Στον ανακριτή ο 77χρονος για την τραγωδία στην Αίγινα- Ήμουν από δεξιά και είχα προτεραιότητα, υποστηρίζει

Με ύβρεις υποδέχθηκαν στα δικαστήρια του Πειραιά τον 77χρονο χειριστή του ταχυπλόου συγγενείς και φίλοι των τεσσάρων θυμάτων του ναυτικού δυστυχήματος της Αίγινας.

Ο χειριστής του ταχύπλοου καλείται να δώσει απαντήσεις στα ερωτήματα που εκκρεμούν αναφορικά με τις συνθήκες του δυστυχήματος που σκόρπισε το θάνατο στην Αίγινα. Στην κατάθεσή του που δημοσίευσε το “Βήμα” ο Θρασύβουλος Λυκουρέζος, αναφερόμενος στις κρίσιμες στιγμές πριν τη θανατηφόρα σύγκρουση, ισχυρίστηκε ότι «ήμουν από δεξιά και ο καπετάνιος της λάντζας όφειλε να μου δώσει προτεραιότητα».

Όπως ισχυρίστηκε στους λιμενικούς, εκείνος βρισκόταν πίσω από το τιμόνι του ταχύπλοου. Η ταχύτητα που είχε αναπτύξει ήταν 21 μίλια και μπαίνοντας στο στενό Πέρδικας-Μονής δεν άλλαξε πορεία και ταχύτητα για δύο λόγους. Πρώτον επειδή ήταν από δεξιά, άρα ο καπετάνιος της λάντζας έπρεπε να του παραχωρήσει προτεραιότητα και δεύτερον για να μην προκαλέσει πανικό στον άλλο χειριστή αλλάζοντας πορεία και δεν του δώσει τα περιθώρια να κάνει ελιγμούς για να φύγει από την πορεία σύγκρουσης που ακολουθούσαν τα σκάφη. Μάλιστα νόμιζε πως ο καπετάνιος της λάντζας με τους τουρίστες θα σταματούσε για να του δώσει προτεραιότητα, όταν όμως διαπίστωσε πως αυτό δεν έγινε, ήταν πλέον πολύ αργά και δεν πρόλαβε να αντιδράσει.

Στη συνέχεια της κατάθεσής του και ερωτηθείς γιατί κατάλαβε αργά πως βρισκόταν σε πορεία σύγκρουσης και έφτασε σε πολύ κοντινή απόσταση από το τουριστικό σκάφος μέχρι να αποφασίσει να κάνει κάποιον ελιγμό αποφυγής της σύγκρουσης, φέρεται να απάντησε ότι είχε στραμμένη την προσοχή του στα δεξιά, για να διασφαλίσει ότι δεν θα μπει εκείνος στην πορεία κάποιου άλλου σκάφους. Ουσιαστικά επιμένει πως η μοιραία σύγκρουση οφείλεται σε λάθος χειρισμό του καπετάνιου της λάντζας.

Δεν σταμάτησα γιατί ήμουν σε κατάσταση σοκ

Ο 77χρονος Θρασύβουλος Λυκουρέζος στην κατάθεσή του υποστήριξε ότι μετά τη σύγκρουση με τη λάντζα είχε υποστεί σοκ. Αμέσως μετά κάλεσε τους δικούς του ανθρώπους και ενημέρωσε για το συμβάν. Μετά φρόντισε να μετεπιβιβάσει και να βγάλει στην ακτή τους συνεπιβάτες που ήταν μαζί του στο σκάφος και ότι ο ίδιος έμεινε αρκετή ώρα επάνω γιατί το ταχύπλοο, γιατί, λόγω της σύγκρουσης, έμπαζε νερά.

Επιπλέον ανέφερε πως μετά το ατύχημα κάλεσε έναν γνωστό του δύτη και έναν ακόμα ναύτη άλλης θαλαμηγού, οι οποίοι μετέφεραν τους τέσσερις επιβάτες του ταχύπλοου στην θαλαμηγό ιδιοκτησίας γυναίκας από την Ελβετία. Παράλληλα ομολόγησε πως δεν κάλεσε ποτέ για τη διάσωση των ανθρώπων από τη λάντζα που είχαν πέσει στη θάλασσα. Στον 77χρονο έχει ασκηθεί δίωξη για δύο κακουργήματα και πλημμελήματα, ενώ ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος, που αρχικά είχε αναλάβει την υπεράσπισή του, ανακοίνωσε χθες ότι αποχωρεί.

«Νιώθω συναισθηματικά την ανάγκη να αποσυρθώ από την περαιτέρω εκπροσώπησή του, όντας βέβαιος ότι η Δικαιοσύνη θα κάνει το χρέος της», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο γνωστός δικηγόρος σε δήλωσή του. Το Λιμενικό έδωσε χθες στη δημοσιότητα τα στοιχεία των τεσσάρων θυμάτων της τραγωδίας, των επιβατών του τουριστικού πλοιαρίου το οποίο εμβολίστηκε, αλλά και των τεσσάρων επιβαινόντων του ταχύπλοου. Κανένας από τους τελευταίους δεν ήταν κάτω των 65 ετών.

Και ενώ συνεχίζονται οι έρευνες των Αρχών για νέους μάρτυρες και ευρήματα, που θα διαλευκάνουν την υπόθεση, ανακοινώθηκε επισήμως ότι, δεν υπάρχουν αγνοούμενοι από το ναυάγιο της λάντζας.

Κηδεύονται τα θύματα

Οι φίλοι και οι συγγενείς του καπετάνιου της λάντζας του είπαν χθες το τελευταίο αντίο, σε βαρύ κλίμα, αφού ο 58χρονος κηδεύτηκε στην Παναγίτσα της Πέρδικας σε μικρή απόσταση από το σημείο που έδενε το σκάφος του. Βαρύ θα είναι το κλίμα και στις κηδείες του 5χρονου κοριτσιού και του πατέρα της, που θα γίνουν σήμερα στο Σχιστό.

Πολιτική κόντρα για την τραγωδία της Αίγινας

Δηλώσεις του Υπουργού Ναυτιλίας, σχετικά με το ναυτικό δυστύχημα, στις οποίες ανέφερε ότι, ο 77χρονος χειριστής του ταχύπλοου, φρόντισε να καλέσει τα συγγενικά του πρόσωπα και να μεταφέρει στη στεριά τους συνεπιβάτες του, αφού το σκάφος έμπαζε νερά και το γεγονός ότι ο κατηγορούμενος πρόλαβε να τηλεφωνήσει στους συγγενείς και τον δικηγόρο του, προκάλεσαν πολιτικές αντιδράσεις.

«Έστω με αφορμή το τραγικό συμβάν ο αρμόδιος Υπουργός θα έπρεπε άμεσα και κατά προτεραιότητα να ασχολείται για την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου θαλάσσιων συγκοινωνιών και τη διαδικασία χορήγησης και αναθεώρησης των αδειών οδήγησης σκαφών», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ, συμπληρώνοντας ότι, «αντί αυτού και ενώ η υπόθεση βρίσκεται στο στάδιο της ανάκρισης, σπεύδει παραβιάζοντας ευθέως την αρχή της διάκρισης των εξουσιών και παρεμβαίνοντας άκομψα στη Δικαιοσύνη ως συνήγορος του κατηγορουμένου».

Ο Σταύρος Θεοδωράκης ζήτησε την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου για τους επιβαίνοντες του ταχύπλοου και σε ανάρτησή του στο Facebook, σημείωσε ότι, «πρέπει να μάθουμε τι έγινε και να αποδοθεί δικαιοσύνη» καθώς «οι φημολογίες δεν μπορούν να καλύπτουν την αλήθεια».

θεοδωράκης

Υπέρ των αλλαγών στη θαλάσσια νομοθεσία τάχθηκε η Ένωση Κεντρώων, με τον εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος, Γιάννη Καλλιάνο να δηλώνει: «Επιμένουμε στο να αναζητηθούν πλήρως τα αίτια του δυστυχήματος και να υπάρξουν αλλαγές στη νομοθεσία ώστε να επιτρέπονται μικρότερες ταχύτητες στα σκάφη και να δηλώνονται στα αρμόδια λιμεναρχεία όλοι οι επιβαίνοντες σε αυτά».

Ποιοι ήταν στο μοιραίο ταχύπλοο

Από τα μέχρι στιγμής συγκεντρωθέντα στοιχεία, προκύπτει ότι στο ταχύπλοο σκάφος “ΝΤΟΥΕΝΤΕ” Τ. Αίγινας 171 επέβαιναν τα κάτωθι τέσσερα (04) άτομα:

Λυκουρέζος Θρασύβουλος, ετών 77, ως Κυβερνήτης του σκάφους, ο οποίος παραπέμφθηκε από τη Λιμενική Αρχή Αίγινας στην αρμόδια Εισαγγελική Αρχή με τις κατηγορίες της παράβασης των άρθρων 94, 302, 310 και 278 του Π.Κ., ήτοι συρρέον ανθρωποκτονία από αμέλεια και βαριά σωματική βλάβη καθώς και πρόκληση ναυαγίου από αμέλεια και πήρε αναβολή προκειμένου απολογηθεί αύριο ενώπιον της αρμόδιας ανακριτικής Αρχής.

-Βενετσιάνος Επαμεινώνδας – Παύλος, ετών 83

-Βενετσιάνου Ευθυμία, ετών 80

-Καρακάση Θεοδότη, ετών 65.

Οι νεκροί

Από τους επιβαίνοντες στο βυθισθέν Ε/Γ–Τ/Ρ “ΑΝΤΩΝΙΑ” Ν. Αίγινας 66 ανασύρθηκαν νεκροί οι:

-Τρίμης Στυλιανός, ετών 58, Κυβερνήτης

-Κατιφές Θεοδόσιος, ετών 44

-Κατιφέ Σεβαστή, ετών 5

-Cherednyk Jevgen, ετών 35, χωρίς να έχει επίσημα ταυτοποιηθεί από οικείους του.

Οι τραυματίες
Από τους διασωθέντες του Ε/Γ – Τ/Ρ, τραυματίες είναι οι:

-Γεωργιάδης Μιχαήλ, ετών 64

-Λαμπρακόπουλος Γεώργιος, ετών 26

-Λαμπρακόπουλος Μιχαήλ, ετών 16

-Σίδερης Αναστάσιος, ετών 28, καθώς και η

-Cherednyk Anastasiia, ετών 28, Ουκρανικής υπηκοότητας, η οποία λόγω της σοβαρότητας της κατάστασής της παραμένει ακόμα νοσηλευόμενη στο ΚΑΤ.

Οι διασωθέντες

Στο Ε/Γ – Τ/Ρ “ΑΝΤΩΝΙΑ” Ν. Αίγινας 66 επέβαιναν και διασώθηκαν και οι κάτωθι:

-Πλούμπης Δημήτριος, ετών 36

-Xenika – Κατιφέ Olga, ετών 4

-Κατιφές Θεόδωρος, ετών 9

-Αναστασίου Αναστάσιος, ετών 42

-Αρκουζή Αλεξάνδρα, ετών 36

-Αναστασίου Αναστασία, ετών 6

-Μπενέκου Ελένη, ετών 20

-Μπρέγκου Ίλντα, ετών 21

-Χατζηδιάκος Άγγελος, ετών 20

-Σακελλαράκης Ιωάννης – Παναγιώτης, ετών 21

-Αναστασίου Ιωάννης, ετών 10

-Χρυσοβελώνη Αναστασία, ετών 32

-Γεωργιάδη Χρυσούλα, ετών 36

-Γεωργιάδη Δανάη, ετών 9

-Γεωργιάδης Κωνσταντίνος, ετών 37.