Έκθεση-σοκ της UNICEF: Σε συνθήκες φτώχειας ένα στα δυο Ελληνόπουλα

Φως σε ακόμα μια τραγική συνέπεια της οικονομικής κρίσης που πραγματικά μαστίζει την ελληνική κοινωνία, έρχεται να ρίξει νέα έρευνα της UNICEF, στην οποία και καταγράφεται με τον εμφανέστερο τρόπο η δραματική επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης των παιδιών στην Ελλάδα, αφού με ποσοστό 45% είναι, με διαφορά, η χώρα όπου τα παιδιά στερούνται βασικών αγαθών και υπηρεσιών.

Η έκθεση δημοσιεύθηκε σήμερα και έχει αξιοποιήσει στοιχεία από πιο πρόσφατες έρευνες τόσο της ΕΛΣΤΑΤ, όσο και Eurostat (2009-2015), ενώ χαρακτηριστικό σημείο αποτελεί η καταγραφή μισού εκατομμυρίου παιδιών στην Ελλάδα, που ζουν σε φτωχές οικογένειες, διαχρονικά από το 2009 έως το 2014, με βάση το δείκτη της σχετικής φτώχειας.

Και παρά το διαχρονικά σταθερό όριο φτώχειας, από το 2007, παρατηρείται μια δραματική αύξηση της παιδικής φτώχειας από το 22,6% το 2008, στο 55,1% το 2014.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Ελλάδα σε σχέση με τις 14 παλαιότερες χώρες της ΕΕ, καταγράφει το τρίτο μεγαλύτερο ποσοστό παιδικής φτώχειας (26,6%), μετά από την Ισπανία (29,6%) και την Ιταλία (26,8%). Το μικρότερο ποσοστό, στην ΕΕ-14 καταγράφουν οι σκανδιναβικές χώρες, Φιλανδία (10%), Δανία (10,4%), Σουηδία (12,9%).

Με ποσοστό 45%, η Ελλάδα είναι, με διαφορά, η χώρα όπου τα παιδιά στερούνται βασικών αγαθών και υπηρεσιών, στην ΕΕ-14. Το ποσοστό αυτό, είναι σχεδόν διπλάσιο από εκείνο που παρουσιάζει η αμέσως επόμενη σε υλική αποστέρηση χώρα (ΕΕ-14), η Ιταλία (24,6%). Επίσης χαρακτηριστικό, το ότι οι σκανδιναβικές χώρες και η Ολλανδία εμφανίζουν μονοψήφια ποσοστά στο πεδίο αυτό. Η δυσμενής κατάσταση των παιδιών στην Ελλάδα επιβεβαιώνεται και από το ποσοστό των παιδιών που ζουν σε συνθήκες φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού, που από το 2013 έως το 2015 είναι σταθερά πάνω από το 35%.

«Την περίοδο της κρίσης πλήττεται περισσότερο η ευημερία των οικογενειών με παιδιά, σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό της χώρας. Και είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι η αντιμετώπιση της παιδικής φτώχειας είναι η βοήθεια των φτωχών οικογενειών», τόνισε κατά την παρουσίαση της έκθεσης, ο καθηγητής Κοινωνικής Πολιτικής, Χρήστος Παπαθεοδώρου.

Βάσει των συμπερασμάτων της έκθεσης, καθίσταται επιτακτική η ανάγκη σχεδιασμού και εφαρμογής κατάλληλων πολιτικών για την υποστήριξη και ενίσχυση των οικογενειών με παιδιά. Επιπλέον σημαντική θεωρείται η στήριξή τους, μέσω ενός κατάλληλου μείγματος παροχών (σε είδος και χρήμα) και ρυθμίσεων, όπως πχ. γονικές άδειες ή διευκολύνσεις για την εναρμόνιση του εργασιακού και οικογενειακού βίου.

«Ειναι συνολική ευθύνη της Πολιτείας να παρέχει ίσες ευκαιρίες στα παιδιά να αναπτυχθούν», κατέληξε ο κ. Παπαθεοδώρου.

Η έρευνα και η έκθεση εκπονήθηκε για λογαριασμό της Ελληνικής Επιτροπής της UNICEF, από τον καθηγητή Κοινωνικής Πολιτικής του Πάντειου Πανεπιστημίου, Χρήστο Παπαθεοδώρου και τον διδάκτορα κοινωνικής πολιτικής, Στέφανο Παπαναστασίου.

assets_large_t_420_54069526

Την Πέμπτη 6 Απριλίου ο ραδιομαραθώνιος της UNICEF

Την Πέμπτη 6 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί ο ετήσιος ραδιομαραθώνιος της UNICEF, από την Ελληνική Ραδιοφωνία με τη συμμετοχή ιδιωτικών και δημοσίων ραδιοσταθμών.

Ο φετινός ραδιομαραθώνιος γίνεται σε μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης για τον κίνδυνο υποσιτισμού, καθώς 22 εκατομμύρια παιδιά στη Νιγηρία, τη Σομαλία, το Νότιο Σουδάν και την Υεμένη «έχουν αφεθεί στην τύχη τους», όπως αναφέρει η UNICEF.

Επισημαίνεται πως η UNICEF έχει συνολικά απευθύνει παγκόσμια έκκληση ύψους 255 εκατ. δολαρίων, για διατροφικά προγράμματα και θεραπευτικές τροφές για σοβαρά υποσιτισμένα παιδιά, προγράμματα υγείας (εμβολιασμών, παροχής νερού και υγιεινής για την πρόληψη θανατηφόρων ασθενειών) και προγράμματα προστασίας των εκτοπισμένων από τις συγκρούσεις παιδιών.

«Είναι ο ετήσιος μαραθώνιος αλληλεγγύης», σχολίασε ο κ. Γιουκάκης υπογραμμίζοντας τη σημασία υποστήριξης των παιδιών «δίπλα μας ή μακριά μας».

Πρέσβειρα Καλής Θέλησης της UNICEF η Λόλα Νταϊφά

Την ανακήρυξη της Λόλας Νταϊφά, ως πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της UNICEF ανακοίνωσε η πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής της UNICEF, Σοφία Τζιτζίκου, τιμώντας την για την πορεία και τη συμμετοχή της στην UNICEF.

«Είναι δύσκολο το έργο της UNICEF, ειδικά τώρα στα χρόνια της κρίσης, που οι δύσκολες συνθήκες έχουν χτυπήσει και τη δική μας πόρτα», σχολίασε η κ. Νταϊφά, ευχαριστώντας τη UNICEF για τη «μεγάλη τιμή» που της έκανε.