Συλλήψεις ληστών που είχαν λεία πάνω από 6 εκ.! - Είχαν ενεχυροδανειστήρια - "βιτρίνα"

Η ΕΛΑΣ πραγματοποίησε νέες συλλήψεις από 2 εγκληματικές οργανώσεις που έχουν ληστέψει σπίτια, εταιρείες και ΑΤΜ, στην Αττική αλλά και την υπόλοιπη χώρα.

Με εντάλματα του ειδικού ανακριτή, συνέλαβαν έναν 43χρονο και μία 40χρονη, για συγκρότηση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Οι δύο τους, με την κάλυψη νομιμοφανών επιχειρήσεων -ενεχυροδανειστηρίων που διατηρούσαν, δύο από αυτά στο Μενίδι, κατείχαν και διέθεταν για ρευστοποίηση στην αγορά, κοσμήματα, ρολόγια και λοιπά τιμαλφή, τα οποία προέρχονται από τη δράση των δύο εγκληματικών οργανώσεων αλλά και από τη δράση άλλων κακοποιών του κοινού ποινικού δικαίου.

Στο αυτοκίνητό του ο 40χρονος, είχε διαμορφώσει φτιάξει ειδικές κρύπτες, όπου βρέθηκαν μεταξύ άλλων ρολόγια, εκ των οποίων το ένα μοναδικής κατασκευής, αξίας πάνω από 150.000 ευρώ. Το συγκεκριμένο ρολόι αποδόθηκε στον νομικό κάτοχο του. Στο ίδιο αμάξι βρέθηκαν πολλά κοσμήματα, 59.610 ευρώ, διάφορα άλλα τιμαλφή, ζυγαριά ακριβείας, πέντε κινητά τηλέφωνα και τρία σπρέι πιπεριού.

Με τη σύλληψη της 40χρονης και σε έρευνες σε οικίες και καταστήματα βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

δύο πλάκες χρυσού, βάρους περίπου 1 κιλού και αξίας 25.000 ευρώ,
ασημένια εικόνα (αγαλματίδιο) της Παναγίας βάρος περίπου τριών κιλών, αξίας 3.000 ευρώ,
πλάκα ασημιού βάρους περίπου 300 γραμμαρίων,
πλήθος κοσμημάτων και ρολογιών,
4 ειδικά φουρνάκια, στα οποία έλιωναν τα χρυσά κοσμήματα,
πλήρης μονάδα φασματογράφου, με την οποία μετρούσαν την καθαρότητα λιωμένου χρυσού,
δύο καλούπια μορφοποίησης λιωμένου χρυσού,
το χρηματικό ποσό των 500 ευρώ καθώς και διάφορα άλλα τιμαλφή και αντικείμενα.
Μάλιστα, η συνολικά αξία των αντικειμένων που κατασχέθηκαν υπολογίζεται ότι ξεπερνά τα 500.000 ευρώ.

Στο πλαίσιο των ερευνών, ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία 7 νέων μελών -κατηγορούμενων στην υπόθεση, οι όποιοι αναζητούνται, καθώς επίσης και τα στοιχεία 52χρονου Τούρκου, ο οποίος αναφερόταν αρχικά με ελλιπή στοιχεία.

Ακόμα εξιχνιάστηκαν άλλες 84 περιπτώσεις κλοπών και διαρρήξεων σε οικίες και εταιρείες, από τις συγκεκριμένες εγκληματικές οργανώσεις μέχρι και την 2α Νοέμβριου 2016. Αξίζει να σημειωθεί ότι η συνολική αξία των αντικειμένων που αφαιρέθηκαν στις περιπτώσεις αυτές υπερβαίνει το ποσό των 6.000.000 ευρώ.

Στις περιοχές διάπραξης των κλοπών περιλαμβάνονται η Κυψέλη, Ηλιούπολη, Γλυφάδα, Πόρτο Ράφτη, Μαρκόπουλο, Κορωπί, Βάρη, Κερατέα, Σταμάτα, Γέρακας, Αγία Παρασκευή, Άγιος Στέφανος, Λυκόβρυση, Νέα Ιωνία, Νέο Ηράκλειο, Ψυχικό, Κηφισιά, Εκάλη, Νέα Φιλαδέλφεια, Πικέρμι, Σπάτα, Άνοιξη, Ασπρόπυργος, Αιγάλεω, Περιστέρι, Πετρούπολη, Ελευσίνα, Αχαρνές, Άνω Λιόσια, Ίλιον, Κερατσίνι, Άγιος Ιωάννης Ρέντης και η Θεσσαλονίκη.

Η αστυνομία προχώρησε στην κατάσχεση και τριών πολυτελών αυτοκινήτων που χρησιμοποιούσαν τα μέλη της οργάνωσης για τη μεταφορά κλοπιμαίων σε ειδικές κρύπτες. Ενα από τα οχήματα ήταν κλεμμένο και ένα ατελώνιστο. Στην αρχική αστυνομική επιχείρηση για την εξάρθρωση των εγκληματικών οργανώσεων είχαν εντοπιστεί περισσότερα από 60 οχήματα, τα οποία χρησιμοποιούσαν ως «επιχειρησιακά» στις κλοπές που διέπρατταν.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ακόμη ότι στις αρχές Φεβρουάριου έγιναν ταυτόχρονες επιχειρήσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, για το άνοιγμα συγκεκριμένων θυρίδων σε τραπεζικά καταστήματα, κατά την οποία βρέθηκε σε υποκατάστημα τράπεζας στην Ελευσίνα, θυρίδα μέλους της οργάνωσης, που περιείχε το χρηματικό ποσό των 120.010 ευρώ, το οποίο κατασχέθηκε και απεστάλη στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.