Να πάψει να θεωρείται «άβατο» η περιοχή των Εξαρχείων–Νεάπολης, ζητά το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας καλώντας την Πολιτεία να καταρτίσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την αναβάθμιση της περιοχής αλλά και την εμπέδωση του αισθήματος ασφαλείας στους κατοίκους.
Η κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην ιστορική αυτή συνοικία της Αθήνας, απασχόλησε επί μακρόν τη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της, στην οποία μίλησαν και αρκετοί κάτοικοι, ενώ ενέκρινε και σχετικό ψήφισμα.
Ο Δήμαρχος, Γιώργος Καμίνης, υπογράμμισε ότι σήμερα το πρόβλημα είναι πρωτίστως θέμα ασφαλείας και επικαλούμενος την επιστημονική του ιδιότητα, τόνισε ότι «χωρίς ασφάλεια δεν υπάρχουν άλλα δικαιώματα».
Στην εισήγησή του, ο κ. Καμίνης επισήμανε ότι «η έξαρση της παραβατικότητας στην περιοχή και η είσοδος του κοινού εγκλήματος σε μία εμβληματική γειτονιά της Αθήνας, έχει αλλάξει άρδην τα δεδομένα και μας γεμίζει ανησυχία».
Επίσης, ο Δήμαρχος Αθηναίων ανέφερε ότι ο τρόπος λειτουργίας του Πανεπιστημιακού Ασύλου επιδεινώνει την κατάσταση με το εμπόριο ναρκωτικών και τη δημόσια χρήση στον πεζόδρομο της οδού Μασσαλίας, και ο εκφυλισμός της πραγματικής σημασίας του ασύλου, μετατρέπει το ιστορικό κτίριο του Πολυτεχνείου σε ορμητήριο βίας:
«Είμαι ο τελευταίος που θα υποβαθμίσει τη σημασία των πρόσφατων αστυνομικών παρεμβάσεων στην περιοχή, με την εξάρθρωση συμμοριών εμπορίας ναρκωτικών. Είναι όμως πασίδηλη η παντελής απουσία σχεδίου δράσης για τα ναρκωτικά. Όχι μόνο κατασταλτικής αλλά και προληπτικής και θεραπευτικής. Η κυβέρνηση έχει πλήρη γνώση της βούλησής μας να λειτουργήσει κέντρο φροντίδας για χρήστες ουσιών σε χώρο δικό μας. Χωρίς έως τώρα ανταπόκριση», τόνισε, προσθέτοντας ότι «η Δημοτική Αρχή δεν πρόκειται να αποδεχθεί άβατα στην Αθήνα».
Σύμφωνα με τον κ. Καμίνη , «ο δήμος Αθηναίων είναι ίσως ο μόνος οργανισμός που συνεχίζει να κάνει τη δουλειά του καθημερινά, όσο του το επιτρέπουν οι συνθήκες καλύτερα, στην περιοχή των Εξαρχείων. Καθημερινή αποκομιδή και καθαριότητα, φωτισμός, πράσινο». Και ξεπερνώντας, όπως ανέφερε , τα όρια των αρμοδιοτήτων του, ο δήμος ξεκινά να υλοποιεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο με άξονες στον πολιτισμό, και με εκδηλώσεις στο Λόφο του Στρέφη, παρεμβάσεις στην Τοσίτσα και τη δημιουργία Λέσχης Φιλίας Εξαρχείων. Επίσης ζητεί την επαναλειτουργία του ξενοδοχείου «Ακροπόλ», την υλοποίηση του σχεδίου ενοποίησης Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και του Επιγραφικού Μουσείου σε Ενιαίο Πολυχώρο Τέχνης και Πολιτισμού κ.ά.
Ο επικεφαλής της «Ανοιχτής Πόλης» , Ρήγας Αξελός, επέρριψε ευθύνες και στο δήμο Αθηναίων για την υπάρχουσα κατάσταση με την έλλειψη έργων, τη μη λειτουργία βασικών δημοτικών δομών κ.ά.. Επίσης χαρακτήρισε απαράδεκτη την απομάκρυνση του υποκαταστήματος των ΕΛΤΑ και την κατάργηση της στάσης των τρόλεϋ μπροστά από το Πολυτεχνείο στην οδό Πατησίων, συγκεκριμένες ώρες και ημέρες. Επίσης, ρώτησε αν ο δήμος έχει ενημερώσει την αστυνομία για τα «στέκια» διακίνησης ναρκωτικών, όπως συγκεκριμένα καταγγέλθηκαν σε προηγούμενη συνεδρίαση.
Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Νίκος Σοφιανός , σημείωσε ότι δεν έχουν την «αποκλειστικότητα» τα Εξάρχεια σε παραβατικότητα και δράση εγκληματικών κυκλωμάτων. Οι ευθύνες για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στα Εξάρχεια βαραίνουν, είπε, κυρίως τις κυβερνήσεις διαχρονικά.
Ο κ. Σοφιανός τόνισε πως δεν είναι «καταστολή» η πάταξη των κυκλωμάτων ναρκωτικών, ενώ επέκρινε τις αποφάσεις κρατικών υπηρεσιών να «αποσύρονται» από την περιοχή. Ο επικεφαλής της παράταξης «Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας», Π. Κωνσταντίνου, ανέφερε ότι «ξαφνικά τα Εξάρχεια στοχοποιούνται ως μια περιοχή δαιμόνων, λες και στις άλλες περιοχές της Αθήνας είναι ιδανικά», διερωτώμενος αν «οι καταλήψεις είναι το πρόβλημα των κατοίκων, ή η ανεργία, ή το ότι δεν μπορούν να σπουδάσουν τα παιδιά τους;» Τέλος, ο επικεφαλής της « Ελληνικής Αυγής», Ηλίας Κασιδιάρης, κατηγόρησε το Δήμο ότι δεν έχει πράξει τίποτα και εκδίδει μόνον «ψηφίσματα–κοροϊδία».