Ενας 13χρονος έπιασε πρώτος τον σταυρό στον παγωμένο Θερμαϊκό

Ο 13χρονος μαθητής της Α Γυμνασίου Νίκος Ταρνανίδης ήταν ο πιο γρήγορος από τους 20 τολμηρούς που βούτηξαν για τον Σταυρό στα παγωμένα νερά του Θερμαϊκού.

Ενας 13χρονος έπιασε πρώτος τον σταυρό στον παγωμένο Θερμαϊκό

Το θερμόμετρο έδειχνε 2 βαθμούς Κελσίου, με αίσθηση πραγματικής θερμοκρασίας –2, όταν οι 20 κολυμβητές, μεταξύ των οποίων και τρεις ανήλικοι, βουτούσαν στη θάλασσα, ταυτόχρονα με τη ρίψη του Τίμιου Σταυρού από τον μητροπολίτη Άνθιμο.

Ο 13χρονος, που κατάγεται από τα Γιαννιτσά και μετακόμισε πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη με την οικογένειά του, τον έπιασε πρώτος και δεν έκρυβε τη χαρά του. «Ήθελα να δώσω ευτυχία και χαρά σε όλους τους ανθρώπους», είπε αργότερα, ντυμένος με ζεστά ρούχα και σκούφο και συνοδευόμενος από τον μικρότερο αδελφό του και τον πατέρα του.

Ο Νίκος Ταρνανίδης κολυμπάει από 5 ετών, είναι αθλητής του Ναυτικού Ομίλου Μακεδονίας, ενώ έχει ήδη στο ενεργητικό του μετάλλια σε εγχώριους και διακρίσεις σε διεθνείς αγώνες κολύμβησης με τα χρώματα της Ακαδημίας Κολύμβησης Γιαννιτσών και του Ναυτικού Αθλητικού Συλλόγου Ημαθίας. Μάλιστα, είναι η πέμπτη φορά που δοκιμάζει την τύχη του σε τελετές καθαγιασμού υδάτων, με τις προηγούμενες τέσσερις στον τόπο καταγωγής του.

Στα Ιωάννινα, η τελετή στη λίμνη Παμβώτιδα σημαδεύτηκε από απρόοπτα, καθώς διαπιστώθηκε ότι τα νερά της είχαν γεμίσει με καλάμια που είχε μεταφέρει ο αέρας. Η αρχική σκέψη να μη βουτήξει κανείς λόγω επικινδυνότητας εγκαταλείφθηκε και η τελετή καθυστέρησε μετά τον καθαρισμό μέρους της λίμνης με κινήσεις δεξιοτεχνίας από παραπλέοντα καραβάκια. Στα παγωμένα νερά βούτηξαν 17 άτομα και τον Σταυρό ανέσυρε ο Ανδρέας Δελίμπασης.

Ένα ακατάρριπτο ρεκόρ διεκδικεί ο Δημήτρης Μεντεκίδης στο Βόλο, έχοντας πιάσει τον Σταυρό 17 συνεχόμενες φορές, και μάλιστα σε 18 προσπάθειες. Ο ίδιος επιβεβαίωσε τα «προγνωστικά» και σήμερα καθώς ήταν ο γρηγορότερος από όσους δοκίμασαν τις δυνάμεις και τις αντοχές τους, κάτω από χιονόπτωση, στα παγωμένα νερά του Παγασητικού.

Τη δική του «παράδοση» δημιουργεί και ο υπάλληλος του ΟΑΕΔ Καβάλας, Δημήτρης Γιαννικόπουλος, ο οποίος επανέλαβε και φέτος το κατόρθωμά του στο λιμάνι της πόλης. Αυτή τη φορά, μάλιστα, δέχτηκε συγχαρητήρια και ευχές από τον πρωθυπουργό, Α.Σαμαρά, ο οποίος παρακολούθησε την τελετή.

Ο Γιώργος Καζαζίδης, αθλητής της Ναυταθλητικής Ένωσης Λάρισας, έπιασε πρώτος τον Σταυρό, μεταξύ επτά «τολμηρών» που βούτηξαν στα νερά του Πηνειού ποταμού, στη γέφυρα του Αλκαζάρ.

Βασίλης Ιγνατιάδης

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&subid=2&pubid=64119312