Μια ιδιαίτερα σημαντική πανευρωπαϊκή έρευνα «Generation What» για τις επιθυμίες των νέων, η οποία πρόκειται να δημοσιευθεί τον επόμενο μήνα, βλέπει το φως της δημοσιότητας, με στοιχεία που είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά για την χώρα μας.
Το 92% των νέων στην Ελλάδα απ’ ότι φαίνεται, δεν εμπιστεύεται την πολιτική, σε αντίθεση με το 66% των συνομηλίκων τους Γερμανών, που ομοίως δεν εμπιστεύονται την πολιτική.
Τέσσερις στους 10 νέους Έλληνες δεν προσεγγίζουν αρνητικά το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση,δηλαδή την περίπτωση η χώρα μας μελλοντικά να εξέλθει από την ΕΕ, ενώ μόλις το 9% των Γερμανών συμμερίζεται τη στάση αυτή, σε ο,τι αφορά την Γερμανία.
Επιπλέον το 47% των νέων Ελλήνων δηλώνουν απαισιόδοξοι για το μέλλον τους -πιο αισιόδοξοι, ωστόσο, από τους Γάλλους και Ιταλούς.
Το ασταθές εργασιακό περιβάλλον δείχνει ν’ ανησυχεί έναν στους δύο νέους, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ιταλία, ενώ πολύ λιγότερο ανησυχούν στην Αυστρία και την Ελβετία.
Σε αντίθετο κλίμα κινούνται οι γνώμες για το θέμα της υποδοχής των προσφύγων, που αντιμετωπίζεται με θετική διάθεση από του νέους της Ευρώπης, ακόμη και στις χώρες όπου υπάρχει μεγάλη ανεργία.
Τα παραπάνω ευρήματα παρουσιάστηκαν στην έναρξη των εργασιών του 2ου Ελληνογερμανικού Φόρουμ Νεολαίας από την εκπρόσωπο του γερμανικού ινστιτούτου κοινωνιολογικών ερευνών «SINUS Akademie», Δρ Γκάμπριελ Σάμπαχ.
Η κ. Σάμπαχ ανέφερε μεταξύ άλλων ότι πραγματικότητα για τους νέους στην Ελλάδα και τη Γερμανία διαφέρει αρκετά, ωστόσο, κοινή είναι η ανάγκη της προσέγγισης. «Κανείς νέος δεν θέλει να του μιλάμε όπως μιλάει εκείνος, όμως κάποια πράγματα πρέπει να προσπαθήσουμε να τα προσεγγίσουμε, να φτάσουμε σε διαφορετικούς νέους, να τους μιλήσουμε ανάλογα με τον κόσμο της ζωής τους» σημείωσε.
Άλλωστε, όπως, εξήγησε τα ενδιαφέροντα των νέων και οι ανάγκες τους, όπως διαμορφώνονται μέσα στο κοινωνικοοικονομικό περιβάλλον, στο οποίο ζουν, διαφοροποιούνται σημαντικά. «Το 2012 το θέμα του να είναι κάποιος mainstream αποτελούσε βρισιά για κάποιους, το 2017 όχι, καθώς διαπιστώνεται πως υπάρχει πολύ μεγαλύτερη διάθεση προσαρμογής των νέων σε καινούριες καταστάσεις» υπογράμμισε.
Ο προβληματισμός για το μέλλον απασχολεί τόσο τους Έλληνες όσο και του Γερμανούς νέους, ωστόσο διαφέρει ο τρόπος που αντιμετωπίζουν τα κοινά προβλήματα και ειδικότερα ο τρόπος που μπορούν να αποσβέσουν την ένταση των προβλημάτων, η οποία αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα είναι μεγάλη, ανέφερε ο Αναπλ. καθηγητής Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Γιώργος Βοσκόπουλος.
«Για τους Έλληνες έχει μεγάλη σημασία η οικογένεια, κάτι που έχει και θετική και αρνητική ανάγνωση» επεσήμανε, εξηγώντας πώς η Ελλάδα, αλλά και οι κοινωνίες στον Νότο ευρύτερα, έχουν διαφορετική δομή και ενδοοικογενειακούς κανόνες που οδηγούν σε επιλογές, οι οποίες συχνά αποδεικνύονται λανθασμένες.
«Οι γονείς εμπλέκονται στο τι θα σπουδάσουν τα παιδιά τους, συνήθως ωθούν τα παιδιά να γίνουν τι θα ήθελαν εκείνοι να γίνουν, λειτουργούν κάποιες φορές ως δυνάστες», είπε. Αυτό, συνέχισε, έχει ως συνέπεια η οικογένεια να προκαθορίζει σε μεγάλο βαθμό το μέλλον του παιδιών.
Σε ό,τι αφορά την απασχόληση των νέων στην Ελλάδα, ο καθηγητής εξέφρασε την άποψη πως νέοι που διαθέτουν αντικειμενικά υπερ – επαρκή προσόντα δεν μπορούν να βρουν εργασία, κυρίως εξαιτίας ενός κακού αναπτυξιακού, μη παραγωγικού μοντέλου, το οποίο ήταν κυρίως καταναλωτικό και κατέρρευσε στην κρίση.
Τόνισε ακόμη ότι: «ένα εκπαιδευτικό σύστημα, που στη Γ’ Λυκείου υποχρεώνει τους νέους να αποστηθίζουν 50 έως 100 σελίδες την ημέρα από έξω […] δεν αναπτύσσει τις δεξιότητες των ατόμων, δεν είναι σύστημα που ουσιαστικά παράγει γνώση, αλλά είναι μία στείρα διαδικασία, μέσα από την οποία οι νέοι δε βγαίνουν περισσότερο καλλιεργημένοι και υστερούν στο επίπεδο της Παιδείας».