Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια, εγκλωβισμένοι μαθητές στην Κρήτη

Το Σάββατο (03.12.2016) η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία συνεδρίασε και αποφάσισε να προχωρήσει σε νέα 48ωρη απεργία. Ξεκίνησε στις 06:00 τα ξημερώματα της Κυριακής και θα διαρκέσει στις 06:00 το πρωί της Τρίτης (06.12.2016) με αποτέλεσμα οι  μαθητές δεν μπορούν να φύγουν από την Κρήτη!

«Η διοίκηση αφού έλαβε υπόψη της την αδιάλλακτη και ανυποχώρητη θέση της Κυβέρνησης, αποφάσισε να κλιμακώσει τον αγώνα της με την πραγματοποίηση νέας 48ωρης πανελλαδικής απεργίας για όλες τις κατηγορίες πλοίων που θα αρχίζει την 06.01 ώρα της 4 Δεκεμβρίου 2016 ημέρα Κυριακή και θα λήγει την 6 Δεκεμβρίου 06.00 ημέρα Τρίτη και ώρα 06:00, με προοπτική κλιμάκωσης, οπότε και όλα τα πλοία θα παραμείνουν με δεμένους κάβους και δεν θα εκτελεστεί κανένα να δρομολόγιο», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση που εξέδωσαν.

Στο ίδιο κείμενο μάλιστα, χαρακτηρίζονται ως απαράδεκτες και κατακριτέες από κάθε άποψη οι «μεθοδεύσεις των μετρημένων στα δάκτυλα του ενός χεριού εταιρειών, όπως η HELLENIC SEAWAYS και η πλοιοκτήτρια του Ε/Γ-Ο/Γ «ΠΡΩΤΕΑΣ», για τη δημιουργία κλίματος εκφοβισμού στα πληρώματα των πλοίων τους, καθώς και τους λοιπούς εξωθεσμικούς παράγοντες, οι οποίοι για τα ίδια αυτών συμφέροντα υπονομεύουν τον δίκαιο αγώνα των ναυτεργατών, δημιουργώντας συνθήκες κοινωνικού αυτοματισμού».

Η παράταση της απεργίας της ΠΝΟ εκτός από τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει στους παραγωγούς πρώιμων κηπευτικών στην Κρήτη έχει και ως αποτέλεσμα, μαθητές που είχαν έρθει για σχολικές εκδρομές στο νησί να παραμένουν εγκλωβισμένοι.

Το θέμα αναδείχθηκε από γονείς μαθητών και καθηγητές Λυκείων της Αθήνας. Ο ακριβής αριθμός των μαθητών που είχαν προγραμματίσει να αναχωρήσουν από το Ηράκλειο και τα Χανιά για τον Πειραιά δεν έχει γίνει επίσημα γνωστός, καθώς τα ταξίδια πραγματοποιούνται από διάφορα πρακτορείο και σε διαφορετικές ημερομηνίες. Κάποιες πληροφορίες κάνουν λόγο για έως και 2.500 άτομα.

Για το θέμα ενημερώθηκε το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και ο υπουργός δεσμεύτηκε πως θα δοθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα.