κατά 7 με 8 χιλιόμετρα από τον στόχο του και έσκασε τελικά στον βοσκότοπο «Μεγαβούνι».

https://www.iefimerida.gr/sites/default/files/styles/big_article_image/public/2021-05/vvlima-stratos-bolos-28-5-21.jpg.webp?itok=ptiCoR1g

Την ώρα εκείνη στον βοσκότοπο βοσκούσε τα ζώα του ο συγκεκριμένος κτηνοτρόφος.

Σοκαρισμένος ακόμη από όσα έζησε, όπως ο ίδιος περιέγραψε στο taxydromos.gr, άκουσε ξαφνικά το βλήμα να «σφυρίζει» δίπλα του σε απόσταση λιγότερη των 15 μέτρων και να σκάει στο έδαφος μπροστά του, σε απόσταση περίπου 70 μέτρων, ανοίγοντας έναν μεγάλο λάκκο.

Βόλος: Η μαρτυρία του κτηνοτρόφου για τη στρατιωτική άσκηση και το βλήμα που χτύπησε τα ζώα του | in.gr

Από την έκρηξη του βλήματος σκοτώθηκαν έξι κατσίκια του κτηνοτρόφου, άλλη μία τραυματίστηκε και πέθανε κατά τη μεταφορά της από το σημείο, ενώ 16 ακόμα ζώα τρόμαξαν από τον δυνατό κρότο και έφυγαν προς άγνωστη κατεύθυνση.

Ο κτηνοτρόφος, όπως αναφέρει, γλίτωσε από θαύμα, καθώς ενώ είχε ξεκινήσει να πάει πιο κοντά στο κοπάδι του, καθυστέρησε  διότι έτυχε να μιλάει τηλεφωνικά με κάποιον φίλο του, ένα τηλεφώνημα σωτήριο, καθώς όπως φαίνεται, του έσωσε τη ζωή.

https://www.iefimerida.gr/sites/default/files/styles/big_article_image/public/2021-05/pedio-volis-lathos-stratos.jpg.webp?itok=9HI8-I0R

«Θα ήμουν μακαρίτης τώρα, νόμιζα ότι γινόταν πόλεμος», λέει ο κτηνοτρόφος

Όπως περιέγραψε ο ίδιος ο κτηνοτρόφος μιλώντας στο e-thessalia, ξαφνικά, κι ενώ μιλούσε στο κινητό του τηλέφωνο με έναν φίλο του, άκουσε το σφύριγμα ενός βλήματος, που ίπτατο πάνω από το κεφάλι του και το οποίο έπεσε περίπου 60-70 μέτρα μακριά του, σε μια λάκα, όπου και εξερράγη.

Στο σημείο της έκρηξης, προσθέτει ο κτηνοτρόφος, έβοσκαν εκείνη την ώρα γίδια, με συνέπεια να σκοτωθούν 6-7 από αυτά και τα υπόλοιπα να διασκορπιστούν προς κάθε κατεύθυνση.

«Νόμιζα πως γίνεται πόλεμος. Τα έχασα… Μιλούσα με τον φίλο μου και γι’ αυτό δεν κατέβηκα στη λάκα, διαφορετικά θα είχα σκοτωθεί», προσθέτει ο κ. Γιάννης. Ο κτηνοτρόφος υπολογίζει ότι το βλήμα του άρματος έφυγε πολύ μακριά από τον στόχο του, καθώς το πεδίο βολής απέχει από τον βοσκότοπο μερικά χιλιόμετρα…

Αμέσως μετά την έκρηξη ενημερώθηκαν οι σκοποί του πεδίου βολής, που με τη σειρά τους ενημέρωσαν τον αξιωματικό βολής και ύστερα από τρεις βολές έπαυσε η εκτόξευση βλημάτων. Ο διοικητής του τάγματος κατέφθασε στο σημείο του ατυχήματος και στελέχη του Στρατού φωτογράφισαν τα νεκρά ζώα, ενώ ζήτησαν από τον κτηνοτρόφο να δηλώσει τις απώλειές του, προκειμένου να αποζημιωθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, επρόκειτο για βολές βλημάτων αρμάτων μάχης 155 χιλιοστών.

«Έχω υπηρετήσει στο Πυροβολικό και ξέρω», ανέφερε ο κτηνοτρόφος, που ζει στην Κάπουρνα και ασχολείται με την κτηνοτροφία από μικρό παιδί.

«Τα γίδια βέλαζαν χτυπημένα. Θα ήμουν μακαρίτης τώρα», καταλήγει ο κτηνοτρόφος, που ανέφερε ότι έχει χάσει και άλλα εννιά γίδια, που λείπουν από το κοπάδι, καθώς δεν γνωρίζει πού μπορεί να έφθασαν μέσα στον πανικό τους.

Υπενθυμίζεται ότι πέριξ του πεδίου βολής Γλαφυρών έχουν συμβεί κατά περιόδους πολλά ατυχήματα λόγω εκρήξεων βλημάτων, με πυρκαγιές, αλλά και βλήματα που έπεσαν σε ποιμνιοστάσια.

Σημειωτέον πως εντός του συγκεκριμένου πεδίου βολής έχουν συμβεί θανατηφόρα ατυχήματα, όπως το 2014 που είχαν χάσει τη ζωή τους τρεις στρατιωτικοί.