Η ζωή των εγκλείστων στη φυλακή Δομοκού

Τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των κρατουμένων, τα καθήκοντα των σωφρονιστικών υπαλλήλων και τον αναλυτικό τρόπο λειτουργίας των φυλακών προβλέπει υπουργική απόφαση για τον εσωτερικό κανονισμό των καταστημάτων κράτησης τύπου Γ’.

Σύμφωνα με τον νέο Κανονισμό, οι κρατούμενοι ακόμα και για τα βαρύτερα αδικήματα στον Δομοκό θα μπορούν να πάρουν ολιγόωρες εξόδους με άδεια εισαγγελέα και συνοδεία αστυνομικών δυνάμεων, το πολύ για 24 ώρες. Επισκέψεις συγγενών (ή και τρίτων) θα δέχονται 1 ή 2 φορές την εβδομάδα, συναντώντας συζύγους και παιδιά σε ιδιαίτερο χώρο. Σε κάθε κελί θα υπάρχει τουλάχιστον μία τηλεόραση, με δυνατότητα εγγραφής σε συνδρομητικό κανάλι. Οσοι έχουν οικονομική δυνατότητα μπορούν να φέρνουν τρόφιμα απέξω που θα ελέγχοντα.

Κρατούμενοι και επισκέπτες περνούν από ηλεκτρονικό και άλλου είδους έλεγχο. Οι κρατούμενοι ενημερώνονται από εφημερίδες, περιοδικά, ραδιοτηλεόραση, ενώ δεν επιτρέπονται στα κελιά ηλεκτρονικοί υπολογιστές, αλλά σε ειδικό χώρο έπειτα από άδεια για εκπαιδευτικούς μόνο σκοπούς. Κινητά τηλέφωνα απαγορεύονται, ενώ επιτρέπονται συνομιλίες από καρτοτηλέφωνο. Στα απαγορευμένα είδη συγκαταλέγονται ηλεκτρονικές συσκευές (ατζέντες, παιχνίδια, μικροϋπολογιστές, ψηφιακού ήχου, μεταφοράς δεδομένων κ.λπ.). Ο κρατούμενος μπορεί να έχει λογαριασμό (χρημάτιο) περιορισμένου ύψους (από εμβάσματα συγγενών, χρηματικά βραβεία, αμοιβές εργασίας).

Στις φυλακές Δομοκού, όπου ήδη μεταφέρθηκε ο Ν. Μαζιώτης και αναμένονται και άλλοι καταδικασμένοι για τη «17 Νοέμβρη», οι σωφρονιστικοί επισημαίνουν ότι υπάρχουν μόλις 54 φύλακες και 9 υπαρχιφύλακες, στους οποίους οφείλονται 5.500 ρεπό και απαιτείται άμεση ενίσχυση τουλάχιστον με τους 85 εξωτερικού φρουρούς για να επιτευχθεί ασφάλεια.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&subid=2&pubid=64116912