Bασίλης Βούζας: Απογείωσε την K20, αναλαμβάνει στην μετά-Μπέντο εποχή

Η ήττα από τον ΠΑΟΚ, στο γήπεδο της Τούμπας, σηματοδότησε και το τέλος εποχής για τον Πάουλο Μπέντο στο ερυθρόλευκο πάγκο, με τον Βασίλη Βούζα να αναλαμβάνει, ως υπηρεσιακός τεχνικός, τους ερυθρόλευκους έχοντας να επιδείξει ένα ανεπανάληπτο ρεκόρ στα 2.5 χρόνια που είχε την ευθύνη της ομάδας Κ20 του Ολυμπιακού.

Με μια ανακοίνωση που ουσιαστικά φέρει την “σφραγίδα” Μαρινάκη, από σήμερα 6 Μαρτίου, ο Βασίλης Βούζας, αναλαμβάνει να οδηγήσει τον Ολυμπιακό, στο δύσκολο μονοπάτι της επιστροφής στις νίκες καθώς και στον αγώνα ορόσημο της Πέμπτης με την Μπεσίκτας. Και ο λόγος που ο κ. Βούζας καλείται να βγάλει τα “κάστανα από την φωτιά” για τους ερυθρόλευκους;

Ποιος άλλος από την τρομερή του πορεία, στην ακαδημία του Ολυμπιακού;

Ας μιλήσουμε ωστόσο με αριθμούς. Τρία χρόνια, 85 ματς, 2 ήττες!

Ο Βασίλης Βούζας ανέλαβε την Κ20 του Ολυμπιακό το καλοκαίρι του 2014, αντικαταθιστώντας τον Μπέρντ Στόρκ, σ’ ένα μεταβατικό στάδιο όσον αφορά την ακαδημία του συλλόγου σε όλα τα τμήματα.

Οι «ερυθρόλευκοι» έκριναν πως στις ακαδημίες πρέπει να βρίσκονται άνθρωποι από τα σπλάχνα του συλλόγου. Έτσι ο Βασίλης Βούζας έγινε προπονητής στην Κ20, ο Γεωργάτος ανέλαβε το γενικό κουμάντο και άνθρωποι που είχαν φορέσει την φανέλα στο παρελθόν όπως οι Πάντος, Μαυρογενίδης πήραν με την σειρά τους πόστα. Σε συνδυασμό με το εξαιρετικό σκάουτινγκ που είχε ήδη αναπτύξει ο Ολυμπιακός η ακαδημία ανέβαινε επίπεδο κι αυτό αντικατοπτριζόταν και στ’ αποτελέσματα.

Ο 51χρονος τεχνικός μετά από 2,5 χρόνια στην Κ20 και 85 παιχνίδια στο πρωτάθλημα μετράει δύο πρωταθλήματα και μόλις δύο ήττες. Ναι μπορεί να φαντάζει απίθανο, όμως καλά διαβάζετε! Μόλις δύο ήττες σε σύνολο 85 αγώνων με τους “μωρά” του Ολυμπιακού να έχουν την καλύτερη άμυνα στο πρωτάθλημα.

Τα «διαμάντια» που ανέβηκαν στην πρώτη ομάδα και η σχέση του με τον Μπέντο

Οι “τρομεροί μικροί” που πρωταγωνιστούν στον φετινό Ολυμπιακό, αποτελούν ίσως τον κύριο λόγο που το δίνεται το χρίσμα στην πρώτη ομάδα του Ολυμπιακού. Έστω και ως υπηρεσιακός.

Παναγιώτης Ρέτσος, Δημήτρης Νικολάου, Γιώργος Μανθάτης και Θανάσης Ανδρούτσος. Σε αυτούς προσθέστε και τον Κώστα Τσιμίκα (δανεικός στην Εσμπιεργκ από τον Γενάρη) αλλά και τον Μάριο Βρουσάι ο οποίος δείχνει να είναι το επόμενο next big thing.

Και μη νομίζετε πως στον Ολυμπιακό ξεχώρισαν φέτος το ταλέντο των συγκεκριμένων. Ο Μίτσελ ήταν ο πρώτος που είχε έρθει σε επαφή με τον Βασίλη Βούζα σε ότι έχει να κάνει με τις ακαδημίες. Άλλωστε για μικρό χρονικό διάστημα τους έκανε ο ίδιος προπονήσεις.

Το επόμενο καλοκαίρι με τον Σίλβα προπονητή και τον Γρηγόρη Γεωργάτο αθλητικό διευθυντή της πρώτης ομάδας πλέον, οι Ρέτσος και Νικολάου πήγαν στην προετοιμασία με την πρώτη ομάδα!

Όσο για την σχέση με τον Πάουλο Μπέντο; Οι δυο τους είχαν τρομερή επικοινωνία. Κι αν μη τι άλλο αν κάτι πρέπει να πιστωθεί στον Πορτογάλο τεχνικό είναι η εμπιστοσύνη που έδειξε στα… μωρά του Βούζα.

Το 4-3-3 και η λατρεία στην ιταλική άμυνα

Η αλήθεια είναι ότι δεν έχει προσδιοριστεί το πόσο θα μείνει στον πάγκο της πρώτης ομάδας ο Βασίλης Βούζας. Ωστόσο η λογική λέει πως θα πορευθεί με τη φιλοσοφία που είχε και στην Κ20. Προφανώς και δεν είναι το ίδιο μέγεθος αλλά ο Βούζας προτιμά το 4-3-3 παίζοντας στην κορυφή με ψευτοεννιάρι.

Άλλωστε αυτή ήταν η κίνηση που απογείωσε τον Ανδρούτσο. Ο νεαρός μέσος που τον βλέπουμε στη πρώτη ομάδα ως 8αρι και σε κάποια ματς ο Μπέντο τον είχε βάλει κι εξτρέμ, στην Κ20 είχε σπάσει τα κοντέρ στο σκοράρισμα. Θα κάνει κάτι ανάλογο; Προφανώς όχι μιας και έχει Ανσαριφάρντ και Καρντόζο στο ρόστερ.

Όσον αφορά την αμυντική γραμμή, ο Βούζας λατρεύει την ιταλική φιλοσοφία, κάτι το οποίο του έχει βγει σε αυτά τα 2,5 χρόνια καθώς η Κ20 του Ολυμπιακού έχει την καλύτερη άμυνα. Αν μη τι άλλο το συγκεκριμένο σκέλος χρήζει άμεσης βελτίωσης στον φετινό Ολυμπιακό.

Το “comeback” στις ρίζες

Εκτός του ότι ο Ολυμπιακός ανακοίνωσε τον Βασίλη Βούζα ως υπηρεσιακό τεχνικό, ενδιαφέρον έχει και το επιτελείο που θα τον πλαισιώσει στην προσπάθειά του. Άνθρωποι που ξέρουν καλά την ομάδα και δεδομένα είχαν έργο τα προηγούμενα χρόνια. Ο Χρήστος Μουρίκης θα είναι ο γυμναστής (ένας από τους καλύτερους στου Ρέντη από το 2010 και μέτα), ο Αλέκος Ράντος δίπλα του (δεν χρειάζονται λόγια για την δουλειά που έκανε στους γκολκίπερ) και ο Τάσος Πάντος θα είναι στο πάγκο μαζί του (ήταν βοηθός προπονητή στην Κ15). Σε αυτούς προσθέστε και τον Αριέλ Ιμπαγάσα…