"Πόλεμος" στα Εξάρχεια - Φωτιές και βροχή από ενισχυμένες μολότοφ

Σφοδρά επεισόδια γύρω από την πλατεία Εξαρχείων ξέσπασαν αμέσως μετά τη διαδήλωση για τη συμπλήρωση οκτώ χρόνων από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Μαίνονταν έως αργά χθες τη νύχτα στις οδούς Σολωμού, Στουρνάρη, Θεμιστοκλέους, Σπ. Τρικούπη ενώ παρά την ένταση των επιθέσεων που αντιεξουσιαστές εξαπέλυαν κατά των αστυνομικών, οι ταραχές περιορίστηκαν σε ακτίνα μερικών δεκάδων μέτρων γύρω από την πλατεία.

Οι συγκρούσεις ξεκίνησαν λίγο μετά τις 7 μ.μ. και συνεχίζονταν με αμείωτη ένταση και διήρκησαν πλέον των τριών ωρών. Είναι χαρακτηριστικό ότι έως τις 10 μ.μ. (οπότε σημειώθηκε σχετική ύφεση) οι κουκουλοφόροι είχαν εκτοξεύσει πολλές δεκάδες βόμβες μολότοφ κατά αστυνομικών, αρκετές από τις οποίες εκρηκτικές. Μέχρι αργά χθες το βράδυ, η ΕΛ.ΑΣ. είχε προχωρήσει σε 25 συλλήψεις και 26 προσαγωγές, ενώ υπήρχαν αναφορές για τραυματίες αστυνομικούς αλλά και φθορές σε σταθμευμένα Ι.Χ.

Σε Στουρνάρη και Χαριλάου Τρικούπη, ομάδες αντιεξουσιαστών πετούσαν ασταμάτητα βόμβες μολότοφ, φωτοβολίδες και άλλα αντικείμενα κατά των αστυνομικών δυνάμεων, οι οποίες “απαντούσαν” με περιορισμένη χρήση χημικών και χειροβομβίδες κρότου λάμψης.

Αντιεξουσιαστές έχουν ανέβει σε ταράτσες πολυκατοικιών ώστε να δρουν ανενόχλητοι

Οι αντιεξουσιαστές χρησιμοποιούν “νέες” βόμβες μολότοφ, οι οποίες εκτός από τη φωτιά, προκαλούν εκκωφαντικό θόρυβο, ενώ εκτοξεύουν και εκρηκτικά. Παράλληλα έβαλαν φωτιά σε δύο αυτοκίνητα, τα οποία μετέτρεψαν σε οδοφράγματα στη συμβολή Μπενάκη και Σόλωνος.

Τα τελευταία στοιχεία αναφέρουν ότι τραυματίστηκε και ένας αστυνομικός, ενώ νωρίτερα ένας ακόμη παραλίγο να τυλιχθεί στις φλόγες, ωστόσο τον προστάτευσε η ειδική στολή που φορούσε.

Το κλίμα “δυναμιτίστηκε” προτού ολοκληρωθεί η πορεία στη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες οδοφράγματα είχαν στηθεί από νωρίς, την ώρα που η πορεία ήταν σε εξέλιξη η οποία ολοκληρώθηκε χωρίς εντάσεις.

Στην οδό Μεσολογγίου όπου δολοφονήθηκε ο άτυχος Αλέξανδρος πριν από 8 χρόνια, αναμένεται να πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στις 21:00 το βράδυ.

Στα Προπύλαια συγκεντρώθηκαν από τις 18:00 το απόγευμα της Τρίτης περίπου 1.500 άτομα, ανάμεσά τους μέλη από τον αντιεξουσιαστικό χώρο, αριστερές οργανώσεις, φοιτητικοί σύλλογοι και άλλοι φορείς.

Η πορεία κινήθηκε από την οδό Πανεπιστημίου προς τα Χαυτεία και από εκεί μέσω της Σταδίου στη Βουλή. Τελικός προορισμός ήταν και πάλι τα Προπύλαια.

Τα μέτρα ασφαλείας στην Αθήνα είναι αυξημένα, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες έχουν κινητοποιηθεί πάνω από 3.000 αστυνομικοί, ενώ εκατοντάδες άνδρες των ΜΑΤ βρίσκονται σε καίρια σημεία.

Αντίστοιχες συγκεντρώσεις σε Θεσ/νίκη και άλλες πόλεις της Ελλάδας

Εκτός από την πορεία στην Αθήνα, αντίστοιχες συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Βόλο, Κομοτηνή, Αγρίνιο, Τρίκαλα, και Αλεξανδρούπολη.