Εντείνονται οι έλεγχοι για άσκοπες μετακινήσεις, εντός & εκτός πόλεων, έως τα μεσάνυχτα της Δευτέρας του Πάσχα

Σε πλήρη ισχύ έχει τεθεί, από χθες βράδυ, η αυστηρή διαφύλαξη των περιοριστικών μέτρων μετακίνησης και συνάθροισης σε ολόκληρη τη χώρα. Οι έλεγχοι της αστυνομίας για άσκοπες μετακινήσεις εντός κι εκτός πόλεων θα γίνονται έως τα μεσάνυχτα της Δευτέρας του Πάσχα.

Μπλόκα έχουν στηθεί σε εθνικές οδούς, ακόμη και περιφερειακούς δρόμους που οδηγούν σε παραλιακές και εξοχικές περιοχές, ενώ περιπολίες διενεργούνται εντός του αστικού ιστού, προκειμένου να εφαρμοστεί το μέτρο της απαγόρευσης συνάθροισης σε αυλές και κήπους για το ψήσιμο του παραδοσιακού οβελία.

  • Οι Αρχές έχουν διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι φέτος δεν μπορούμε να επισκεφθούμε φίλους και συγγενείς για το πασχαλινό τραπέζι και για το λόγο αυτό ελέγχονται εξονυχιστικά και οι έξοδοι με τον κωδικό Β4, δηλαδή για την παροχή βοήθειας σε άτομο που έχει ανάγκη.

Στους δρόμους βρίσκονται αυτές τις ημέρες συνολικά 5.000 αστυνομικοί σε όλη τη χώρα και οι έλεγχοι για την εφαρμογή των μέτρων γίνονται ακόμη και με drone. Την Κυριακή του Πάσχα δεν αποκλείεται να διενεργηθούν έλεγχοι ακόμη και σε ταράτσες, με την παρουσία εισαγγελέων.

Η έξοδος των Αθηναίων προς την επαρχία ήταν της τάξης του 13% – 15% σε σχέση με πέρσι (8% των οχημάτων – σε σχέση με πέρσι- ανεχώρησαν προς Κόρινθο, το 19% προς Λαμία) ο βαθμός παραβάσεων στα διόδια δεν ξεπερνά το 0,5% κι η κατάσταση στα σουπερμάρκετ και τις εκκλησίες είναι ελεγχόμενη, με παρεμβάσεις από αστυνομικούς της ΔΙΑΣ κι άλλων υπηρεσιών.

  • Από  χθες,Μεγάλο Σάββατο, στις 21:00 και έως και τα μεσάνυχτα της Δευτέρας του Πάσχα (προς Τρίτη) έχει επεκταθεί σε όλη την χώρα το μέτρο του διπλασιασμού του προστίμου στα 300 ευρώ και αφαίρεση των πινακίδων για άσκοπη μετακίνηση.

Ταυτόχρονα για το ίδιο διάστημα η κατ’ εξαίρεση μετακίνηση για παροχή βοηθείας ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη, ο κωδικός Β4, θα ελέγχεται σαρωτικά και ενδελεχώς σε σχέση με το σημείο αναχώρησης και τον προορισμό και θα μπορεί να γίνεται μόνο με αποκλειστικά μέχρι δύο άτομα κατά όχημα.

  • Καταχρηστική και παραπειστική της περίπτωσης Β4 συνεπάγεται 300 ευρώ πρόστιμο, αφαίρεση πινακίδων για τον οδηγό και 150 ευρώ πρόστιμο στον συνοδηγό.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι 1.000 ευρώ για κάθε άτομο είναι το πρόστιμο για δημόσιες συναθροίσεις άνω των δέκα ατόμων, κάτι που ισχύει και για τις συναθροίσεις για το ψήσιμο του αρνιού, ενώ όπως επισημαίνουν παράγοντες της Πολιτικής Προστασίας, σε ακραίες περιπτώσεις προβλέπεται και αυτόφωρο, με το άρθρο 285, που αφορά στην αποτροπή διάδοσης νόσου.

Πηγή: Economico.gr