Η ΕΜΑΚ διέσωσε 20 άλογα στην Πίνδο - Εγκλωβίστηκαν στο χιόνι για 15 μέρες (video)

Έπειτα από μεγάλη επιχείρηση της ΕΜΑΚ, 20 άλογα της φυλής της Πίνδου διασώθηκαν έπειτα από 15 ημέρες που είχαν εγκλωβιστεί στα χιόνια.

Ο ιδιοκτήτης τους αδυνατούσε να τα κατεβάσει από το βουνό εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών, με αποτέλεσμα τα όμορφα ζώα να παραμείνουν για δύο εβδομάδες εκτεθειμένα στην παγωνιά και στο χιόνι που είχε σκεπάσει το οροπέδιο του Γάβρογου. Το Γάβρογο είναι το βουνό πάνω από την Σκουληκαριά Άρτας, στο Δήμο Γεωργίου Καραϊσκάκη, όπου το χιόνι ξεπερνά το ένα μέτρο.

Αρχικά ο ιδιοκτήτης των αλόγων έκανε υπομονή για κάποια βροχή που θα έλιωνε το χιόνι κι έτσι θα ήταν δυνατό να προσεγγίσει το σημείο και να κατεβάσει τα άλογα, ωστόσο η βροχή δεν έπεσε ποτέ. Έτσι, μετά από πρωτοβουλία του Δημάρχου Περικλή Μίγδου και με την άριστη συνεργασία Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Ηπείρου, Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηπείρου και ΕΜΑΚ, από το πρωί του Σαββάτου στήθηκε μια μεγάλη επιχείρηση.

Οι άνδρες της ΕΜΑΚ, με το ερπυστριοφόρο όχημα κατάφεραν να προσεγγίσουν το σημείο όχι όμως και τα άλογα. Για τον εντοπισμό τους βοήθησαν κάποιοι κάτοικοι της περιοχής που γνώριζαν τα μέρη και τελικά τα άλογα βρέθηκαν κάτω από μεγάλα έλατα όπου είχαν βρει καταφύγιο.

Τα 20 άλογα ταΐστηκαν και ακολουθώντας τον δρόμο που άνοιγε το ερπυστριοφόρο όχημα, οδηγήθηκαν σε ένα από τα καταφύγια που υπάρχουν στο βουνό.