Ποιους "βλέπουν" οι αρχές πίσω από το χτύπημα στη γαλλική Πρεσβεία

Τρομοκράτες χτύπησαν με χειροβομβίδα τη γαλλική Πρεσβεία στη Λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας 7, στην καρδιά της Αθήνας, στις 4:45 τα ξημερώματα της Πέμπτης. Από την έκρηξη τραυματίστηκε ένας αστυνομικός. Τη χειροβομβίδα έριξαν δύο άτομα που επέβαιναν σε μοτοσικλέτα, την ώρα που περνούσαν μπροστά από την γαλλική Πρεσβεία. Έχει βρεθεί η περόνη και η κεφαλή.

Στο χτύπημα αυτό θα μπορούσε να αποδοθεί ένας ιδιαίτερος συμβολισμός, καθώς το κτίριο της Γαλλικής πρεσβείας, βρίσκεται σε μια ιδιαίτερα φρουρούμενη περιοχή, στο κέντρο της πρωτεύουσας, απέναντι από τη Βουλή. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τη συγκυρία που επέλεξαν οι τρομοκράτες να χτυπήσουν, πέντε ημέρες πριν την επίσκεψη του απερχόμενου Προέδρου των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα στην Αθήνα και την επέτειο του Πολυτεχνείου, ανησυχεί ιδιαιτέρως τις αστυνομικές αρχές, που εκτιμούν ότι πιθανόν αυτόν ακριβώς το συμβολισμό επεδίωξαν να αναδείξουν οι δράστες. Χτύπημα στην καρδιά της Αθήνας, λίγες μέρες πριν το Πολυτεχνείο και την επίσκεψη Ομπάμα.

Οι τρομοκράτες περίμεναν τη διέλευση αστικού λεωφορείου, ώστε να “κρυφτούν” από πίσω και να πετάξουν την χειροβομβίδα. Πρόθεσή τους ήταν να μην φαίνονται από τους αστυνομικούς των διμοιριών της Βουλής, προφανώς για ν’ αποφύγουν κάποια αντίδραση.

Τα στελέχη της αντιτρομοκρατικής διερευνούν το υλικό από τις κάμερες ασφαλείς και εξετάζουν προσεκτικά όσα στοιχεία έχουν στα χέρια τους, προσπαθώντας να “χτίσουν” το προφίλ των δραστών.

Με βάση τα πρώτα δεδομένα, ως πιθανότερο ενδεχόμενο θεωρούν ότι πίσω από την επίθεση βρίσκεται η τρομοκρατική οργάνωση Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών, η συνέχεια του Επαναστατικού Αγώνα, καθώς οι συγκεκριμένες οργανώσεις, όπως και η Σέχτα Επαναστατών, έχουν κάνει στο παρελθόν επιθέσεις με χειροβομβίδα. Επιπλέον επισημαίνουν ότι η μόνη οργάνωση που κάνει επιθέσεις σε πρεσβείες με όπλα και εκρηκτικά είναι η «Ο.Λ.Α.», εκτός, βέβαια, από τους Πυρήνες της Φωτιάς.

galliki-presveia-tromokratiki-epiphesi1

galliki-presveia-tromokratiki-epiphesi5

Ο αστυνομικός που ήταν στο φυλάκιο, ίσως από τον κρότο, αλλά και το γεγονός ότι τους είδε να σταματούν, άνοιξε την πόρτα για να ελέγξει την κατάσταση, όμως εκείνη ακριβώς την στιγμή, θραύσμα της χειροβομβίδας τον τραυμάτισε στο πόδι. Σύμφωνα με τελευταία ενημέρωση το θραύσμα αφαιρέθηκε στο νοσοκομείο που μεταφέρθηκε και ο αστυνομικός είναι καλά στην υγεία του. Αμέσως οι δράστες ανέπτυξαν μεγάλη ταχύτητα και εξαφανίστηκαν. Στο σημείο έφτασαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που απέκλεισαν την περιοχή, κλείνοντας  και τα δύο ρεύματα της Βασ. Σοφίας, από την οδό Σέκερη μέχρι τη Λεωφόρο Αμαλίας, και την οδό Ακαδημίας από την οδό Κανάρη μέχρι τη Βασ. Σοφίας. Η κυκλοφορία αποκαταστάθηκε μετά τις 08:00 το πρωί. Πυροτεχνουργοί του τμήματος εξουδετέρωσης εκρηκτικών μηχανισμών συνέλεξαν στοιχεία από το σημείο της έκρηξης ενώ οι δράστες αναζητούνται.

galliki-presveia-tromokratiki-epiphesi4

galliki-presveia-tromokratiki-epiphesi3

Μιάμιση ώρα μετά το χτύπημα εντοπίστηκε μοτοσικλέτα, που ταιριάζει με τις περιγραφές των μαρτύρων, στη συμβολή των οδών, Θεμιστοκλέους και Σόλωνος, στην Ομόνοια. Αμέσως έσπευσαν στο σημείο άντρες της αντιτρομοκρατικής οι οποίοι διαπίστωσαν ότι η μοτοσικλέτα ήταν «ζεστή» και το τιμόνι ξεκλείδωτο, γεγονός που δημιουργεί υποψίες. Η μηχανή μεταφέρθηκε στα εργαστήρια της αντιτρομοκρατικής, για να εξεταστεί.

motisikleta

motisikleta1

motisikleta2

Οι τελευταίες τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίων «ξένων» στόχων στη χώρας μας, ήταν οι επιθέσεις με καλάσνικοφ στο σπίτι του Γερμανού πρέσβη στο Χαλάνδρι και στο κτίριο της Ισραηλινής πρεσβείας στο Ψυχικό. Την ευθύνη για τα δυο αυτά χτυπήματα είχε αναλάβει η οργάνωση, «Λαϊκοί Αγωνιστές». Σε ό,τι αφορά τη Γαλλική πρεσβεία, είχε αναφερθεί πολλές φορές το τελευταίο χρονικό διάστημα σε ανακοινώσεις – επιστολές, αναρχικών, αντιεξουσιαστών και φυλακισμένων για θέματα τρομοκρατίας, λόγω της φυλάκισης στη Γαλλία του Λιβανέζου, Ζορζ Ιμπραχίμ Αμπντάλα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος σε δήλωση του, καταδίκασε την επίθεση. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «η ελληνική κυβέρνηση καταδικάζει την επίθεση στην Πρεσβεία της Γαλλικής Δημοκρατίας και εκφράζει τη συμπαράστασή της στον Ειδικό Φρουρό που τραυματίστηκε από την επίθεση.Η Ελληνική Αστυνομία θα επιτελέσει το καθήκον της για τον εντοπισμό των δραστών και θα εγγυηθεί την προστασία όλων των πολιτών. Οι σχέσεις φιλίας και αλληλεγγύης μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας δεν μπορούν να επηρεαστούν στο ελάχιστο από τέτοιες τρομοκρατικές ενέργειες».

Και ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του καταδικάζει την επίθεση και εκφράζει την συμπαράστασή του στον ειδικό φρουρό. «Ενέργειες τέτοιου είδους υπονομεύουν ανοιχτά την ίδια τη δημοκρατία και την ειρηνική συνύπαρξη των λαών γι’ αυτό μας βρίσκουν όλους απέναντι» προσθέτει στην ανακοίνωση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με ανάρτησή του στο Twitter εξέφρασε ανησυχία και αγανάκτηση για την επίθεση στη γαλλική πρεσβεία εκφράζοντας παράλληλα την συμπαράστασή του στον φρουρό που τραυματίστηκε.

%ce%bc%ce%b7%cf%84%cf%83%ce%bf%cf%84%ce%b1%ce%ba%ce%b7%cf%82

Το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του καταδικάζει την επίθεση και αναφέρει οτι “τέτοιες ενέργειες, παντελώς εχθρικές προς το εργατικό λαϊκό κίνημα, το μόνο που κάνουν, ιδιαίτερα σε αυτή τη φάση,  είναι να δίνουν άλλοθι στην ένταση της καταστολής, που οξύνεται με αφορμή και την επίσκεψη Ομπάμα στην Ελλάδα, αλλά και να τρομοκρατούν όσους θέλουν να πάρουν μέρος στις κινητοποιήσεις καταδίκης αυτής της επίσκεψης”.