Norman Atlantic: Δέκα οι Έλληνες αγνοούμενοι

Σύμφωνα με τις ιταλικές αρχές, ο αριθμός των Ελλήνων αγνοουμένων είναι δέκα.

Οι εμπειρογνώμονες των ιταλικών αρχών προσπαθούν εδώ και τέσσερις μέρες να εισέλθουν στο πλοίο, με τις θερμοκρασίες να αγγίζουν τους 170 βαθμούς.

Οι προσπάθειες 

Όπως επισημαίνουν οι πυροσβέστες ακόμα υπάρχουν μικροεστίες φωτιάς (καθώς όπως φαίνεται ακόμα καίγονται ελαστικά των οχημάτων και λάδι που μετέφεραν φορτηγά) που αναζωπυρώνονται με τη βοήθεια του αέρα.

Το πλοίο παρουσιάζει μια κλίση της τάξης των 7-8 μοιρών και είναι πιθανό η κλίση να μεγαλώσει από το νερό που ρίχνουν τα ρυμουλκά για να χαμηλώσει σημαντικά η θερμοκρασία στο εσωτερικό.

Οι Ιταλοί πυροσβέστες, χθες αργά το βράδυ, (04/01), βρήκαν το “μαύρο κουτί”, του πλοίου.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του ιταλικού τύπου, οι εμπειρογνώμονες δήλωσαν στο Rai, από μια πρώτη εκτίμηση, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η φωτιά να ξεκίνησε από βραχυκύκλωμα στα ηλεκτρολογικά.

Σήμερα ξεκινάνε και οι νεκροψίες των θυμάτων, στο Μπάρι, προκειμένου να διαπυστωθούν τα αίτια θανάτου τους.
Παράλληλα, σήμερα θα γίνει εκ νέου προσπάθεια να εισέλθουν στους χώρους του γκαράζ που δεν έχουν ανοιχτεί ακόμα.

Κάνουν λόγω για πολλούς νεκρούς που θα βρεθούν στο γκαράζ, αλλά και τους υπόλοιπους χώρους του πλοίου, που μέχρι τώρα δεν έχουν ανοιχτεί.

Παράλληλα, τη Δευτέρα 4 Ιανουαρίου, ζητήθηκε η συνδρομή των ελληνικών αρχών.

Ταυτοποιήθηκε και ο τρίτος Έλληνας 

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Ναυτιλίας, η σορός του τρίτου νεκρού Έλληνα ανήκει στον Γεράσιμο Καζαντζίδη.

Η ανακοίνωση του υπουργείου ήταν η εξής:

“Επιβεβαιώθηκε από την Πρεσβεία της Ελλάδας στη Ρώμη, η ταυτοποίηση της σορού ενός άνδρα από την οποία προκύπτει ότι πρόκειται για τον ελληνικής υπηκοότητας Γεράσιμο Καζαντζίδη. Οι άλλοι δύο επισήμως ταυτοποιημένοι ως νεκροί είναι ο Νικόλαος Παράσχης και ο Κωνσταντίνος Κουφόπουλος”.

“Η Ελλάδα ευθύνεται για τις ανεπαρκείς λίστες” 

Ο εισαγγελέας του Μπάρι, ρίχνει την ευθύνη με τις λίστες στην Ελλάδα, δηλώνοντας: “Ο επίσημος αριθμός των αγνοουμένων θα μπορέσει να δημοσιοποιηθεί όταν η Ελλάδα αποφασίσει να μας δώσει μια αξιόπιστη λίστα επιβατών”.

Μιλώντας μετά την πρώτη αυτοψία στο σκάφος, που έχει πλέον ρυμουλκηθεί έξω από το λιμάνι του Μπρίντιζι, ο κ. Καρντινάλι τόνισε πως “η πιο αισιόδοξη πρόβλεψη είναι να έχουμε 10-12 αγνοούμενους, ενώ στη αντίθετη περίπτωση να ανέρχονται σε 15-20”.

Τέλος στις δηλώσεις του, διευκρίνισε, πως το “μαύρο κουτί” του πλοίου βρέθηκε, και τις επόμενες μέρες θα είμαστε σε θέση να ξέρουμε όλα όσα συνέβησαν, καθώς και τα αίτια της τραγωδίας.

Έφτασαν οι συγγενείς των Ελλήνων επιβατών

Οι συγγενείς των επιβατών που παραμένουν σε νοσοκομεία της Ιταλίας, μετέβησαν σήμερα Παρασκευή 2 Ιανουαρίου στην Ιταλία προκειμένου να αναζητήσουν οι ίδιοι τους δικούς τους.

Η αναζήτηση θα πραγματοποιηθεί με τη βοήθεια των ελληνικών προξενικών αρχών και την πλοιοκτήτρια εταιρία, ενώ ήδη τους έχουν παραχωρηθεί διερμηνείς.

Σύμφωνα με την εισαγγελία του Μπάρι. 90 είναι οι αγνοούμενοι εκ των οποίων οι 18 φημολογείται πως είναι Έλληνες.

Ξεκίνησε η έρευνα για τα αίτια του ατυχήματος

Λίγο μετά τις 2.30 το μεσημέρι, της Παρασκευής 2 Ιανουαρίου, το Norman Atlantic, έφτασε στο λιμάνι του Πρίντεζι.

Η έρευνα στο πλοίο θα ξεκινήσει άμεσα, σύμφωνα με τις ιταλικές αρχές, προκειμένου να διαπιστωθεί, αν υπάρχουν ακόμα επιβάτες στους χώρους του.

Παράλληλα, εμπειρογνώμονες θα ξεκινήσουν τη διερεύνηση για τα ακριβή αίτια της πυρκαγιάς.

Δεν έχουν τέλος οι φήμες και οι ανακρίβειες

Όλα δείχνουν ότι η τραγωδία του Norman Atlantic θα συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες.

Τα ελληνικά και τα ξένα ειδησιογραφικά πρακτορεία διαρρέουν διαρκώς μη διασταυρωμένες ειδήσεις.

Η ευθύνη όλου αυτού του “μπάχαλου”, οφείλεται κυρίως στις ιταλικές αρχές, που σπεύδουν να ενημερώσουν τους δημοσιογράφους με ανακριβείς πληροφορίες.

Οι ανακριβείς πληροφορίες οργιάζουν με τους συγγενείς των θυμάτων να βρίσκονται σε διαρκή αγωνία.

Ο Γ.Δούλης που ήταν και το πρώτο όνομα που “κυκλοφόρησε” στα ιταλικά και ελληνικά ΜΜΕ, τελικά δεν αναγνωρίστηκε.

Την Πέμπτη 1 Ιανουαρίου, ωστόσο, το όνομά του επανήλθε στην επικαιρότητα. Σήμερα όμως το υπουργείο Ναυτιλίας στην ενημέρωσή του, με επίσημο έγγραφό του που απέστειλε εκ νέου το Κέντρο Επιχειρήσεων της Ρώμης (RCC ROMΑ) προς το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, γνωστοποιείται ότι λόγω λανθασμένης πιστοποίησης εκ μέρους των αρμόδιων Ιταλικών Αρχών, ο Δούλης Γεώργιος δεν είναι θανών, αλλά συγκαταλέγεται στη λίστα επιβατών, για τους οποίους δεν υπάρχει καμία πληροφόρηση επί του παρόντος.

Την ίδια ώρα και σύμφωνα με μαρτυρίες επιβατών, γίνεται λόγος για τουλάχιστον άλλους 2 νεκρούς, πληροφορία που, για ακόμα μία φορά, δεν επιβεβαιώνεται επισήμως.

Καθημερινά, ουσιαστικά, γινόμαστε μάρτυρες, φημών που αφορούν στον αριθμό των νεκρών θυμάτων, της λίστας των αγνοουμένων και των επιβατών. Οι συγγενείς των θυμάτων καλούνται να αναγνωρίσουν τους δικούς τους από φωτογραφίες που τραβήχτηκαν από τους διασώστες.

Την Παρασκευή 2 Ιανουαρίου τα ξένα πρακτορεία ειδήσεων κάνουν λόγω για 10 νεκρούς, μεταξύ των οποίων οι πέντε φαίνεται να είναι Έλληνες, αλλά και πάλι δεν είναι επίσημες πληροφορίες, όπως μεταδίδουν.

Παράλληλα, το πλοίο αναμένεται να φτάσει στο λιμάνι του Μπάρι το απόγευμα, οπού και άμεσα θα ξεκινήσει η έρευνα για τα αίτια του δυστυχήματος, σύμφωνα, πάντα, με τις ιταλικές αρχές.

Αναφορές θέλουν επίσης την εισαγγελία του Μπάρι να διερευνά εάν στοιχειοθετείται ευθύνη και μελών του πληρώματος -όπως τουλάχιστον μεταδίδει το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ansa επικαλούμενο δικαστικές πηγές. Μέχρι στιγμής, στο στόχαστρο της έρευνας έχουν βρεθεί ο πλοίαρχος και ο πλοιοκτήτης (αμφότεροι Ιταλοί).

Όπως αναφέρεται σε με επίσημο έγγραφό το Κέντρο Επιχειρήσεων της Ρώμης (RCC ROMΑ) προς το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, ” Γνωστοποιείται ότι λόγω λανθασμένης πιστοποίησης εκ μέρους των αρμόδιων Ιταλικών Αρχών, ο Δούλης Γεώργιος δεν είναι θανών, αλλά συγκαταλέγεται στη λίστα επιβατών, για τους οποίους δεν υπάρχει καμία πληροφόρηση επί του παρόντος”.

Οι ιταλικές αρχές εκτιμούν ότι βρέθηκε η σορός ενός ακόμη Έλληνα, οδηγού φορτηγού. Του οποίου οι συγγενείς θα μεταβούν στην Ιταλία το Σάββατο 3 Ιανουαρίου, προκειμένου να γίνει η ταυτοποίηση.

Το αλαλούμ με τον αριθμό των επιβαινόντων 

Από το απόγευμα της Δευτέρας και μετά, οι πληροφορίες που διαρρέουν για το ατύχημα του Norman Atlantic, είναι μπερδεμένες και ανεπίσημες!

Ο αριθμός των επιβαινόντων διαρκώς μεγαλώνει, χωρίς όμως ουδείς, να μπορεί με απόλυτη σιγουριά να μας ενημερώσει, πόσοι ήταν τελικά οι επιβάτες του πλοίου.

Τα ιταλικά ΜΜΕ, κάνουν λόγω για πάνω από 30 λαθρεπιβάτες, ενώ ταυτόχρονα, φτάνουν πληροφορίες για επιβάτες και μέλη πληρώματος που ουδέποτε επιβιβάστηκαν στο Norman Atlantic.

Ο κατάλογος των θυμάτων μεγαλώνει, χωρίς να διευκρινίζεται ο ακριβής αριθμός των αγνοουμένων.

Ο εισαγγελέας του Μπάρι, Τζουζέπε Βόλπε, τόνισε την Τρίτη 31 Δεκεμβρίου ότι δεν υπάρχουν πληροφορίες για 179 επιβαίνοντες (δεν επιβεβαιώθηκε ο αριθμός), ενώ εμφανίζεται σίγουρος ότι εντός του πλοίου είχαν κρυφτεί πολλοί λαθρεπιβάτες.

“Πέραν των 478 επιβαινόντων, που μας έστειλε η πλοιοκτήτρια εταιρία, έχουν ταυτοποιηθεί τρεις παράτυποι μετανάστες, εκ των οποίων ένας Αφγανός και ένας Σύρος. Ένας από αυτούς έχει ήδη ζητήσει πολιτικό άσυλο. Από αυτούς τους επιβάτες, λείπουν από την καταμέτρηση 179 άνθρωποι”, ανέφερε.

Ωστόσο, η δημόσια τηλεόραση της Ιταλίας μεταδίδει, πως από τη λίστα των επιβατών του «Norman Atlantic» λείπουν 98 επιβάτες.

Η περιβόητη λίστα: 

Ο αρχικός αριθμός των επιβατών ήταν στους 478, αριθμός ο οποίος άλλαξε μετά την ανακοίνωση της ΑΝΕΚ που έκανε λόγω για 475. Οι Ιταλικές αρχές μιλάνε για 432 διασωθέντες μεταξύ των οποίων, όμως υπάρχουν και λαθρεπιβάτες, ενώ, τελικά, ο αριθμός που διαρρέει είναι 458.

Ο Ιταλός αξιωματούχος του ναυτικού Giovanni Pettorino υποστηρίζει, σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC news (UK), πως έχουν διασωθεί 80 άτομα τα οποία δεν ήταν καταγεγραμμένα στη λίστα των επιβατών.

Η εταιρεία, δίνει διαφορετικούς αριθμούς επιβατών, από αυτά που είχε δώσει εξ αρχής, με “αποκορύφωμα”, να βρεθούν 3 επιβάτες οι οποίοι ουδέποτε μπήκαν στο πλοίο, μια γυναίκα, σύζυγος ενός εκ των εργαζομένων στο πλοίο, να είναι επιβάτης του πλοίου μη καταγεγραμμένη και ένα μέλος του πληρώματος, που λόγω διανυκτέρευσης δεν επιβιβάστηκε στο πλοίο.

Η διασταύρωση των ειδήσεων που εμφανίζονται σε Ελληνικά και Ιταλικά ΜΜΕ, δεν μπορεί να γίνει, αφού οι ιταλικές αρχές δεν είναι σε θέση να απαντήσουν επισήμως για τον αριθμό των επιβατών, των αγνοουμένων και των νεκρών.

Οι ιταλικές αρχές μέχρι και την Τρίτη 31 Δεκεμβρίου, δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν τον ακριβή αριθμό των επιβατών, καθώς, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες των ξένων ΜΜΕ, οι μαρτυρίες των επιβατών, αλλάζουν διαρκώς τα δεδομένα.

Με λίγα λόγια, δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ούτε πόσοι επέβαιναν στο πλοίο, ούτε πόσοι αγνοούνται. Κι όλα αυτά, την ώρα που συγγενείς των επιβατών και των εργαζομένων προσπαθούν να πληροφορηθούν για τους δικούς τους.

“Τραγικό” θεωρείται πως ο αρχικός νεκρός, το όνομα του οποίου εξ αρχής δόθηκε στη δημοσιότητα, τελικώς δεν αναγνωρίστηκε από τους συγγενής του. Πράγμα το οποίο σημαίνει, πως δεν μπορούμε να γνωρίζουμε, εν τέλη, ποιοι είναι οι νεκροί και ποιοι οι αγνοούμενοι.

Το θέμα με τη λίστα των επιβατών, πλέον παίρνει δραματικές διαστάσεις, με το Ελληνικό Υπουργείο Ναυτιλίας, να υποστηρίζει πως οι Ιταλοί δεν δίνουν τη επίσημη λίστα.

Παράλληλα, φτάνουν πληροφορίες, από πηγές του υπουργείου ναυτιλίας, που μας ενημερώνουν ότι ένας μεγάλος αριθμός επιβατών, μετά την αερομεταφορά τους, έχει επιβιβαστεί στο ελικοπτεροφόρο πλοίο “Σαν Τζιόρτζιο” που μετέβη από την Κυριακή στην περιοχή.

Ο αριθμός ανέρχεται στα 200 άτομα, αλλά, επειδή το πλοίο είναι του πολεμικού ναυτικού και ακολουθεί συγκεκριμένο στρατιωτικό πρωτόκολλο, κανείς από τους διασωθέντες δεν έχει επικοινωνήσει με συγγενείς τους και οι αξιωματικοί του Σαν Τζιόρτζιο δεν δίνουν στην Ελλάδα τη λίστα με τα ονόματα.

Έτσι η ελληνική πλευρά δεν είναι σε θέση να γνωρίζει τίποτε για την ταυτότητά τους, ούτε αν μεταξύ αυτών είναι και Έλληνες.

Λίστα Ελλήνων αγνοουμένων

Το Λιμενικό με ανάρτηση στην ιστοσελίδα του έδωσε στη δημοσιότητα τα παρακάτω ονόματα Ελλήνων αγνοουμένων.

– ΚΟΥΦΟΓΙΩΡΓΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

– ΣΥΜΕΩΝΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

– ΤΣΑΜΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

– ΝΙΚΟΛΑΡΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ

– ΚΑΖΑΝΤΖΙΔΗΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ

– ΣΑΓΙΡΙΔΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

– ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

– ΚΑΡΑΒΑΓΓΕΛΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

– ΣΟΦΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

Το έργο των διασωστών

Το μεγαλύτερο και πιο σημαντικό πρόβλημα εξαιτίας του “μπάχαλου” με τις λίστες, είναι το έργο διάσωσης των επιβατών.
Οι διασώστες που βρίσκονται στο σημείο μέρες τώρα, δεν είχαν καμία επίσημη ενημέρωση για το πόσοι τελικά ήταν οι επιβάτες του πλοίου, με αποτέλεσμα όλο αυτό το διάστημα να ψάχνουν, κυριολεκτικά στα χαμένα.

Τα αίτια της φωτιάς:

Σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες που έχουμε στη διάθεση μας, από το βράδυ της Τρίτης 30 Δεκεμβρίου, λαθρεπιβάτες που επέβαιναν στον πλοίο άναψαν σε τρία διαφορετικά σημεία του πλοίου φωτιές, προκειμένου να ζεσταθούν, καίγοντας κυριολεκτικά ότι έβρισκαν.

Παράλληλα, και σύμφωνα με αρκετές μαρτυρίες Ιταλών οδηγών, που προσπαθούσαν να βοηθήσουν τους επιβάτες να φτάσουν στους διασώστες, οι λαθρεπιβάτες έσπρωχναν και χτυπούσαν τις γυναίκες, προκειμένου να διασωθούν οι ίδιοι.

Epivates 1 Epivates 2 Epivates 3 Epivates 4 Norman Atlantic diaswsi Norman Atlantic Norman Atlantic1