Οι κακοποιημένες γυναίκες δεν είναι αβοήθητες

Αν και οι γυναίκες με τις δράσεις και τους ρόλους που αναλαμβάνουν στην σύγχρονη κοινωνία έχουν αποδείξει πως το αδύναμο φύλο δεν υπάρχει, συχνά πέφτουν θύματα κακοποίησης τόσο ψυχικής όσο και σωματικής, θυμίζοντάς μας πως η ισότητα των δύο φύλων είναι εύθραυστη.

Ύστερα από τη συνάντηση της  Γενικής Γραμματέας Ισότητας των Φύλων κας Βάσω Κόλλια και του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας κ. Λεωνίδα Γρηγοράκου πραγματοποιούνται ενέργειες με στόχο την αναβάθμιση της συνεργασίας μεταξύ των νοσοκομείων της χώρας και του εθνικού δικτύου δομών για την αντιμετώπιση της βίας κατά γυναικών που ανέπτυξε η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων.

Να σημειωθεί ότι με σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας τα Νοσοκομεία όλης της χώρας θα παρέχουν κατά προτεραιότητα τις αναγκαίες ιατρικές και εργαστηριακές εξετάσεις σε γυναίκες θύματα βίας και στα παιδιά τους, ώστε να διασφαλιστεί η υγεία των φιλοξενούμενων αλλά και των εργαζόμενων στους ξενώνες φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών.Οι ανωτέρω υπηρεσίες θα παρέχονται αδάπανα, ανεξαρτήτως της ασφαλιστικής ή μη, ικανότητας των θυμάτων.

Να τονιστεί ότι μία στις τρεις γυναίκες στην ΕΕ έχει πέσει θύμα σωματικής ή σεξουαλικής επίθεσης, βάσει μελέτης του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ένωσης που εδρεύει στη Βιέννη.

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Δίκτυο κατά της Βίας (Ε.Δ.κ.Β.) στη χώρα μας το 25% των γυναικών δηλώνει ότι έχει υποστεί κάποιας μορφής σωματική και/ή σεξουαλική βία κάποια στιγμή στη ζωή της από την ηλικία των 15 ετών και μετά.  Τα ¾ αυτών μάλιστα αναφέρουν ως δράστη σύντροφο (νυν ή πρώην).